VanDance – tanssifestivaali

Tapahtuma|Koko perheelle

Päivä täynnä tanssia Vantaan Myyrmäessä

Nykytanssiteatteri Mamia Companyn ja Vantaan kulttuuripalveluiden kolmatta kertaa järjestämä festivaali tuo monipuolisesti tanssia kaupunkitilaan.

Ohjelmisto:

klo 12 Punamultatori

Avajaiset,
TOIVO site-specific tanssiteos nuorille tanssin harrastajille. Teos kertoo nuorten näkökulmasta korona-ajan tuntemuksista ja toivosta siitä, että tulevaisuuteen kannattaa uskoa.
Teos kiertää päivän aikana eri esityspaikkojen välillä.
Konsepti: Nina Mamia
Koreografia: Nina Mamia & työryhmä
Äänisuunnittelu: Kasperi Nordman

klo 12.15 Myyrmäen asema

MITÄ MEISTÄ TULI? work in progress
Tanssitaiteilijat Verna Nordlund & Aino Purhonen
Teoksessa tarkastellaan, juhlitaan ja rekonstruoidaan hetkiä, liikkeitä, muistoja ja teoksia maalaten esiin tanssin kentän ihanteiden, kehojen, rakenteiden ja trendien muutoksen vuosien varrelta. Näkökulma kulkee läpi kepeän nostalgian ja fiilistelyn, unohtamatta kuitenkaan kriittistä tarkastelua: Mitä vuosituhannen vaihteen taiteessa korostettiin tai piilotettiin ja millainen vaikutus sillä on ollut tämän päivän tanssijuuteen ja tanssin kenttään? Teos rajautuu yksityisestä yleiseen, sisältä ulospäin, pohtien kahden henkilökohtaisen tanssihistorian läpi tanssin kentän ihanteiden ja rakenteiden muutosta: Millaisten kehojen, liikemallien ja teemojen todellisuus on muovannut nuorten taiteilijoiden näkemystä tanssitaiteesta ja taiteilijuudesta 2000-luvun alusta tähän päivään?
Koreografia & tanssi: Verna Nordlund & Aino Purhonen

klo 12.35 Myyrmäen kirjasto, Paalutori 3

WHO IS WELCOME TO PLAYGROUND?
Soolo uudelleen tutustumisesta omaan sisäiseen lapseensa ja sen kehollistumisesta. Tila täynnä kerrostumia, symboleja ja merkityksiä, jotka kaikessa raakuudessaan pyrkivät tuomaan jotain esille ihmisyydestä ja sen muuttuvaisuudesta.
Tanssi ja konsepti: Jenni Honkamaa
Äänisuunnittelu: Sauli Norja

klo 13 entinen skedehalli, Jönsaksentie 6

BREAK THE FIGHT – INCLUSION!
Arja Tiili Dance Company

Break the Fight – Inclusion! on tanssi-musiikkiesitys, jossa esiintyy kaksi ammattitanssijaa, kolme lasta ja kolme muusikkoa. Break the Fight – Inclusion! esityksessä tanssivat maailmallakin ansioitunut Spy Award-voittaja b-girl Taija T-Flow Hinkkanen ja BTF- taideohjaaja, ammattitanssija b-boy Lauri Laxa Peltonen, joka vastaa myös esityksen äänisuunnittelusta ja live-kitaran soitosta. Beatboxaajana toimii Diego Machado aka Diego mp3, brasilialainen loopstation/ beatboxaus artisti, joka on Brasilian ensimmäinen breikkaava beatboxaaja. Diego on BTF-taideohjaaja, sosiaalisen sirkuksen ammattilainen ja työskennellyt mm. Faveloissa lasten ja nuorten parissa. Rap artistina esityksessä on Mahmood al Mehsen aka Teddy, joka räppää siitä mitä on olla niin kiusattu kuin kiusaaja ja kuinka sovinnollisuus sekä anteeksianto tukevat eteenpäin menemistä. Biisin nimi on “Joko rikotaan riidat” ja se on Break the Fight! taidetoiminnan uusi tunnusbiisi.
Esityksessä tanssii myös Vesalan peruskoulun kolme 6. luokkalaista oppilasta Axu, Keiko ja Noel, jotka aloittivat breikkauksen BTF-koulukurssin ja nuorisotalopajojen myötä BTF-taideohjaaja Laxan ohjauksessa. Nyt pojat harrastavat innokkaina breikkausta ja esiintyvät esityksessä Break the Fight – Inclusion! Ohjauksesta ja esityksen konseptista vastaa pitkän linjan koreografi ja Break the Fight! toiminnan johtaja Arja Tiili. Esitys haluaa herätellä ajatuksia kuulumisesta, siitä mitä on kuulua joukkoon ja yhteisöön. Miltä tuntuu kuuluminen ja miten saada ja antaa tunne yhdessä tekemisestä ja kuulumisesta.
Break the Fight – Inclusion! Ohjaus ja konsepti: Arja Tiili
Tanssi: Taija T-Flow Hinkkanen ja Lauri Laxa Peltonen
Kitara: Lauri Laxa Peltonen
Beatboxaus: Diego Machado aka Diego mp3 tai Jere Isku Pehkonen
Räppibiisi ”Joko rikotaan riidat”: Mahmod (Matti) al Mehsen aka Teddy
DJ:nä 15.9.2020 Mahmood al Mehsen, 18.9.2020 Jussi Sirviö aka Focus. Esityksen DJ vaihtuu eri esityksissä.
Kesto: 20 min.
Tuotanto: Arja Tiili Dance Company / Intomieliset ry. 2020

klo 14 Virtatalo, Rajatorpantie 8

LOVEKICKS
Kantola & Seppänen Companyn nykytanssiduetto rakkaudesta.

Lovekicks-teoksen teemana on ”yhteinen rakkaustarina”. Teoksessa tanssitaan yleismaailmallista rakkaustarinaa etsien ja pohtien, millaisia tuntemuksia, kokemuksia ja liikahduksia rakkaus ja
rakastuminen herättävät kehossa. Miten se näyttäytyy eri kehoissa ja mitä rakkaus on eri yksilöille. Millaisia sanoja, äänteitä ja äänenpainoja rakastumiseen liittyy. Millaista on rakkaus sellaisena kuin me sen koemme tai muistamme.
Lovekicks-teoksessa koko työryhmä hengittää yhdessä – tanssijoiden liikkeet ja heidän tuottamat äänet muodostavat saumattoman kokonaisuuden Teemu Kiiskilän luomien äänien kanssa. Jokaisessa esityksessä Kiiskilä ajaa äänet sen hetkisen tunnelman mukaan, aistien koko ajan Kantolan ja Seppäsen liikkeet ja hengityksen. Näin ollen jokainen esitys on ainutkertainen kohtaaminen liikkeen, tilan, äänen sekä katsojien kanssa.
Tanssijat: Kantola & Seppänen Company; Katriina Kantola ja Antti Seppänen
Koreografia: Anniina Kumpuniemi, Tanssiteatteri MD
Äänisuunnittelija: Teemu Kiiskilä

klo 15 Punamultatori

LIEKEISSÄ
Polskatroikka
Kaksi miestä ja haitari, akrobaattisen ja herkän improvisoivaa kansantanssiin perustuvaa koreografiaa ja musiikillista virtuositeettia. Tämä kolmen ammattilaisen tanssi- ja musiikkitrio avaa silmät sukupuolittamattomalle tanssille.
Suomalaisessa kansantanssikentässä elää edelleen vahvana perinteinen näkemys paritanssista miehen ja naisen välisenä tanssina ja alkusysäys ryhmän syntyyn olikin henkilökohtaisesti koettu paritansseja keskenään tanssineisiin miehiin kohdistunut syrjintä. Polskatroikka haluaa muuttaa suomalaisen kansantanssin paritanssikulttuuria kaikenlaiset parit sallivaksi.
Vaikka ensiteoksen taustalla oli pyrkimys osaltaan murtaa paritanssiin liittyviä vahvoja sukupuolikäsityksiä, ei tarkoituksena ole kuitenkaan ollut sanella yleisölle tarkkaan määriteltyä poliittista sanomaa esityksen muodossa vaan koreografia keskittyy kahden miehen välisen tanssin kauneuteen, reagoivuuteen ja herkkyyteen. Ryhmä etsii visuaalisesti ja tarinallisesti uudenlaisia näkökulmia miesten paritanssiin kansantanssin liikekieltä hyödyntäen ja paritanssin osapuolet vaihtelevat saumattomasti viejän ja seuraajan roolien välillä.
Koreografia & tanssi: Arttu Peltoniemi & Jari Haavisto
Sävellys & harmonikan soitto: Johanna Juhola

klo 16 Virtatalo

RED DESERT
Miia Jaatinen & työryhmä
”Ne, jotka kulkevat aavikolla, tuntevat ja aistivat lihallaan, keräävät luita,
juoksevat ajattomina ja vapaina.
Huutaen ja raivoten ne juhlivat sitä voimaa,
joka usein vaiennetaan.”

Red Desert on teos kolmelle naistanssijalle, jossa esiintyjät asettuvat tutkimaan aggression eri kehollistumia. Teoksessa aggressio moninaisuudessaan toimii lähtökohtana virtuoosiselle liikemateriaalille, kehollisuuksille ja kompositiolle. Käsittelemme aggressiota ruumiillisena tapahtumana, energiana, suuntana, monialaisena, universaalina ja dynaamisena ilmiönä, joka resonoi esiintyjien kokemushorisonttia vasten. Teoksen maailma on inspiroitunut Clarissa Pinkola Estésin kirjasta Naiset, jotka kulkevat susien kanssa (1992), joka käsittelee villinaisen arkkityyppejä myyteissä ja kertomuksissa.
Estésin kirjan innoittamana teoksen lähtökohtina toimivat kysymykset ja pohdinnat naisen aggressiosta, sen vieraudesta sekä eri ilmenemismuodoista kulttuurisesti. Teoksessa aggressio on toimintaa eteenpäin vievä ja muutosta liikkeellepaneva voimana. Aggressio on muutoksen motivaatio.
Clarissa Pinkola Estésin kirjassa on tarina La Lobasta, Susinaisesta, joka inspiroi teoksen maailmaa ja ehdottaa sille dramaturgisen rakenteen. La Loba on tarina villinaisen arkkityypistä, joka elää aavikolla maailmassa maailmojen välissä luoden ja ottaen elämän. Tarinassa aggressio, vaistonvaraisuus, intuitio, maanläheisyys, tunteet, luovuus, villiys ja vapaus saavat loistaa läsnäolollaan sekä hyväksyttävyydellään. Aggressio nivoo nämä ilmiöt toisiinsa. Tämä näkökulma on myös teoksemme ytimessä.
Koreografia: Mia Jaatinen & työryhmä
Esiintyjät: Sanni Giordani, Minna Karttunen & Elisa Tuovila
Äänisuunnittelu: Josu Mämmi
Valosuunnittelu: Riikka Karjalainen
Tuotanto: Mia Jaatinen & Kinetic Orchestra

klo 17.30 Virtatalo, Solare ravintola 2krs.

SYÖPÄSI MINUSSA
Ismo Dance Company
Syöpäsi minussa tarkastelee syöpää syöpään sairastuneen puolison näkökulmasta. Raskaasta aiheesta huolimatta teos tuo toivoa syövän jossain muodossa kohdanneille. Tanssin voimakkaan kehollisuuden kautta on mahdollisuus tuntea samaistumista, jakaa yhteistä surua ja käsitellä monimutkaisia tunteita.

Syöpä koskettaa, tulee iholle ja tunteisiin. Se aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita, tunteiden välttelyä ja pitkäkestoisia tunnelukkoja. Syöpään liittyviä tunteita voi olla vaikea ilmaista ja niistä on usein vaikea puhua. Monilla meistä on tärkeä ihmissuhde syöpää sairastavaan, joko lähiomaiseen, sukulaiseen, ystävään tai työtoveriin. Joka kolmas suomalainen sairastuu itse syöpään. Syöpäsi minussa -teoksessa tunteva, kokeva ja läsnä oleva tanssija toimii tunteiden tulkkina niille monille, jotka ovat joutuneet läheiseen kosketukseen syövän kanssa.
Syöpäsi minussa on taiteellinen tulkinta syövän aiheuttamista tunteista. Teos ei lähesty syöpää lääketieteellisenä tutkimuskohteena, vaan avoimen kokemusperäisesti. Omakohtainen laajennetaan ja jaetaan yhteiseksi koskettavaksi ja empaattiseksi esitykseksi.

“Haluan tuoda sisältöä ja aineetonta pääomaa ihmisille ja yhteisöihin, joissa vaikutan tai joihin voin saada kontaktin taiteen kautta. Minulle taide on ihmisten kohtaamisen kautta tapahtuvaa elämyksellisyyttä, kokemuksellisuutta, ajatustenvaihtoa ja itseilmaisua. Taide antaakin mahdollisuuden moninaisten nykyisyyksien ja todellisuuksien tulla esiin. Taide on vuorovaikutuksellista, sillä ihminen on aina suhteessa johonkin.” -Ismo-Pekka Heikinheimo
Ismo Dance Company
Koreografia, konsepti ja ohjaus: Ismo-Pekka Heikinheimo
Tanssi: Tanja Illukka
Musiikin sävellys ja esitys: Jouko Kyhälä
Pukusuunnittelu: Sami Korhonen

klo 19 Punamultatori

TORITANSSIT
Festivaalin päättää kaikille avoimet toritanssit, jossa on tanssin opetusta sekä vapaata tanssia omalla tyylillä.

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy!
Noudatamme virallisia koronaohjeistuksia ja kaikkiin esityksiin on rajoitettu katsojamäärä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen avautuu 30.8. alkaen; bit.ly/VanDance2021

TERVETULOA!

VanDance

Van Dancen proomootiokuva

Mikko Makkonen

Esitykset

Map

Myyrmäki

, Vantaa

11.9.2021

12:00

Ensi-ilta