Zodiak & Tanssille ry yhteistyössä | Passing Through & Flying Low -työpaja Helsingissä 3.-4.6.

ILMOITTAJA: ZODIAK - UUDEN TANSSIN KESKUS & TANSSILLE RY
11.5.2023

Pidätkö lattiatyöskentelystä? Haluaisitko oppia tekniikoita, joiden avulla pystyt liikkumaan virtaavasti spiraloiden kohden maata ja sieltä ylös kevyesti, nopeasti ja ilolla?  Pidätkö ryhmässä liikkumisesta ja hetkessä olemisesta? Toivoisitko oppivasi uusia työkaluja ryhmäimprovisaatioon? Sukella Passing Through & Flying Low -metodeihin Rebecca Laube-Pohton kanssa!

Työpaja on suunnattu tanssin ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville. Työpaja painottuu Passing Through -metodiin seuraavasti: klo 11-12 Flying Low, klo 12-15 Passing Through.

La 3.6. ja su 4.6. klo 11.00-15.00 

Passing Through -konsepti on eräänlainen ryhmäkompositio tai improvisoitu koreografia, jonka sisällä on tietyt säännöt/raamit. Näiden raamien sisällä on rajattomia mahdollisuuksia ja reittejä. Ryhmä luo hetkessä koreografiaa, joka muokkaa tilaa ja tilassa olevia. Työpajassa tutustumme erilaisten harjoitteiden avulla PT-konseptiin ja sen sisältämiin osiin, sekä tanssimme yhdessä konseptin sisällä. Harjoitellaan mm. liikkumista erilaisilla reiteillä, valppaana oloa/reagointia toisiin samalla omassa liikkeessä sisällä olemisessa, seuraajana ja seurattavana oloa ja yhdessä tilan hahmoittamista ja muokkaamista. Kurssilta saa uusia virikkeitä ja tapoja liikkua tilassa yhdessä ja erikseen ja opetellaan kuinka tulla tietoisemmaksi tilasta, jossa on. Yhteyden luominen ympäröivään tilaan ja spontaanimmat valinnat improvisoinnin aikana kehittyvät. Hauskaa tulee olemaan ja tanssimaan pääsee varmasti!

Flying Lowssa keskitytään pääasiassa tanssijan ja lattian väliseen suhteeseen. Tunnilla käydään läpi yksinkertaisia liikesarjoja, joiden aikana aktivoidaan kehon keskustaa, tutkitaan nivelten välistä suhdetta toisiinsa ja liikutaan tilassa ylhäältä alas lattialle ja takaisin lattialta ylös. Sarjat liikkuvat aina tiettyjä reittejä ja spiraaleja pitkin. Tunti kehittää muun muassa fyysistä havainnointia ja valpautta, tietoisuutta kehosta, sekä nopeankin liikkeen hallitsemista. Työskentelyn pääteemoina kulkevat supistuminen ja laajeminen. Tunnilla työskennellään ryhmässä ja harjoitetaan tietoisuutta koko ympäröivästä tilasta: ilmasta, lattiasta, energiasta ja kanssa liikkujista. Flying Low -tunneilla pääsee haastamaan itseään, mutta kuitenkin työskentelemään oman kehon lisäksi muiden tilassa olevien kanssa.

FL ja PT -metodien/konseptien yhteyteen kuuluu työskentely ryhmässä ja improvisatoriset harjoitteet. Lisää metodien kehittäjästä David Zambranosta: http://www.davidzambrano.org/

Rebecca Laube-Pohto on freelancetanssitaiteilija, koreografi ja tanssinopettaja, sekä Keskellä-kollektiivin toinen perustaja ja taiteellinen johtaja. Laube-Pohto toimii tanssitaitelijana erilaisissa projekteissa ja vapaan kentän työryhmissä, sekä tanssin ammattilaistuntien opettajana. Tällä hetkellä Laube-Pohto on erityisen kiinnostunut kehomuistista, hetkessä syntyvästä koreografiasta, läsnäolon tutkimisesta sekä ihmisten ja tilan välisistä yhteyksistä.

Laube-Pohto on opiskellut Passing Through (PT) ja Flying Low (FL) -konseptia/metodia niiden kehittäjän David Zambranon ohjeistuksessa vuodesta 2016 lähtien eri tanssifestivaaleilla sekä ammattilaistyöpajoissa ja hän on osallistunut kahdelle 4-5viikon pituiselle FL/PT -intensiiville TicTac Art Centrellä, Belgiassa (2019 ja 2021). Lisäksi Rebecca on osallistunut EXIN:n PT by 4 -intensiiville Barcelonassa (2020) opettajinaan Zambranon kanssa tiiviisti työskennelleet taiteilijat Edivaldo Ernesto, Milan Herich, Peter Jasko ja Horácio Macuacua, sekä opiskellut tämän lisäksi FL-metodia vuodesta 2014 myös Peter Jaskon ja Milan Herichn ohjeistuksessa. Suomessa Laube-Pohto on osallistunut Tanssille Ry:n avoimien treenirinkien järjestämiseen PT:n saralta, sekä opettanut FL&PT -tunteja ja työpajoja tanssin ammattilaisille Jyväskylässä (mm.KSTK), Tampereella (TREenit Ry) ja Kajaanissa (Routa Company). Näiden lisäksi Laube-Pohto on osallistunut David Zambranon improvisaatio, Soul Project ja Couple Dancing -workshopeille vuodesta 2019 lähtien tähän päivään saakka.