ANTI Festival International Prize for Live Art 2022 Latai Taumoepeaulle

UUTISET JA TIEDOTTEET
19.9.2022

Tongalla asuva live art -taiteilija Latai Taumoepeau haluaa työskentelyssään nostaa esille alkuperäiskansojen tavan ymmärtää tieto. Raati oli vaikuttunut siitä, kuinka hän käsittelee taiteessaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen kysymyksiä. Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto jaettiin Kuopiossa yhdeksännen kerran.

Live Art Prize jaettiin syyskuussa Kuopiossa yhdeksännen kerran. Latai Taumoepeau toinen vasemmalta.

Latai Taumoepeau (Tonga/Australia) on valittu vuoden 2022 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittajaksi lauantaina 17.9. ANTI Prize Party -tapahtumassa Kuopiossa.

Palkinnonsaajaehdokkaina oli joukko kansainvälisesti menestyneitä taiteilijoita. Ehdolla olivat River Lin (Taiwan), Zinzi Minott (Iso-Britannia), Liz Rosenfeld (Yhdysvallat/Saksa) ja Latai Taumoepeau (Tonga/Australia).

Kansainvälinen raati tarkasteli ehdokkaiden työtä viimeisten viiden vuoden ajalta ja koki heidän viimeaikaiset esityksensä Shortlist LIVE! -ohjelmistossa yhdessä muiden yleisöjen kanssa.

Näin raati kirjoittaa voittajasta:

”Mitä ikiaikaisempi olen, sitä nykyaikaisempaa työni on.” Tämä Latai Taumoepeaun lause tiivistää kiehtovalla tavalla hänen taiteellisen työskentelynsä perustaa, jossa hän haluaa nostaa esille alkuperäiskansojen tavan ymmärtää tieto ja se mihin tieto perustuu. Raati oli vaikuttunut siitä, kuinka hän käsittelee taiteessaan kysymyksiä kuten ilmastonmuutos ja ikiaikaisista paikoista huolehtiminen.

Festivaalin aikana Kuopion torilla nähty Latain teos edusti huolellisesti ajateltua kestoon ja menetelmään perustuvaa työtä. Jään siirtäminen torin yhdestä laidasta toiseen, liikkeiden ja siirtämisen tapaa muunnellen piti sisällään paljon enemmän kuin fyysisen toiston. Latain taiteessa ruumiillinen läsnäolo on alkupiste.

Vuonna 2022 kolmihenkisen palkintoraadin puheenjohtajana toimi kuraattori Robin Deacon (Iso-Britannia), ja sen muut jäsenet olivat dramaturgi Anna Teuwen (Saksa) sekä taiteilija, kuraattori Gabi Ngcobo (Etelä-Afrikka).

Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen Säätiö.