Äijät tanssivat Suomen itsenäisyydelle

UUTISET JA TIEDOTTEET
27.6.2017

Lapua juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta Mies – Tanssipidoilla 5.8.2017. Ajatus äijätansseista heräsi ystävyyskaupunki Rakveren tanssipidoista. Tavoitteena on kerätä tasan 1917 miestä tanssimaan yhdessä Lapuan pesäpallostadionille.

“Tanssipitojen taustalla vallitsee ajatus, että nykypäivän Suomessa myös miehet voivat heittäytyä ja pitää hauskaa. Ja tottakai tapahtuma pyrkii myös osoittamaan koko Suomelle, että tanssiminen on hieno tapa juhlia maamme pyöreitä”, sanoo tapahtuman tuottaja Juulia Soidinaho.

Tanssipitojen esityskokonaisuus kertoo pohjalaisesta miehestä, joka ei tanssi, kertoo Soidinaho. Päälle tunnin mittainen esityskokonaisuus huipentuu finaalitanssiin, jossa kaikki 1917 miestä tanssivat yhdessä äijätanssin. Tanssin musiikin on säveltänyt Heikki Salo ja sen koreografiasta vastaa Ari Numminen. Esityskokonaisuudessa esiintyy myös tapahtuman suojelija, Lapualta lähtöisin oleva tanssija Jukka Haapalainen.

Soidinahon mukaan tanssijoita on ilmoittautunut mukaan noin tuhat. Joukkoharjoituksia on järjestetty pitkin kevättä.

“On myös tiedossa, että osa vielä harjoittelee kotona salaa, ennen kuin uskaltautuu ilmoittautua tapahtumaan. Jokainen mies Lukkarilan pesäpallostadionilla tulee tekemään tämän valtavan tapahtuman, oli heitä sitten tuhat tai kaksi tuhatta. Samankaltaista tapahtumaa ei ole koskaan Suomessa järjestetty, joten jo tähän mennessä saavutettu määrä on huikea.”

Lauantain tanssipitoja edeltävän viikon aikana on luvassa paitsi tanssipitojen harjoituksia, myös tansseja, messukatu, jossa voi tutustua tanssin harrastamiseen, sekä Jukka Haapalaisen ja Sirpa Suutari-Jääskön teos Double kahdeksalle tanssijalle.

Soidinahon mukaan tapahtuma tekee tärkeää työtä asenteiden muuttamiseksi:

“Etelä-Pohjanmaalla kun ollaan niin tanssiminen on suuri kynnys miehille. Täällä miehisyys näytetään hiljaisuudella ja juroudella.”