VäkeväKollektiivi & Routa Company: Katrillia kahdessa ajassa / Tradition-in-progress

Mennyt ja nykyinen kohtaavat aikayksikössä nimeltä katrilli! VäkeväKollektiivin ja Routa Companyn yhteistuotanto piirittää perinteen olomuotoja tanssin, musiikin ja videotaiteen voimin.

Katrillia kahdessa ajassa / Tradition-in-progress on näyttämöteos, joka yhdistää tanssia, livemusiikkia sekä dokumentaarista video- ja äänimateriaalia. Lisäksi teos törmäyttää mennyttä ja nykyistä aikaa. Joukko tanssitaiteilijoita, taiteellista tohtorintutkintoaan tekevä kansanmuusikko, äänisuunnittelija sekä dokumenttiohjaaja asettuvat keskustelemaan perinteen kanssa nykyhetkestä ja omista lähtökohdistaan käsin.

Teoksessa historian ja nykyhetken kohtaamispaikaksi on rajattu ilmiö nimeltä katrilli. Katrillit ovat alun perin Ranskan hovista muualle Eurooppaan levinneitä, sittemmin kansanomaistuneita kuviotansseja. Suomeen katrillit ovat saapuneet sekä Ruotsin kautta lännestä että Venäjän kautta idästä. Työryhmä on perehtynyt Suomen katrilliperinteeseen kolmesta ilmansuunnasta tanssimalla erilaisia katrilleja sekä tutustumalla SKS:n, KAVI:n, Ylen ja Kansanperinteen arkiston materiaaleihin suomalaisen tanssi- ja musiikkiperinteen ympäriltä. Suhteessa näihin fragmentteihin valmistettiin näyttämöteos Katrillia kahdessa ajassa, joka sai ensi-iltansa 10.3.2018 Kajaanin Generaattorilla VäkeväKollektiivin ja Routa Companyn yhteistuotantona.

Teos kairaa esityksenmuotoisen kurkistusaukon suomalaiseen tanssi- ja musiikkiperinteeseen, mutta myös näyttämöteoksen valmistamisen, ”materiaalin kuratoinnin” prosessiin. Mitä tapahtuu, kun eri aikaan, yhteiskuntaan syntyneet dokumentit tuodaan taiteellisen prosessin keskiöön? Miltä kansantanssi ja kansanmusiikki tuntuu? Kuka päättää, mitä näytetään ja mikä rajataan ulkopuolelle?

-Dokumentoidun tanssi- ja musiikkiperinteen näyttämölle tuominen on aina jossain määrin kuvittelemista; olemassa olevien fragmenttien täydentämistä omasta lähtökohdasta käsin. Jos perinne ymmärretään pysäyttämättömänä muutosvoimana, joka muuntuu jokaisen tanssi- ja soittokerran myötä, mitä tarkoittaa autenttinen tai aito? Missä kulkee perinteisen ja uuden raja? Minkälainen katrilli syntyy näiden ihmisten kesken, vuonna 2018?, työryhmä pohtii.

TYÖRYHMÄ

Konsepti, työryhmän kokoaminen: Outi Markkula
Koreografia: trad. / työryhmä
Tanssi: Hilppa Herd, Emilia Lajunen, Outi Markkula, Saara Mikkola-Ylitolva, Kalle Pulkkinen, Katriina Tavi, Jukka Tarvainen
Musiikki, sovitukset: Emilia Lajunen
Äänisuunnittelu: Mitja Nylund
Elokuvaosuuksien kuvaus, leikkaus ja ohjaus: Juhani Haukka
Puvut: Hilppa Herd, Saara Mikkola-Ylitolva
Valokonsultaatio: Alina Pajula, Tuomas Laitinen (Routa)

Tuotanto: VäkeväKollektiivi & Routa Company

Lisätietoja Outi Markkula p. 040-5899153

 

 

Facebook-tapahtuma

Juhani Haukka

Esitykset

Osta lippu
Map

Helsingin Musiikkitalon Black Box

Mannerheimintie 13 A, Helsinki

12.4.2018

19:00