Verkkojulkaisu | Manna Satama: Tanssia Antiikin näyttämöllä Lukianos ja Tanssin puolustus

ILMOITTAJA: TAIDEYLIOPISTON TEATTERIKORKEAKOULU
12.4.2021

“Lisäksi kaikki muut <ilmaisumuodot> liittyvät ihmisen jompaankumpaan puoleen, mieleen tai kehoon, mutta tanssissa mieli ja keho yhdistyvät. Tanssiesitys on ajattelun ilmaisua ja kehon harjoittamisen kautta näkyvää toimintaa. Tärkeintä on toimintaa hallitseva viisaus, missä mikään ei ole järjen vastaista. Lesbonaks – hyvä ja kunnollinen mies – Mytilenen saarelta kutsui tanssijoita käsistä viisaiksi,” kirjoittaa Lukianos.

Tanssia Antiikin näyttämöllä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä julkaisu ja arvokas työ kääntäjä, antiikin tutkija Manna Satamalta. Teatterin historiaa tarkastellaan usein antiikin draaman valossa, kun taas tanssin historian tuntemus rakentuu tyypillisesti renessanssista ja baletin historiasta käsin. Tanssia antiikin näyttämöllä -teoksen myötä saamme laajemman näkymän länsimaisen taidetanssin varhaiseen historiaan.

Lukianoksen kuuluisan esseen Tanssin puolustus huolellisen kääntämisen lisäksi Manna Satama on kirjoittanut teokseen informatiivisen ja selkeän taustoituksen, johdannon, selitykset ja sanaston, joiden kautta saamme käsityksen tuon ajan varsin kehittyneestä tanssin teoriasta, estetiikasta ja käytännön olosuhteista.

Kiinnostavaa ja innostavaa taiteen koulutuksen näkökulmasta on ollut lukea, miten Lukianos korostaa esiintyvän tanssijan oppineisuuden tärkeyttä, mittavaa historia-, ja menetelmätietoutta tanssijan repertuaarin, yleisösuhteen ja luomistyön pohjana. Mielenkiintoista on lukea esseetä myös tanssiestetiikan evoluution ja tanssin ammattilaisuuden näkökulmasta. Lukianos kun on sitä mieltä, että vihdoinkin tanssin ilmaisukieli on kehittynyt huippuunsa ja miten onnetonta on, että ammattitanssijan palkkaus on edelleen niin huonolla tolalla.

Teos on vapaasti luettavissa Teatterikorkeakoulun Kinesis-sarjassa avoimena verkkojulkaisuna. Teoksen lukijaystävällinen ja navigointiin kutsuva verkkotaitto on Sari Koskisen käsialaa.

Lue julkaisu täällä. >

”Tanssin merkitystä ja roolia ei pitäisi väheksyä. Tyypillinen yleiskäsitys on se, että tanssi antiikin yhteiskunnissa olisi ollut vähemmän keskeistä kuin musiikki tai puheteatteri. Se ei pidä paikkaansa.”Lue kääntäjä Sanna Sataman haastattelu koreoblogissa. >