KAIKEN KESKUSTELU: Immersiiviset esitykset nyt, Helsingissä 11.12.

ILMOITTAJA: KAIKEN KESKUS
9.11.2021

KAIKEN KESKUSTELU: Immersiiviset esitykset nyt

Kaiken keskustelu on keskustelujen sarja, joka nostaa esille ajankohtaisia aiheita liittyen immersiivisiin, osallistaviin ja vuorovaikutteisiin esityksiin sekä peliesityksiin.

Tässä keskustelussa keskitytään immersiivisten esitysten tilanteeseen juuri nyt. Erityisenä aiheena ovat esitysten yleisösuhteet.

Immersiiviset esitykset sulkevat yleisön konkreettisesti sisälleen. Ne upottavat yleisön esitykseen usein moniaistisin keinoin. Samalla ne kyseenalaistavat totuttuja esitysten yleisösuhteita.

Pandemian aikana immersiiviset esitykset ovat usein reagoineet jatkuvasti vaihtuviin olosuhteisiin perinteisiä lavaesityksiä joustavammin. Esityksiä on Suomessakin nähty niin Zoomissa kuin kaduilla pyörien selässä. Yleisö on taiteilijoiden kutsumana harhaillut ympäri Kalliota puhelimen opastamana ja seikkaillut vanhoissa koulurakennuksissa sekä turkulaisessa kivipainossa.

Tässä tilaisuudessa näistä aiheista oman taiteellisen työnsä läpi keskustelevat nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja Alma Rajala, kuvataiteilija, ohjaaja ja taiteellinen johtaja Sofi Häkkinen ja tanssitaiteilija Kira Riikonen.
Keskustelua vetää Kaiken keskuksen taiteellinen johtaja Samee Haapa.

Keskustelu käydään Eskus – Esitystaiteen keskuksen aulassa Helsingin Suvilahdessa lauantaina 11.12.2021 klo 19 – 20.30.

Eskus sijaitsee Suvilahden Puhdistamossa (rakennus nro 6) 2. krs. Virallinen osoite on Kaasutehtaankatu 1/33, 00540 Helsinki.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Keskustelu käydään suomeksi.

Keskustelu myös striimataan. Alusta ilmoitetaan lähempänä tilaisuutta tapahtuman fb-eventissä sekä Kaiken keskuksen verkkosivuilla osoitteessa tinyurl.com/immersiivisetesityksetnyt

KESKUSTELIJOIDEN JA VETÄJÄN TARKEMMAT ESITTELYT

ALMA RAJALA
Alma Rajala on nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja, joka yhdistelee työssään nukketeatteria eri taiteenlajeihin, kuten tanssiin, äänitaiteeseen ja puheteatteriin. Hän luo omaa teatterikieltään, jossa filosofia kohtaa materiaalin ja kehon ja kääntyy kuviksi. Rajalaa kiinnostavat visuaalinen, assosiatiivinen dramaturgia sekä runo näyttämöllä. Viimeisimpänä työnään hän ideoi ja loi konseptin immersiiviselle Huoneiden kirja -suurteokselle, joka nähtiin Turussa elokuussa 2021. Huoneiden kirjasta Rajalalle myönnettiin myös Suomen arvostelijain liiton Kritiikin punnukset -palkinto.

SOFI HÄKKINEN
Sofi Häkkinen on kuvataiteilija, ohjaaja ja taiteellinen johtaja. Aalto-yliopiston ja Berliinin UDK:n kasvatti, taiteen maisteri Häkkinen on lisäksi viestinnän, videon ja lavastuksen moniosaaja. Häkkisen taiteellinen työskentely on kuvanveistoa, installaatioita, videotaidetta ja esityksiä. Materiaalissa hänelle tärkeää on sattuma – niin konkreettisessa kuin abstraktissakin mielessä. Häkkinen ammentaa epäkonventionaalisista materiaaleista ja tiloista, ja yhdistelee niitä tavanomaisiin ja poppeihin aiheisiin – hän on esimerkiksi rakentanut elävän kokoisen ihmisen luurangon Myllyn Paras -makaroneista. Taiteellisen työnsä lisäksi hän on tuottanut ja kuratoinut taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia.

KIRA RIIKONEN
Kira Riikonen on tanssitaiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti koreografina sekä esiintyjänä niin omissa, kuin eri koreografien ja ohjaajien teoksissa reilun 20 vuoden ajan. Kira on kiinnostunut moninaisesta liikkeestä, joka ponnistaa kunkin teoksen teemasta. Tilat ja niiden yhdistäminen esittävään taiteeseen vetävät Riikosta vahvasti puoleensa. Tanssi ja liike on aina hetki, jossa yhteys syvimpään on mahdollista, tapahtui se näyttämöllä tai perinteisen näyttämötilan ulkopuolella. Riikonen toimi Routa Companyn taiteellisena johtajana 2012-17. Kiran viimeaikaisimpia töitä on mm. Cycle City Helsinki yhdessä Tuukka Jukolan kanssa.

SAMEE HAAPA
Samee Haapa on tuottaja, taiteellinen tutkija, ohjaaja, esiintyjä ja dj. Hän on työskennellyt 20 vuoden ajan sekä vapaalla kentällä että instituutioissa, sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hänellä on näyttelijän (FIA), tanssijan ja antropologin tutkinnot. Hän viimeistelee parhaillaan taiteellista väitöstutkimusta Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun aiheenaan immersiiviset esitykset ja peliesitykset. Hän on Kaiken keskuksen taiteellinen ja tuotannollinen johtaja.

http://kaikenkesk.us
http://samihenrik.me

MUUTAMA ERITYINEN HUOMIO

Koronaturvallisuudesta:
Tilaa tuuletetaan säännöllisesti. Lisäksi tilassa on ilmanpuhdistin, joka tutkitusti vähentää tartuntariskiä. Koronatilanteen muuttuessa saatamme muuttaa turvallisuusjärjestelyjä. Näistä ilmoitetaan ensimmäiseksi tapahtuman fb-eventissä, Kaiken keskuksen IG-profiilissa sekä Kaiken keskuksen verkkosivuilla.

Kaiken keskustelut toimivat turvallisemman tilan periaatteilla. Tämä tarkoittaa kunnioitusta kaikkia sukupuolia, seksuaalisuuksia, taustoja, kehoja ja kyvykkyyksiä kohtaan. Rasistinen, seksistinen, homofobinen, transfobinen tai muulla tavoin syrjivä käyttäytyminen ei ole sallittua.

Keskustelun vetäjä Samee Haapa vastaa tilaisuuden turvallisuudesta. Voit ottaa häneen yhteyden koska tahansa paikan päällä sekä ennen ja jälkeen osoitteessa office at centerforeverything.com