Saaren kartanon residenssin haku auki vuodelle 2023 (DL 31.3.)

ILMOITTAJA: SAAREN KARTANON TAITEILIJARESIDENSSI
1.3.2022

Saaren kartanon taiteilijaresidenssi, Mynämäki
Hakuaika: 1.–31.3.2022

Saaren kartanon residenssi tarjoaa taiteilijalle:

Apurahan
Kahden kuukauden mittaiseen yksilöresidenssiin sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha, joka määräytyy kokemuksen mukaan (2 500 euroa / 3 000 euroa / 3 600 euroa / kk). Residenssiapuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen. Ryhmät voivat hakea työskentelynsä ajaksi apurahaa 2–4 viikon mittaiseen residenssijaksoon.

Hitaan matkustamisen tukea
Kannustamme residenssiin tulijoita hitaaseen matkustamiseen. Hitaalla matkustamisella tarkoitetaan lentämisen ja muiden ekologisesti kestämättömien kulkuvälineiden välttämistä. Mikäli matka kestää yhteensä yli viikon, on siihen mahdollista hakea myös työskentelyapurahaa.

Asunnon
Saaren kartanon asunnoissa on perusvarusteltu keittiö tai minikeittiö, ja lisäksi yhdessä rakennuksessa on yhteiskeittiö. Asunto on vain yhden vieraan käytössä, ja jokaisessa asunnossa on oma suihku ja WC. Ryhmät asuvat tiiviimmin ja jakavat usein asuntoja.

Työskentelytilan
Saaren kartanon navetta on kunnostettu monipuoliseksi työskentelytilaksi eri alojen taiteilijoille. Navetalla on yksi tanssistudio, kolme kuvataiteilijan työtilaa sekä pieni ompelupiste ja puuverstas. Kirjoitustyötä tekevien työhuoneet ovat asuntojen yhteydessä. Residenssissä ei ole pimiötä, printtimahdollisuutta, savityövälineistöä, grafiikan välineistöä, mediahuonetta tai tekstiilintyöstövälineistöä (ompelukonetta lukuun ottamatta). Residenssipaikkaa voi hakea myös työn suunnitteluvaiheeseen. Kesäisin kartanolla työskentelevien ryhmien on mahdollista käyttää työskentelyynsä myös kartanon lämmittämättömiä ulkorakennuksia. Työtilaa ei tarvitse jakaa muiden kanssa.

Työrauhan
Saaren kartanon taiteilijaresidenssi sijaitsee rauhallisessa luonnonläheisessä maaseutumiljöössä, Mynälahden rannalla 30 kilometrin päässä Turusta pohjoiseen. Residenssin monipuoliset työtilat, lähellä oleva lintuvesialue ja rauhallinen maalaisympäristö tarjoavat antoisat puitteet omaan työskentelyyn keskittymiseen. Saaren kartanon taiteilijaresidenssi ei ole esimerkiksi taidekenttään verkostoitumiseen tai näyttelyihin/esityksiin tähtäävä residenssi, eikä residenssijakson lopussa residenssipaikan saaneilta edellytetä näyttelyä tai esitystä.

Mahdollisuuden kohdata toisia taiteilijoita
Residenssissä työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden on mahdollisuus kohdata, jakaa ja jättää oma jälkensä toinen toistensa ajatuksiin, työhön ja Saaren kartanoon. Saaren kartanon residenssissä työskentelee kevään ja syksyn aikana yleensä kahdeksan taiteilijaa kerrallaan kahden kuukauden mittaisessa yksilöresidenssijaksossa. Yksilöresidenssijakson aikana kartanolla työskentelee myös yksi Koneen Säätiön apurahalla työskentelevä tutkija tai tietokirjailija. Lisäksi residenssissä työskentelee läpi vuoden Saaren kartanon yhteisötaiteilija.

Mentorointiohjelman
Tarjoamme jokaiselle yksilöresidenssissä työskentelevälle taiteilijalle mahdollisuuden kahteen etäyhteyksillä toteutettavaan mentorointitapaamiseen residenssijakson aikana. Saaren kartanon mentorit ovat Suomessa asuvia oman taiteen alansa keskeisiä ammattilaisia, joilla on uraa takanaan jo vähintään parin vuosikymmenen ajalta, ja jotka ovat taitavia kuuntelijoita ja keskustelijoita. Heillä jokaisella on myös henkilökohtainen suhde Saaren kartanon residenssiin. Mentoroinnit tapahtuvat kahden kuukauden mittaisten yksilöresidenssijaksojen yhteydessä, syyskuun alun ja huhtikuun lopun välillä. Kesäisin ei ole mentorointia.

HAKEMINEN

Residenssipaikkaa haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle. Yksilöille tarkoitetut kahden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot ovat tammi–helmikuu 2023, maalis–huhtikuu 2023, syys–lokakuu 2023 sekä marras–joulukuu 2023. Kesäkuusta elokuun puoliväliin residenssin kaikki tilat on varattu taiteilijaryhmien 2–4 viikon työskentelyjaksoihin.

Taiteilijaresidenssiin haetaan Koneen Säätiön apurahojen verkkopalvelussa. Emme vastaanota hakemuksia sähköpostilla tai muilla tavoin verkkopalvelun ulkopuolella. Luethan hakuohjeemme huolellisesti ennen hakemuksesi laatimista.

LISÄTIETOJA ››