Tanssitilastot


Tiivistelmä vuoden 2015 tanssitilastoista

Tanssin katsojaluvut ovat nousussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Esityksiä tuotettiin kuitenkin hieman aikaisempaa vähemmän.

Yli 455 000 katsojaa näki suomalaista tanssia vuonna 2015. Tanssin katsojaluvut ovat nousussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Suomessa vierailleiden ulkomaisten tanssiesitysten katsojat (54 000) ja tanssielokuvien katsojat (5 000) mukaan lukien voidaan sanoa, että tanssia seurasi vuonna 2015 yli puoli miljoonaa katsojaa.

Lisäksi yleisötyön ja yhteisötanssin keinoin tanssi tavoitti lähes 50 000 ihmistä.

Vuoden kokonaisesitysmäärä, noin 2 700 ammattitanssiesitystä, on kuitenkin vähemmän kuin viime vuosina keskimäärin. Väheneminen näkyi vapaiden tanssiryhmien ja yksittäisten koreografien tuottamien esitysten määrässä. Vuoden 2015 tilastoinnin mukaan 86 % tanssiammattilaisista toimii vapaalla kentällä, jonka toiminnan volyymiin talouden suhdannevaihtelut ja julkisten tukien leikkaukset vaikuttavat välittömästi.

Ulkomailla nähtiin 32 suomalaisen tanssiryhmän ja koreografin teoksia, 27 maassa. Vierailut suuntautuivat useimmiten maihin, joissa on toimiva kiertuejärjestelmä, kuten Saksaan, Ranskaan ja Ruotsiin. Toisaalta suomalainen tanssi tavoitti suuria yleisöjä Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Lue laajempi yhteenveto vuoden 2015 tilastoista (tulostettava versio)

Tilastotaulukot löytyvät ohesta linkkeinä sekä tulostettavassa muodossa (pdf) että avoimina csv-tiedostoina.