Teatteri Viiruksen syksyn 2020 open call-haku on käynnistynyt

ILMOITTAJA: TEATER VIIRUS
18.9.2020

VIIRUS GUEST: Open call 2021–2023

Teatteri Viiruksen kuratoitu GUEST-vierailuohjelma käynnistyi syksyllä 2017 uusiin Jätkäsaaren teatteritiloihin muuton myötä. Vuosien 2017-2019 aikana talossa on toteutettu yli 30 erilaista tuotantoa. Vierailuohjelmiston tarkoituksena on rikastuttaa Helsingin ja erityisesti Jätkäsaaren kaupunginosan taide-ja kulttuuritarjontaa ja tarjota vapaina olevia tiloja taiteen alan toimijoille.

Open call -haku tapahtuu kaksi kertaa vuodessa ja kaikki vierailut ovat vuokrapohjaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että vierailija maksaa kohtuullisen tilavuokran, ja saa lipputulot kokonaisuudessaan. Pandemia-ajasta johtuen pidätämme oikeuden muutoksiin.

Alustava hinnasto vuodelle 2021: https://www.viirus.fi/open-call/?lang=fi

Hinnat muotoutuvat joustavasti vuokrausajan pituuden mukaan. Taloudellisista syistä Viirus ei ikävä kyllä pysty tekemään tällä hetkellä yhteistuotantoja. Huomioithan myös mahdolliset pandemia-ajan turvallisuussäädökset, jotka vaikuttavat salien paikkamääriin. Huom! Pandemiasta johtuen Viiruksen Suuri sali on keväällä 21 jaettu kahdeksi pienemmäksi näyttämöksi molton-kankaalla ja esitys-ja harjoitusajat jaetaan kunkin ryhmän tarpeen mukaan. Päätös kevään 22 salin jakamisesta tehdään tilanteen mukaan.

Hintaan sisältyy kulloinkin saatavilla oleva teatteritekniikka, joka vaihtelee kunkin projektin ja talon omien tuotantojen tarpeiden mukaan. Studiossa on aina teatteritekninen perussetti. Lisäksi hintaan sisältyy tekninen apu ja konsultointi rakennukseen ja purkuun, sekä stand-by ongelmiin, markkinointi Viiruksen omissa kanavissa (sosiaalinen media, painotuotteet, pressitiedotteet, uutiskirjeet), sekä siivous ja yleinen tuotannollinen apu.

Ajankohta ja hakuprosessi

Syksyn 2020 open call-haku kohdistuu Suuren salin kohdalla pääsääntöisesti kevääseen 2021-2023 ja muiden tilojen osalta (Studio 1, Amfi, Galleriet) vuosiin 2021 ja 2022. Viiruksen Suuressa salissa on vapaita aikoja huhti-heinäkuussa. Muissa tiloissa vierailut ja harjoitukset ovat mahdollisia ympäri vuoden. Hakuaika päättyy torstaina 8.10.2020.

Linkki elektroniseen hakulomakkeeseen

Pyrimme vastaamaan kaikkiin hakemuksiin 2 kuukauden kuluessa hakuajan päättymisestä. Ohjelmistovalinnoista päättää Viiruksen taiteellinen kollektiivi yhdessä ohjelmatuottajan kanssa.

Hakemuksen tulisi sisältää lyhyt ja alustava projektikuvaus, tieto työryhmän koostumuksesta, lisätietoja niin teknisistä kuin muista tarpeista (esim. istumapaikkojen määrä salissa), sekä toivottu vuokrausajankohta.

Hakemukseen voi liittää myös muuta tietoa, joka auttaa Viirusta hahmottamaan minkälaisesta projektista on kyse. Valmiista tuotannoista pyydämme aina lähettämään tallenteen.

Mitä haemme?

Toivomme vierailuohjelmistoomme taiteellisesti korkeatasoisia ja ammattimaisia tuotantoja, jotka sykähdyttävät ja innostavat niin viiruslaisia kuin yleisöämme. Valintaprosessissa painotamme erityisesti seuraavia tekijöitä:

  • Esittävän taiteen konventioita uudistava tuotanto tai uusi, kiinnostava ja yllättävä avaus
  • Kantaesitys, Suomen ensi-ilta tai Helsingin ensi-ilta
  • Kielellinen ja kulttuurinen monimuotoisuus ja/tai tasa-arvoisuus
  • Alueen asukkaita aktivoiva esitys tai esitysprosessi
  • Tuotannollisesti ja rahoituksellisesti harkittu ja suunniteltu projekti

Tilojen soveltuvuus ja tekniset tiedot

Suuren salin tuotantopäätökset tehdään yleensä viimeistään 9 kk ennen ajankohtaa ja yhden päivän tapahtumia lukuun ottamatta minimivuokra-aika tuotannoille on yleensä viikko. Tila soveltuu niin teatteriin, tanssiin, sirkukseen kuin konsertteihin ja muihin tilaisuuksiin.

Tekniset tiedot / koko sali: 350 m2, leveys 15,7m, pituus 19,8m, ripustuskorkeus 5,2m. Black box-tyylinen teatterisali, podesta-katsomossa on maksimissaan noin 150 istumapaikkaa. Pandemia-aikana 75. Salin yleisökapasiteetti ilman katsomoa noin 300 seisomapaikkaa. Pandemia-aikana paikkamäärä sovitaan tapahtumakohtaisesti. Pakettiauto (korkeus maksimissaan 2,7m) ajettavissa takanäyttämön läheisyyteen. Erilaista tekniikkaa on saatavilla sopimuksen mukaan (mm. perinteiset teatteriheittimet, liikkuvia ja staattisia led-heittimiä, äänentoistolaitteisto). Salissa on myös anniskeluoikeus.

Tekniset tiedot / jaettu sali 50%: 125 m2, leveys 10m, pituus 10m, ripustuskorkeus 5,2m.  Suuri sali on jaettu kahdeksi pienemmäksi näyttämöksi molton-kankaalla ja esitys-ja harjoitusajat jaetaan kunkin ryhmän tarpeen mukaan. Näyttämöiden välillä ei ole äänieristystä. Podesta-katsomossa on maksimissaan noin 60 istumapaikkaa. Pandemia-aikana 30. Salin yleisökapasiteetti ilman katsomoa noin 150 seisomapaikkaa. Pandemia-aikana paikkamäärä sovitaan tapahtumakohtaisesti. Pakettiauto (korkeus maksimissaan 2,7m) ajettavissa takanäyttämön läheisyyteen. Erilaista tekniikkaa on saatavilla sopimuksen mukaan (mm. perinteiset teatteriheittimet, liikkuvia ja staattisia led-heittimiä, äänentoistolaitteisto). Salissa on myös anniskeluoikeus.

Studio 1 soveltuu pienimuotoisiin intiimeihin esityksiin, kokeilukentäksi, laboratorioksi ja näyttämötaiteen iloittelupaikaksi. Tila ei sovellu paljon vapaata lattiapinta-alaa vaativiin esityksiin.

Tekniset tiedot: 58 m2, leveys 5,8m, pituus 10m, ripustuskorkeus 2,9m. Perinteiset teatteriheittimet, perusäänentoisto (left-right), katossa noin 1x1m grid, ripustus 100kg/m2. Yleisökapasiteetti maksimissaan 30 istumapaikkaa. Pandemia-aikana 15 paikkaa. Tilassa myös lukittavaa kaappitilaa.

Galleriet sopii yhden tai kahden illan esityksille, konserteille, klubeille, puheohjelmalle, performansseille, seminaareihin. Tilaan ei ole mahdollista rakentaa katsomoa ja ripustusmahdollisuutta ei ole.

Tekniset tiedot: 115 m2. Aula- ja galleriatila, jossa suuret ikkunat Välimerenkadun suuntaan. Tekniikka sovittavissa erikseen. Kalusteet täysin muunneltavissa. Yleisökapasiteetti istuma- ja seisomapaikkoineen yhteensä 80. Pandemia-aikana paikkamäärä sovitaan tapahtumakohtaisesti. Tilaan saatavilla myös satelliittibaari ja anniskelu.

Amfiteatterissa rajana on vain taivas ja suomalaiset sääolosuhteet.

Tekniset tiedot: puolikaaren muodossa oleva ulkonäyttämö, lava 16 m2, katsomo 100 m2, yleisökapasiteetti maksimissaan 150 istumapaikkaa. Tilassa ei ole kiinteätä tekniikkaa.

Sähkönsyöttö saatavissa (3x32A).

Teatteri sijaitsee loistavien kulkuyhteyksien varrella. Raitiovaunu 9:n pysäkki on aivan talon edessä ja linjojen 8, 6T ja 7 pysäkit ovat noin 300 metrin etäisyydellä. Ruoholahden metroasema on viiden minuutin kävelymatkan päässä.

Tiedustelut avoimeen hakuun ja tilojen teknisiin yksityiskohtiin liittyen sähköpostitse ohjelmatuottajalta: mirkka.maikola@viirus.fi

Kuratoidun GUEST-ohjelmiston ohella Viiruksesta voi vuokrata tiloja ympäri vuoden harjoituksiin, työpajoihin, seminaareihin, elokuvakuvauksiin, konsertteihin, keskustelutilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin. Lisätietoja, hinnastoa ja saatavuutta voi tiedustella tuottaja Hanna Sundmanilta (+358 40 7320448 hanna@viirus.fi).

VIIRUS GUEST: 
Open call 2021–2023