Nicola Coniberen luento Helsingissä: The Politics of Spectatorship and Choreographic Practice

ILMOITTAJA: TANSSIN TALO
6.10.2016

Nicola Conibere on lontoolainen koreografi, jonka teokset tutkivat kehon roolia, esiintyjien ja yleisön vuorovaikutusta sekä aikaa, paikkaa ja erilaisia materiaaleja. Conibere on väitellyt tohtoriksi arvostetusta lontoolaisesta tanssin ja musiikin konservatoriosta Trinity Labanista aiheenaan “Audiences, Choreography, Publics: The Politics and Practice of Spectatorship”.

Coniberen vuonna 2013 valmistunut Assembly-teos nähdään osana Tanssin talon Kiss My Dance -tapahtumaa. Teos tutkii erityisesti tanssin katsojuutta ja yksilön vaikutusta ryhmään. Esiintyjiksi Conibere valitsee paikallisia ihmisiä, jotka työstävät teosta koreografin kanssa kahden viikon ajan. Kiss My Dance -tapahtumassa nähtävät 25 esiintyjää on valittu sekä avoimella haulla että yhteistyössä lasten ja nuorten taidekeskus Annantalon kanssa.

Assembly on jatkuvasti käynnissä oleva kolmen tunnin mittainen teos, jossa katsoja voi viettää juuri sen ajan, jonka itse haluaa. Aina, kun yksi katsoja menee sisään esitystilaan, myös yksi esiintyjä astuu sinne. Katsojan poistuessa tilasta hänen kanssaan sisään tullut esiintyjä poistuu. Kyseessä ei ole kuitenkaan yhden esiintyjän yhdelle katsojalle toteuttama teos, vaan esiintyjäryhmä esiintyy yhdessä yhtä monelle katsojalle kuin esiintyjiäkin on. Esitys elää siis jatkuvasti ajassa, tilassa ja suhteessa tilassa oleviin henkilöihin.

Teos on nähty muun muassa Sydneyn Biennaalissa 2016, Nottingham Contemporary -taidekeskuksessa Nottinghamissa vuonna 2013 sekä osana ANTI-festivaalin ohjelmaa Kuopiossa vuonna 2014.

Nicola Conibere pitää myös esitysideaa avaavan ja katsojuuden politiikkaa käsittelevän, kaikille avoimen mutta erityisesti ammattilaisille suunnatun luennon torstaina klo 16.30–17.30 Merikaapelihallin Työpajatilassa, Helsingin Kaapelitehtaalla.

Vapaa pääsy!