Zonk’a: Essence & Mira Kautto: Station to Station to Station

Kahden teoksen yhteisillassa nähdään venäläinen ZONK'A teoksellaan Essence sekä Mira Kautto teoksellaan Station to Station to Station.

Kahden teoksen yhteisillassa nähdään venäläinen ZONK’A teoksellaan Essence sekä Mira Kautto teoksellaan Station to Station to Station.

ZONK’A: Essence

Essence – (latinan sanasta essentia) on asioiden syvin olemus ja perusta, kokonaisuuksien tärkein nimittäjä ja määrite.

Teos nostaa esiin ihmisenä olemisen ideaa ja sen kolmea luonteenomaisinta piirrettä – biologista (fyysistä kehoa), persoonallisuutta (sosiaalista roolia) ja identiteettiä (yksilöllisyyttä). Mikään muu olento ei koe tunteita, omaa perinteitä tai kykyä ajatella, vaatia, kieltää, harkita, suunnitella; ei tiedä moraalista tai rakasta sanan todellisessa merkityksessä; ei omaa huumorintajua, ymmärrä aikomuksia, rakenna olemassa olevia asioita uudelleen tai tuota uusia. Itseyden etsiminen on osa persoonallisuuden rakentamista, ihmisen olemassaolon olemus.

Vuonna 2018 teos oli ehdolla neljässä eri katergoriassa Venäjän kansallisessa teatteritaiteen Golden mask palkintogaalassa: paras esitys, paras koreografia sekä paras nais- ja miesrooli. Teos palkittiin myös erityismaininnalla Sverdlovsk -festivaalin parhaiden teatterituotantojen kilpailussa Jekaterinburgissa. Tammikuussa 2018 teos esitettiin Dance Round Table -festivaalilla Taiwanissa ja on kiertänyt Venäjällä useissa eri kaupungeissa yli 12 kertaa.

Anna Shchekleina ja Aleksandr Frolov ovat vapaan kentän tanssitaiteilijoita ja opettajia. He ovat valmistuneet tanssijoiksi Contemporary Dance Department of the Liberal Arts Universitystä Jekaterinbugista vuonna 2010. Vuodesta 2011 lähtien he ovat olleet mukana ranskalaisessa S´Poart hip-hop ryhmässä sekä useissa yhteistuotannoissa ja residensseissä USA:ssa, Ranskassa, Israelissa, Norjassa sekä ympäri Venäjää. Yliopisto-opintojen jälkeen he perustivat myös oman projektinsa ZONK´A. Tällä kokoonpanolla he ovat toteuttaneet yli kaksikymmentä teosta, joista kuudessa ovat esiintyneet itse ja loput on tuotettu muun muassa Jakaterinburgin oopperalle ja baletille. Taiteilijat ovat toteuttaneet niin miniatyyriteoksia kuin kokoillan esityksiä, paikkasidonnaisia teoksia aina kaduilta taidegallerioihin sekä isoille näyttämöille. Heidän teoksensa “My Love / My Life” oli ehdolla Golden Mask -palkinnon saajaksi Parhaan esityksen kategoriassa vuonna 2015.

Koreografia, esiintyjät: Anna Shchekleina, Aleksandr Frolov
Musiikin suunnittelu: Konstantin Mikryukov
Kesto: 22 min

Mira Kautto: Station to Station to Station

Mira Kauton uusi sooloteos Station to Station to Station on yhtäaikaisesti sekä näkymä tulevaisuudesta että selkäytimestä nouseva muisto. Esityksessä haaveillaan käyttäen välineenä menneiden asioiden palasia ja pimeyden eri sävyjä, näkökyvyn rajoilla häilyviä maisemia.

Esitys on sattumanvaraisesti muotoutuva aikakapseli, joka viittaa samalla johonkin tulevaan sekä kurottaa menneeseen. Teoksen tekijät haluavat matkailla ajassa, muuttaa kokemusta menneestä tuomalla sieltä jotain tähän hetkeen, tai olla jo jossain kaukana muualla.

Matkaa tekevät yksi esiintyjä (Mira Kautto), joka voi ainakin välillä olla kuka tahansa; Timo Kaukolammen elektroninen live säestys sekä Jenni Pystysen näyttämökuvat, jotka ovat joko ennakkoaavistus tai kuva menneisyydestä.

Tukijat: [DNA], Great Amber concert hall, festival Homo Novus, Kekäläinen & Company, Ehkä-tuotanto, Oskar Öflunds Stiftelse sr, Zodiak – Uuden Tanssin Keskus

Mira Kautto on helsinkiläinen tanssija ja koreografi. Station to Station to Station on Kauton viides sooloteos, ja se jatkaa hänen tanssimiseen ja kehon intuitioon tiiviisti sitoutunutta työskentelyä. Omien teosten lisäksi Kautto työskentelee säännöllisesti esiintyjänä muiden taiteilijoiden teoksissa, sekä toimii erilaisissa tehtävissä tanssin ympärillä.

Torstai 16.5. klo 19.00
Sotku-teatteri, Suokatu 42/2, Kuopio

Liput 18/10€
Liput ennakkoon ITAK:n verkkokaupasta. Liput myös 30min ennen esityksen alkua ovelta.

Esitykset

Osta lippu
Map

Sotku-teatteri

Suokatu 42/2, Kuopio

16.5.2019

19.00 - 20.00