Routaryhmän residenssi Melbournessa

Routaryhmä, Joensuun kaupunginteatteri ja Lucy Guerin Inc harjoittelivat tulevaa teosta Melbournessa 10.9.–7.10.2014. Kira Riikonen kirjoittaa kuulumisia ensimmäiseltä harjoitusjaksolta:

Journey to DownUnder eli neljän suomalaistaiteilijan matka Australiaan

Koko seikkailu sai alkunsa siitä, kun pääsin tutustumaan australialaiseen tanssiin Tanssin Tiedotuskeskuksen myötävaikutuksella vuonna 2013. Melbournessa järjestettävällä Dance Massive -festivaalilla näin Lucy Guerin Inc ryhmän esityksen ja tapaamiseni Lucy Guerinin kanssa poiki yhteistyöidean. Pitkällinen ja periksiantamaton tuotannollinen yhteistyömme Routa Companyn, Joensuun Kaupungin teatterin ja Lucy Guerin Inc:in kanssa mahdollisti tämän produktion.
Suomalainen työryhmämme eli tanssijat Maija Nurmio ja allekirjoittanut sekä näyttelijät Olli-Kalle Heimo ja Tuukka Jukola oli Melbournessa 10.9.–7.10. työskentelemässä tulevan produktion ensimmäistä harjoituskautta.
Neljän viikon aikana tutustuimme niin tulevaan teokseen, Lucy Guerinin ryhmään kuin Melbournen tanssin virtaan sekä kaupunkiin. Guerin on jo vuosia tutkinut puhutun kielen ja liikekielen ominaisuuksia, eroja ja samankaltaisuuksia. Hän pohtii teoksissaan mitä on tanssi, tanssin merkitystä ja tanssijuutta. Lucyä lainatakseni avaan hieman tätä työtä, jossa tutkimme merkityksien ilmenemistä ja katoamista kun teatteri ja tanssi sekä kaksi kieltä sekoittuvat yhteen. Mitä tapahtuu asioiden merkityksille, kun paikat muuttuvat esityksessä, joka virtaa saumattomasti sekä abstraktin tanssin että konkreettisen tekstin muodossa? Globalisaatiosta huolimatta on havaittavissa kiehtovia eroja ihmisten, taidemuotojen ja paikkojen välillä.

Matkamme fokus oli harjoituksissa ja se vaikutti vahvasti siihen, miten tutustuimme ja suhtauduimme ympäristöömme. Neljä ja puoli viikkoa jatkuvaa tutkimisen janoa niin studiossa kuin ympäri Melbournea pyörän selässä ratsastaen – antoisaa, avartavaa, innostavaa ja raskasta. Alkuihastuksen jälkeen vastaan lävähtää ’ei niin kivoja faktoja’, kuten historia alkuasukkaiden ja maahan muuttaneiden valkoisten välillä. Taide oli väline, jolla tämäkin vakava asia avautui kaikessa laajuudessaan työturistille näin lyhyessä ajassa.

Tehty on vaikea tehdä tekemättömäksi. Lieneekö tämä yksi syy siihen, miksi Melbournen väki tuntui niin ystävällisiltä, rehellisiltä ja huomioonottavilta. Aivan kuin jokainen vastaantulija kantaisi selkärangassaan ymmärrystä siitä, miten voi tehdä omasta kotikaupungistaan toimivan, viihtyisän ja ystävällisen.

Tämän aineettoman lahjan pakkasin ylipainoiseen matkalaukkuuni ja sitä yritän vuorostani ympärilleni anteliaasti jakaa odotellessani Lucya ja seuraavaa harjoituskautta täällä meillä Suomessa. Toinen harjoituskausi Joensuussa ja Kajaanissa päätyy ensi-iltaan kesäkuussa 2015. Esitystämme pääsee seuraamaan ainakin Kajaanissa ja Joensuussa 2015 syksyn aikana.
Tervetuloa esityksiimme ja lämmin tervehdys Australiasta!