Networked Actor Theory -tutkimuspäivä 3.5. Helsingissä

ILMOITTAJA: SIMO KELLOKUMPU
23.4.2019

Networked Actor Theory
Tutkimuspäivä 3.5. klo 10 – 20 / Maijansali, keskustakirjasto Oodi, Helsinki

Tutkimuspäivä on yleisölle avoin maksuton tapahtuma. Tapahtumaan on varattu 70 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Tapahtumaan ei ole ennakkovarausta tai rekisteröitymistä. Mikäli tapahtuma tulee täyteen, organisoijien on rajoitettava tilaan pääsyä.
Tapahtuman kielenä ovat englanti ja suomi.

Nykynäyttämöt ja esiintyvät ruumiit ovat teknologian kyllästämiä, läpäisemiä ja tuottamia sekä teknologisten järjestelmien ylläpitämiä. Samaan aikaan ruumiillisten praktiikoiden uudelleen ajattelun rinnalla teknologiassa on käynnissä perustavanlaatuisia systeemisiä muutoksia, jotka kietoutuvat planetaarisiin ekologisiin, poliittisiin ja ekonomisiin kriiseihin.

Nämä asettavat kyseenalaisiksi eivät sen vähempää, kuin olemassaoloamme ja elämäntapaamme ylläpitävät käytännöt, eivätkä taiteelliset/tutkimukselliset käytännöt ole tämän suhteen poikkeus. Mediataide, kriittinen mediatutkimus ja kommunikaatiotutkimus sekä performanssi- ja esitystaide ovat jo pitkään toimineet teknologian mediumissa ja käsitelleet sen (uutta) murrosta.

Viime aikoina myös esittävän taiteen piiristä on noussut taiteellista tutkimusta, joka kyseenalaistaa teknologian läpinäkyvyyden, neutraaliuden ja taka- alaisuuden, ja on tuonut inhimillisen ymmärryksen ja ruumiillisuuden rinnalle algoritmiset, koneelliset ja virtuaaliset esiintyvät ruumiit.

Networked Actor Theory -tutkimuspäivä tuo edellä avatussa viitekehyksessä eri lähestymistapoja yhteen ja kartoittaa niistä nousevaa kenttää eritoten laajennetun näyttelijyyden/esiintyjyyden/näyttämön näkökulmista teatterin ja esittävän taiteen kontekstissa. Kriittisen teknospekulaation rinnalla päivä tuo yhteen taiteellisia tutkimusprojekteja ja ehdotuksia, jotka jakavat kiinnostuksen esiintyviin ruumiisiin laajennettuina, moninaisina ja yhdistymiskykyisinä, enemmän kuin inhimillisinä konstellaatioina.

Puheenvuoroista ja taiteellisista ehdotuksista vastaavat äänisuunnittelun professsori Jari Kauppinen, dramaturgi, esitystaiteilija Otso Huopaniemi, teatteriohjaaja, filosofi Esa Kirkkopelto, elokuvaohjaaja, kuvataiteilija Henna-Riikka Halonen, zimbabwelais-ruotsalainen näyttämötaiteilija Stacey Sacks, ranskalainen näyttämötaiteilija, metteur en scène Vincent Roumagnac ja näyttelijä, esitystaiteilija Outi Condit.

ALUSTAVA OHJELMA:

10 – 10.20 Simo Kellokumpu, Outi Condit: Esitykselliset alkusanat
10.30 – 11.15 Jari Kauppinen: towards the phonic, the non-assembled ensemble
11.30 – 12.15 Otso Huopaniemi: As of yet Unrealized Mind Machine
12.30 – 13.20 lounas
13.30 – 14.15 Esa Kirkkopelto: Virtuaalisuus ja virtualisaatio
14.30 – 15.15 Henna-Riikka Halonen: Placeholder, The Gold Bug and other stories
15.30 – 16.15 Stacey Sacks: SATYRIC BODIES : fleshy cartoons in dialogue with the not yet and the already dead
16.30 – 17.00 Vincent Roumagnac: The Backdrop and its Double (screening)
17 – 17.20 kahvitauko
17.30 – 18.30 Outi Condit: Remote Control Human: Machine in the Ghost
18.45 – 19.30 keskustelu

Networked Actor Theory -tutkimuspäivä on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen kahden tohtorikandidaatin Simo Kellokummun ja Outi Conditin kuratoima ja toteuttama tapahtuma yhteistyössä keskustakirjasto Oodin kanssa.

https://www.uniarts.fi/tapahtumat/ke-20032019-1604/networked-actor-theory

https://www.facebook.com/events/315869969072327/