Avoin haku Varjakan taiteilijaresidessiin

ILMOITTAJA: TANJA RÅMAN
18.5.2017

TaikaBox yhteistyössä Ervastinkylän kyläyhdistyksen kanssa tarjoaa viikon mittaisen residenssin yhdelle taiteilijalle tai pienelle taiteelliselle työryhmälle Varjakan kauniissa satama miljöössä, Pohjois-Suomessa.

Valitulla taiteilijalla on kyläyhdistyksen kalamaja käytössään viikon ajan: 31.7.-6.8.2017.

Varjakka on pieni kylä, joka sijaitsee Oulunsalossa Kempeleenlahden rannalla, noin 18km Oulusta etelään. Varjakkaan voi matkustaa joko lentäen Oulun lentoasemalle, joka sijaitsee 7km Varjakasta taikka rautateitse Oulun rautatieasemalle.

Varjakan sataman edustalla sijaitsee Varjakan ja Pyydyskarin saaripari. Varjakassa on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti ehjän kokonaisuuden muodostava, valtakunnallisesti arvokas saarisahayhdyskunta, joka on yksi maamme parhaiten säilyneitä. Varjakan mantereella metsän siimeksessä pilkottavat rakennusten kivijalat sekä Varjakan saaren hylätyt koristeelliset punavalkoiset rakennukset kertovat kiehtovaa tarinaa entisestä elämästä ja luovat ainutlaatuisen ja upean ympäristön taiteelliselle työskentelylle.

Varjakan saaren salaperäisyyttä ja vetovoimaa lisää sen eristyneisyys mantereesta. Saarelle pääsee Varjakan venesatamasta kesäisin vain kapulalossilla tai veneellä. Talvisin ainoa kulkuyhteys on jään ylitse joko kävelemällä tai hiihtämällä.

Aivan Varjakan sataman tuntumassa on myös alueen kiehtova luonto, kauniine metsäpolkuineen sekä laajoine muuttolintujen asuttamine vesistöalueineen. Lyhyen matkan päässä rannasta sijaitsee historiallisesti merkittävä Varjakan kartano. Alueen vaiherikas historia sisältää tarinoita laivanrakentamisesta, herrasväen suosimasta lomailupaikasta sekä sota-aikaisista vankileireistä.

Elokuussa 2017 järjestetään ensimmäinen Varjakka taiteilijaresidenssi, jonka tavoitteena on sekä tukea taiteellista työskentelyä että luoda alueen asukkaille uusia taidekokemuksia. Residenssiin toivotaan omaleimaista taiteilijaa, joka luovalla tavalla pystyy yhdistämään yhteisön kanssa työskentelyn omaan taiteensa tekemiseen.

Residenssin aikana taiteilijalta edelletytään yhtä työpajaa tai muuta yhteisöllistä toimintaa itse määritellyn kohderyhmän kanssa. Varjakan alueella toimii mm. Salonpään koulu ja päiväkoti sekä eri harrasteryhmiä, joita voidaan tuoda mukaan toimintaan.

Taiteilijaa pyydetään myös luovuttamaan kyläyhdistykselle yksi residenssin aikana toteuttamansa taiteellinen työ. Taiteilija voi itse määritellä residenssin aikana mitä tai miten luovuttaa taidekokemuksen kyläläisille. Luovutettava taide voi olla valmis teos tai luonnos. Se voi olla myös lyhyt esitys, tapahtuma tai jokin muu taidekokemus, joka on avoin kaikille asukkaille.

Kaikkien taiteenalojen ammattilaiset ovat tervetulleita hakemaan residenssiin. Myös pienet työryhmät voivat hakea mukaan.

Lähetä ansioluettelosi sekä vapaamuotoinen hakemus, jossa esittelet taiteellisen työsuunnitelmasi, kerrot miksi haet mukaan residenssiin sekä kuinka aiot tuoda yhteisön mukaan taiteelliseen työskentelyysi residenssin aikana.

Määrittele myös kohderyhmä, jonka kanssa haluaisit työskennellä. Jos hakijana on työryhmä, lähetä kooste residenssiin osallistuvien taiteilijoiden ansioluettelosta.

Hakemukset lähetetään TaikaBox ry:lle sähköpostitse osoitteeseen: mail@taikabox.com

Hakemusten tulee olla perillä viimeistään 31.5.2017 mennessä. Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kesäkuun puoleen väliin mennessä.

Lisätietoa löytyy: http://taikabox.com/fi/2017/05/12/kalamaja-31-7-6-8-2017/