JoJon taiteilijat työskentelivät Perthissä

Oululainen tanssija-koreografi Heli Pippingsköld ja liikkuvaan kuvaan erikoistunut Antti Ahokoivu Helsingistä työskentelivät Perthissä, Länsi-Australiassa, STRUTdancen residenssissä syksyllä 2014.

Residenssi on osa Oulun tanssin keskuksen JoJon tanssin ammattilaisille tarkoitettua GlobalJoJo-vaihto-ohjelmaa sekä Tanssin Tiedotuskeskuksen ja Australian Council for the Artsin yhteistyöohjelmaa. Lue Heli Pippingskiöldin ajatuksia residenssistä:

Tanssia ja dialogin ihmettä Länsi-Australiassa

Kun joulukuussa 2013 sain tiedon minulle ja Antti Ahokoivulle myönnetystä Australian taiteilijaresidenssistä, valtasi minut sanoinkuvaamaton onnellisuus, uteliaisuus sekä myös hämmennys eteen tullutta mahdollisuutta kohtaan. Ymmärsin luokseni saapuneen myös jotain salaa kutsumaani – matkan yhteyksien sekä dialogin ympäristön, ihmisten, oman itsensä, liikkeen, tanssin ja elämän kanssa.

Nykytanssi Perthissä on sijoittunut residenssimme mahdollistaneen STRUT Dance – The National Choreographic Centre of Western Australia -keskuksen ympärille, jota tällä hetkellä johtaa Paul Selwyn Norton. STRUTin harjoitustilat ovat Perthin keskustassa, ja keskus tarjoaa myös aamutunteja paikallisille tanssijoille. Viiden viikon residenssityöskentelyn jälkeen residenssin viimeisellä viikolla pääsimme osallistumaan STRUTin ensimmäiselle MoveMe-improvisaatiofestivaalille. Olemme saaneet osallistua workshopeille ja päässeet esittämään residenssiviikkojen taiteelliset löydökset OpenImprosession-illassa. Festivaalissa on ollut erityisen upeaa osallistua Michael Schumacherin workshoppiin. Workshopin liikkeen ja ajan käsittelytapaan kiteytyykin minulle jollain tavoin koko tanssikäsitykseni ja residenssimatkan kallein oivallus: katsontakantani uudelleen tarkastelu ja järjestäytyminen uuden teoksen harjoittelussa. Kiitän erittäin paljon kaikkia matkan mahdollistajia ja näillä seuraavilla sanoilla toivon myös tuovani esiin residenssimatkan tärkeyden erityisesti taiteilijoille.

Tanssi elämän tarkastelijana

”Käymme dialogia. Olemme dialogissa läpi elämämme omassa kehossamme suhteessa eteen tuleviin mahdollisuuksiin. Elämä on mahdollisuus. Liike on mahdollisuus. Liike elää kaikkialla loputtomissa muodoissaan. Tanssin hetken käsittely ja voima paljastaa minulle jotain sanoin tavoittamatonta. Improvisaatio ja tanssi antautumisen hetkellä kenties kykenee tuomaan esiin ja näyttämään jotain syvää. Tanssi ja improvisaatio on minulle mahdollisuus tarkastella tätä rajatilaa – halun ja hyväksymisen keskustelua. Se näyttäytyy liikkeenä, tekona, sanana, kohtaamisena, katsomisena – olemassa olevana, mutta aina muuttuvana. Tuleeko sitä järjestää vai antaako sen vain tapahtua? Miten sen saa tapahtumaan? Se ei aina löydä paikkaansa. Pitääkö sen löytää paikkaansa? Mistä löydän lisää työkaluja tarkastella tätä tapahtumaa? Matka on herättänyt minut katsomaan ja kohtaamaan sekä hyväksymään. Se on herättänyt myös halun, vielä vahvemman halun tutkia ja löytää yhdessä liikettä eri kohtaamisien muodoissa. Haluan tanssia. Haluan tuoda elämää näkyväksi.”

Michael Schumacherin sanoin:

”Kun liikutan tässä kättäni, siirrän ilmavirtaa eteenpäin. Se ei voi olla vaikuttamatta ilmaan ja virtaan, joka ympäröi meidät kaikkialla ja on yhteydessä kaiken kanssa.
Tanssi on jo siis myös olemassa, sinun tulee vain liittyä siihen.”