LUENTO | NI’JA WHITSON: Under the Water and In the Dark 8.12. (Zoom)

ILMOITTAJA: KAIKEN KESKUS
30.11.2021

Teatterikorkeakoulu on syksyllä 2021 järjestänyt Zoomissa luentosarjan ‘Decolonising embodiment’ (‘Kehollistamisen dekolonisaatio’). Viimeinen luento keskiviikkona 8.12. klo 18 (EET) avataan yleisölle yhteistyössä Huddersfieldin yliopiston (Iso-Britannia) ja Kaiken keskuksen (Suomi) kanssa.

Luennoitsijana toimii Ni’Ja Whitson. Ni’Ja Whitson on yhdysvaltalainen Artist Fellow – ja Creative Capital -palkittu taiteilija. Hän on kaksinkertainen New Yorkin Bessie-palkinnon voittaja, queer, nonbinäärinen, maaginen muuntautuja, taiteilija ja futuristi sekä trauma- ja sanatyöläinen.

Teatterin kaanon on yhä enenevässä määrin kyseenalaistettu esittävien taiteiden parissa. Tässä keskustelussa ei kuitenkaan ole otettu yksityiskohtaisesti kantaa esiintymisen tekniikoihin, jotka voidaan käsittää teatterin kehollistettuna kaanonina – oli kyseessä sitten baletti, Stanislavski tai release-tekniikka.

Luentosarja pyrkii tuomaan esille kuinka syvällisesti kehollistettua (uus)kolonialismi on. Sarja tarkastelee miten kolonialistisia taipumuksia voitaisiin purkaa ja miten niille voitaisiin tarjota vaihtoehtoja. Samanaikaisesti monet esiintymisen tekniikat (eurooppalaisessa viitekehyksessä) ovat sulautuneet syvällisesti osaksi kolonialistisia rakenteita. Luentosarja pyrkii tarkastelemaan kriittisesti joidenkin näiden tekniikoiden asemaa osana teatterin kaanonia.

Vaikka ‘dekolonisaatio’ -termin huolimatonta käyttöä on kritisoitu monissa puheenvuoroissa (esim. Tuck ja Yang, 2012), esittävän taiteen näkökulmasta dekolonisaatio tarjoaa tarpeellisen kritiikin. Kehon ja maan väliset siteet ja kehon ulottuminen osaksi maata, haastavat kysymään millaisia ovat kehollisten tekniikoiden kolonialistiset yhteydet (ns. länsimaisessa) esittävässä taiteessa.

Luento järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Huddersfieldin yliopiston tutkimuskeskuksen ’The Research Centre for Performance Practices (ReCePP) kanssa. Luento on myös osa Kaiken keskuksen järjestämään keskustelusarjaa nimeltä ‘Kaiken keskustelu’.

UNDER THE WATER AND IN THE DARK

Luento on pohdintoja metafyysisyydestä, yliluonnollisesta, henkisyydestä ja vielä olemattomasta Whitsonin taiteilijuudessa. Whitson kysyy, minkälaisia tulevaisuuksia kehollistuminen ja teknologia tarjoavat vankeudesta paenneelle ja vaaralliselle taiteilijuudelle.

Ni’Ja Whitson: BIOGRAFIA

Whitson yhdistää kriittisen pyhän ja käsitteellisen monialaisuuden osaksi mustan sekä queer- ja trans-kehollistumisen kokemusta. New York Times on kutsunut häntä sanalla ’majesteettinen’. Brooklyn Magazine on kutsunut häntä kulttuuriseksi vaikuttajaksi.

Whitson on haluttu puhuja, esiintyjä, mestariluokkien vetäjä ja keskustelija, jonka osaamisesta on nautittu huomattavien instituutioiden ja taideorganisaatioiden keskuudessa: Wesleyan yliopisto, Princeton, Cornell, LAX-festivaali, Movement Research, Dance NYC -symposiumi, 2020 Collegium for African Diasporic Dance -konferenssi (keynote) ja UNESCO. Kirjallisiin ansioihin kuuluvat esimerkiksi ’Critical Black Futures: Speculative Theories and Explorations’, Dance Research Journal ja tuleva antologia Lovecraft Countrysta.

ILMOITTAUTUMINEN

Luento pidetään Zoomissa. Sen kieli on englanti. Luento on ilmainen, mutta pyydämme sinua ystävällisesti rekisteröitymään ennakkoon 7.12. klo 18.00 (EET) mennessä. Ilmoittaudu luennolle täällä.

Voit myös seurata luentoa tapahtuman Facebook-eventin kautta. Keskusteluun voit osallistua ainoastaan Zoomissa.

Linkki tapahtumaan avautuu luentopäivänä klo 17.45 (EET), jonka jälkeen voit saapua luennolle, milloin haluat.

AIKATAULU

17.45 Zoom-linkki avautuu
18.00 Juontaja Harold Hejazi esittelee luentosarjan, jonka jälkeen Ben Spatz (tohtori) Huddersfieldin yliopistosta lausuu muutaman sanan.
18.05 Luento
18.45 Keskustelu
19.15 Tapahtuma päättyy

TURVALLINEN TILA

Kaiken keskustelut toimivat turvallisemman tilan periaatteilla. Tämä tarkoittaa kunnioitusta kaikkia sukupuolia, seksuaalisuuksia, taustoja, kehoja ja kyvykkyyksiä kohtaan. Rasistinen, seksistinen, homofobinen, transfobinen tai muulla tavoin syrjivä käyttäytyminen ei ole sallittua.

Keskustelun vetäjä Samee Haapa vastaa tilaisuuden turvallisuudesta. Voit ottaa häneen yhteyden koska tahansa keskustelun aikana Zoomissa sekä ennen ja jälkeen osoitteessa office (at) centerforeverything.com.