Kultur på recept – kulttuuria reseptillä – arts-on-prescription? webinaari 1.12.2020

ILMOITTAJA: HANAHOLMEN – KULTURCENTRUM FÖR SVERIGE OCH FINLAND
30.10.2020

Kultur på recept – kulttuuria reseptillä – arts-on-prescription?
Seminaari on ruotsinkielinen, tiedot suomeksi: https://www.hanaholmen.fi/event/kulttuuria-reseptilla/

Tidpunkt: Tisdag 1.12.2020 
kl. 14.00 – 15.30 (finsk tid),
kl. 13.00 – 14.30 (svensk tid)

Plats: Zoom
Språk: Svenska. Frågor kan ställas på engelska och finska.

Tilläggsinformation:
Projektchef Tiinaliisa Granholm, tiinaliisa.granholm@hanaholmen.fi

Evenemanget är avgiftsfritt, men förutsätter en förhandsanmälan.

Anmälan: Senast 1.12.2020 kl. 9.00 (finsk tid) / kl. 8.00 (svensk tid)

Inbjudan får spridas vidare
ANMÄL DIG HÄR
Ifall länken inte fungerar, klicka här

Läs mera om webbinariet här

Människor som känner sig ensamma, eller som lider av lindriga psykiska problem och kronisk smärta kan genom läkarremiss hänvisas till olika kultur- och gruppaktiviteter. I Sverige, Danmark och Storbritannien har man uppnått goda resultat genom att erbjuda kultur på recept, något som bland annat märks i ett minskat antal läkarbesök.

Kan man få läkarremiss för konst och kulturaktiviteter i Finland? Vilken effekt kan konstnärliga och kulturella aktiviteter ha på välbefinnandet?

I webbinariet presenteras aktuella forskningsresultat, hur modellen har introducerats i Sverige och andra nordiska länder, samt vilka erfarenheterna av kultur på recept varit.

Anita Jensen, konst- och hälsostrateg i Region Skåne, gästforskare vid Aalborg universitet i Danmark och kursledare vid Lunds universitet föreläser om erfarenheterna med kultur på recept i Sverige. Anna-Mari Rosenlöf, specialist vid Taikusydän – Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Finland berättar om läget i Finland. Medverkande i programmet även Kati Myllymäki, verksamhetsledare i Finlands Läkarförbund, Eva Pulverer-Marat, Enhetschef, Specialist i allmänmedicin, Primärvårdens utbildningsenhet, Johanna Selkee, sakkunnig, inom området undervisning och kultur, Finlands kommunförbund rf och Marianne Uppa, planerare, idrottstjänster, Esbo stad.

Samtalet modereras av journalisten Annika Rentola.

Webbinariet kommer att äga rum på Zoom. En deltagarlänk till webbinariet skickas ut per e-post till alla som anmält sig.

Arrangörer: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Taikusydän – Arts & Health Coordination Centre in Finland