URB 22 | Amanda Piña: Frontera I Border – a Living Monument

Amanda Piñan tanssiesitys kertoo ihmisistä, jotka kestävät rajaseuduilla vallitsevaa väkivaltaa. Teos on osa URB 22 -festivaalin ohjelmistoa.

Amanda Piñan tanssiesitys Frontera I Border – a Living Monument (Frontera I Raja – elävä monumentti) tutkii koreografiaa, jossa hiphop-kulttuuri, siirtomaavallan aikaiset tarinat, alkuperäiskansojen tavat ja mystiikka kietoutuvat toisiinsa. Teos muistuttaa meitä siitä, ettei raja ole vain paikka vaan se on myös kirjoitettu kehoon.

Esitys pohjautuu espanjalaisten valloittajien latinalaisamerikkalaisilta alkuperäisasukkailta kaapattuun ja uudelleen nimettyyn tanssiin Danza de moros y cristianos. Se toimi rasistisena ja kansaa jakavana välineenä. Sittemmin tanssi on saanut uuden muodon ja merkityksen vastarinnan symbolina vaikeissa olosuhteissa elävien meksikolaisnuorten toimesta. Piña käyttää siitä nimitystä Danza de Matamoros.

Teoksessa tanssijoiden elämää varjostaa rajaseudun äärimmäinen väkivalta. Väkivallan taustalla vaikuttaa huumeiden salakuljetus, militarisoituminen ja halpaan työvoimaan perustuva teollisuus. Teos on syntynyt tiiviissä yhteistyössä USA:n ja Meksikon rajamailla Matamorossa asuvien meksikolaisnuorten kanssa. Se on Piñan kunnianosoitus sille rohkeudelle ja sinnikkyydelle, jota rajoja ylittävillä ihmisillä on.

Taiteellinen johto, koreografia: Amanda Piña
Art Design: Michel Jimenez
Välitys: Rodrigo de la Torre Coronado
Tutkimus: Juan Carlos Palma Velasco, Amanda Piña
Esiintyminen: Matteo Marziano Graziano, Daphna Horenczyk, Paula Andrea Chaves Bonilla, Dafne del Carmen Moreno, Juan Carlos Palma Velasco, Cristina Sandino, Rodrigo de la Torre Coronado, Lina María Venegas
Livemusiikin sävellys: Christian Müller
Liveperkuusiot: Julio Cesar Cervantes Herrera (tbc)
Tutkimus, teoria, dramaturgia: Nicole Haitzinger
Puvut: La mata del veinte, Julia Trybula
Tuotantojärjestelyt: nadaproductions, Janina Weißengruber, Daniel Hüttler
Kansainvälinen levitys, kiertuejärjestelyt: Something Great (Berlin)
Neuvonantaja: Marie-Christine Barrata Dragono
Hallinto: Angela Vadori Smart.at
Tuotanto: nadaproductions

Lue lisää: kiasma.fi

© Patrick Van Vlerken (RHoK)

Esitykset

Osta lippu
Map

Kiasma-teatteri

Mannerheiminaukio 2, Helsinki

3.6.2022

19.00

4.6.2022

15.00