PERUTTU / SIIRTYY: Yhteisillassa TANSSIKIELTO ja MARTAT

Nykytanssi

Tammikuussa Oulun Valvesalissa nähdään kahden teoksen yhteisilta, kun Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupungin yhteistuotanto TANSSIKIELTO ja Riikka Puumalaisen ja Anne-Mari Kivimäen MARTAT saapuvat Ouluun vierailulle.

Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomesta kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin yhteistuotanto, Antti Lahden koreografioima TANSSIKIELTO on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Koronapandemian vuoksi asetettujen kieltojen ja rajoitusten myötä siitä tuli lopulta ajankohtaisempi, kuin kukaan tekijöistä uskalsi odottaa. Vaikka teosta ei Koronan takia muokattu, tulivat siinä käsiteltävät teemat todella ajankohtaisiksi. Absurdeilta tuntuvat ajatukset tanssin kieltämisestä muuttuivatkin todellisiksi.

TANSSIKIELTO nähdään yhteisillassa tanssija-koreografi Riikka Puumalaisen ja muusikko Anne-Mari Kivimäen MARTAT-teoksen kanssa. MARTAT on teos matkasta, jolta ei ole paluuta. Se vaeltaa kodistaan paenneen mielenmaisemassa Karjalan evakkotieltä kumivenematkaan Välimerellä. Liikkumisen tematiikasta ammentava teos on inspiroitunut Riikka Puumalaisen isoäidin Martta Puumalaisen opinnoista Suistamon seminaarissa vuonna 1926 sekä Puumalaisen isotädin Martta Haakanan kokemuksista siirtokarjalaisena.

Lue lisää JoJon sivuilta

Petra Tiihonen | Kim Saarinen

Esitykset

Osta lippu
Map

Kulttuuritalo Valve

Hallituskatu 7, Oulu

28.1.2022

19

29.1.2022

19