Todellisuuden tutkimuskeskus: VOYEUR

Nykytanssi

Esitys ihmisen kyltymättömästä tarpeesta katsoa ihmistä ja tulla nähdyksi, pienestä eleestä aina kosmisiin ulottuvuuksiin saakka.

Matilda Aaltosen ja Joel Teixeira Nevesin teoksessa Voyeur tilan halkaisee suuri ikkuna, jonka eri puolille esiintyjät ja yleisö asettuvat. Täysin sanattomassa esityksessä esiintyjä neuvottelee saadakseen luvan katsoa, ja viettelee katsojan maailmaansa. Mutta kuka katsoo ja ketä?

Voyeur on teos, joka käsittelee katsomisen tapahtumaa ruumiillisen kommunikaation avulla. Se tekee näkyväksi niin katseeseen liittyvän vallan kuin sen rakkaudellisen potentiaalin. Voyeur on tila, jossa yleisön on mahdollista turvallisesti tutkia katseeseen ja nähdyksi tulemisen liittyviä tunteita ja kokemusta: miltä ja missä nähdyksi tuleminen tuntuu, miten katseemme kohtaavat, milloin käännän katseeni pois, mitä on kommunikaatio ilman sanoja?

Työryhmän vetäjinä toimivat ohjaaja-koregrafipari Matilda Aaltonen ja Joel Teixeira Neves. Aaltosen ja Nevesin taiteellinen tutkimus Voyeurin parissa on alkanut jo vuonna 2017 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Syksyllä 2019 teos toteutettiin yhteistyössä Riveria – Outokummun tanssin koulutuksen kanssa. Vuonna 2020 Voyeur on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen pääohjelmistoa, jonka teemana on kehollisuus.

Koreografia, konsepti, ohjaus: Matilda Aaltonen & Joel Teixeira Neves
Valosuunnittelu: Mia Jalerva
Äänisuunnittelu: Mitja Nylund
Pukusuunnittelu ja stailaus: Justus Kantakoski
Esiintyjät: Matilda Aaltonen, Taru Aho, Wilhelm Blomberg, Kira Heinonen, Susanna Kinnunen, Viki Kontopoulou, Vilma Lehtovaara, Janna Loukas, Teo Mattila, Marlon Moilanen, Maija Mustonen, Paula Nousiainen ja Ronja Syvälahti
Video ja graafinen ilme: Samuli Laine
Valokuvat: Sanni Siira
Tuotanto: Todellisuuden tutkimuskeskus / Titta Halinen

Sanni Siira

Esitykset

Osta lippu
Map

Sivuaskel -festivaali, Zodiak

Tallberginkatu 1 A/154 (Kaapelitehdas), 00180 Helsinki

7.2.2020

18:00

Ensi-ilta

7.2.2020

20:00

7.2.2020

20:00

8.2.2020

18:00