Ruumis ja esineet esityksessä -numero on ilmestynyt tanssitaiteen verkkolehti Liikekieli.comissa

ILMOITTAJA: LIIKEKIELI.COM
2.5.2017

Esitystaiteilija, koreografi Sonja Jokiniemen päätoimittama Ruumis ja esineet esityksessä -numero on ilmestynyt tanssitaiteen verkkolehti Liikekieli.comissa.

Tästä numeroon: http://www.liikekieli.com/ruumis-ja-esineet-esityksessa-12017

Sonja Jokiniemi kirjoittaa pääkirjoituksessa:

”Halusin kutsua eri tekijöitä kirjoittamaan heidän suhteestaan inhimilliseen ja ei-inhimilliseen oman taiteellisen praktiikkansa kautta. Numeroon kertyi hyvin erilaisia näkökulmia ja ruumiillistumia ihmisen suhteesta esineisiin, elottomaan ja muuhun elolliseen.

Rodrigo Sobarzolle ihmisesiintyjän häivyttäminen haamuksi suhteessa muuhun ympäristöön on tärkeää esitys-ja teatteritaiteen yli-inhimillisessä maastossa. Kati Raatikainen tutkii ihmisen ja koiraeläimen suhdetta ja Donna Harawayn radikaalia ehdotusta kyborgista, jonka olemus on aina yhdistelmä koneellista ja elollista. Mikko Niemistö tarkastelee arkipäivän esineitä sekä omaa suhdettaan kasaumiin ja henkilökohtaisuuteen objektien maailmassa. Anne Jämsä kirjoittaa Geyomg Jeongista, joka tavoittelee hermafrodiitin seksuaalisuutta ja luo itselleen rakastajia nukeista ja koneista.

Kun aloitin työskentelyni esineiden, materiaalien ja asioiden kanssa, koin, että diskurssi puhua tämänkaltaisesta työstä oli vielä hyvin pitkälti kiinni esineteatterin terminologiassa. Tällä hetkellä olemme aallossa, jossa monen tekijän praktiikalle on kiinnostavaa ja ominaista ihmisen rooli vain yhtenä osana esityksen rakentumista. Hybridimuodot kuvataiteen, veistoksen ja esityksen välisyydessä eivät ole yleisempiä ainoastaan esitystaiteessa, mutta myös tanssitaiteessa jo joitakin vuosia.”

Numeron kirjoittajat: Anne Jämsä, Mikko Niemistö, Kati Raatikainen, Sonja Jokiniemi

Sonja Jokiniemi on Helsingissä asuva esitystaiteilija ja koreografi. Hän tekee monitaiteisia teoksia, joissa kiinnostuksen kohteena ovat asioiden ekologia, kieli ja ajattelu, neurologinen ja psykologinen moninaisuus. Jokiniemi on valmistunut teatteritaiteiden maisteriksi DasArts-instituutista Amsterdamista 2013 ja tanssitaiteen kandidaatiksi Lontoon Laban Centeristä 2006. Hän työskentelee Helsingissä ja valmistaa teoksiaan kansainvälisille näyttämöille ja museoihin.

Seuraava numero Liikekieli.comissa ilmestyy syyskuussa. Sen aiheena on tanssielokuva ja päätoimittajana Heini Tuoresmäki. Myös Liikekieli.comin verkkosivut uudistuvat pian!

Lisätietoja:
Sonja Jokiniemi, jokiniemisonja@gmail.com
Liikekieli.comin päätoimittaja Maija Karhunen, maija.karhunen@liikekieli.com, puh. 044-5529257