4X tuo neljän tanssiteatterin teokset Kuopioon, Rovaniemelle, Vantaalle ja Turkuun

UUTISET JA TIEDOTTEET
28.2.2023

Aurinkobaletin, Minimin, Rimpparemmin ja Raatikon kiertävä tanssitapahtuma 4X järjestetään ensimmäisen kerran keväällä 2023. Tapahtuma toteutetaan samoin sisällöin Kuopiossa, Rovaniemellä, Vantaalla ja Turussa.

© Ansver Oksman

4X on kiertävä, kaksipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään neljällä paikkakunnalla touko-kesäkuussa. Se alkaa nuorille ja aikuisille suunnatulla Kolmen teoksen illalla. Toinen tapahtumapäivä tarjoaa Tanssiteatteri Raatikon lapsille suunnitellun esityksen.

Kolmen teoksen illassa nähdään uutta nykytanssia. Aurinkobaletin Rajalla on Jorma Uotisen koreografioima kolmiosainen teos pimeydestä, valosta, pelosta ja toivosta.

Minimin RAJA on viidelle tanssijalle suunniteltu teos rajalla olemisesta, rajojen luomisesta ja rajojen ylittämisestä. Sen koreografiasta vastaavat Katja Mustonen ja Mirva Mäkinen. Rimpparemmin Asetelmia on abstrakti nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Sen lähtökohtana on tilallinen kompositio ja halu saada esille edes yksi silmää tyydyttävä asetelma. Teoksen koreografian on tehnyt Atte Herd.

Toisen tapahtumapäivän esityksenä nähdään Raatikon lapsia mukaan osallistava Hyppynarutus. Sen veikeät hahmot Hyppy ja Naru ovat pomppimisen erikoisasiantuntijoita. Jaakko Toivonen on tehnyt teoksen koreografian, äänisuunnittelun ja skenografian.

Mukana osallistavaa ohjelmaa paikallisten toimijoiden kanssa

4X-tanssitapahtuman idea lähti liikkeelle mukana olevien teattereiden johtoryhmien tapaamisissa. Teattereiden toiminnalle on ominaista kiertueet ja yhteistyöverkostojen kehittäminen.

”Yhteistyö ja asiantuntijuuden jakaminen on ehdottomasti tätä päivää”, perustelee Tanssiteatteri Raatikon teatterinjohtaja Jaakko Toivonen uuden tapahtuman lanseerausta.

Tavoitteena on lisätä teosten saavutettavuutta ja esityskertoja. ”Neljä eri puolilla Suomea toimivaa tanssiteatteria laittaa osaamisensa ja kokemuksensa likoon. Jaamme aidosti osaamistamme ja sitä myöten saamme yleisölle entistäkin mielenkiintoisempaa katsottavaa ja koettavaa”, hehkuttaa Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi.

Myös Tanssiteatteri Minimin yhteistyö ja -tuottamispainotteiselle toiminnalle kiertävä 4X -esitystapahtuma on luonnollista jatkumoa. ”Olemme todella iloisia uudesta yhteistyömallista. Poikkeuksellista on, että tapahtuman yhteydessä katsojat voivat tavoittaa yhdellä paikkakunnalla neljän kotimaisen tanssiteatterin sisältöjä!” kommentoivat Tanssiteatteri Minimin taiteelliset johtajat Mikko Makkonen ja Iiro Näkki.

”Lisäksi teemme nyt yhdessä myös yleisötyötä: niin kolmen teoksen iltaan kuin perhepäiväänkin suunnittelemme esitysten lisäksi yleisöä osallistavaa ohjelmaa paikallisten toimijoiden kanssa. Siitä kerromme myöhemmin lisää”, Aurinkobaletin taiteellinen johtaja Urmas Poolamets paljastaa.

Esitysajat- ja paikkakunnat

19.–20.5.2023 Kuopio, Maria-näyttämö / Kuopion kaupunginteatteri
27.-28.5.2023 Rovaniemi, Kulttuuritalo Wiljami
2.–3.6.2023 Vantaa, Tanssiteatteri Raatikko
9.-10.6.2023 Turku, Manilla / Aurinkobaletti