ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto Alex Baczynski-Jenkinsille

UUTISET JA TIEDOTTEET
21.9.2021

Alex Baczynski-Jenkins (PL/UK) on taiteilija ja koreografi, joka käsittelee työssään queer-affektia, kehollisuutta ja relationaalisuutta. Palkinto luovutettiin ANTI Prize Party -tapahtumassa Kuopiossa syyskuun puolivälissä.

Alex Baczynski-Jenkins © Leszek Zych

Alex Baczynski-Jenkins © Leszek Zych

Palkinnonsaajaehdokkaina oli joukko kansainvälisesti menestyneitä, lahjakkaita taiteilijoita. Ehdolla palkinnonsaajiksi olivat keyon gaskin (Yhdysvallat), Florentina Holzinger (Itävalta), Narcissister (Yhdysvallat), ja Alex Baczynski-Jenkins.

Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto jaettiin kahdeksannen kerran. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden Suomen suurimmista kulttuuripalkinnoista. Palkinnon rahoittaa Saastamoisen Säätiö.

Palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitettiin osana Koneen Säätiön tukemaa Shortlist LIVE! -tapahtumakokonaisuutta. Shortlist LIVE! järjestettiin nyt kolmatta kertaa Kuopiossa ANTI-festivaalin aikana 14.-19.9.

Vuonna 2021 kolmihenkisen palkintoraadin puheenjohtajana toimi kuraattori ja kulttuurin lähetystöneuvos Maria Lind (Ruotsi), ja sen muut jäsenet olivat professori Jennie Klein (Yhdysvallat) sekä taiteilija, tutkija Pilvi Porkola (Suomi).

Kansainvälinen raati tarkasteli ehdokkaiden työtä viimeisten kolmen vuoden ajalta ja koki heidän viimeaikaiset esityksensä Shortlist LIVE! -ohjelmistossa yhdessä muiden yleisöjen kanssa.

Hienovarainen ja kiehtova teos

Raati kuvaili voittajateosta näin: ”Alex Baczynski-Jenkinsin Tremble oli hienovarainen ja kiehtova teos, joka loi tilaa lempeydelle ja hyväksyvän tilan, jossa yleisö pystyi samaistumaan toisiinsa yhteisessä, jaetussa tilassa. Teos oli vaatimaton sanan parhaassa merkityksessä. Arvostamme todella paljon esiintyjien ikään ja taustaan liittyvää monimuotoisuutta sekä yhdessä tekemisen herkkyyttä.”

”Valitsimme Baczynski-Jenkinsin palkinnon voittajaksi edellä mainituista syistä, ja siksi, että hänen praktiikkansa ruokkii keskinäisiä riippuvuussuhteita esitystaiteen sisällä ja sen ulkopuolella. Tämä on erityisen tärkeää tässä hetkessä.”

Baczynski-Jenkinsin praktiikka purkaa rakenteita ja halun politiikkaa

Alex Baczynski-Jenkins on taiteilija ja koreografi, joka käsittelee työssään queer-affektia, kehollisuutta ja relationaalisuutta. Eleiden, yhteenkuuluvuuden, kosketuksen ja aistillisuuden kautta hänen praktiikkansa purkaa rakenteita ja halun politiikkaa. Relationaalisuus on läsnä niin dialogisissa tavoissa, joilla hän työstää ja esittää teoksiaan, kuin materiaaleissa ja poetiikassa, jota teokset rakentavat.

Alex on varsovalaisen queer-feministisen taidekollektiivin, Kemin perustajajäsen. Kem keskittyy koreografiaan, esitykseen ja äänitaiteeseen, jotka ovat suhteessa sosiaaliseen praktiikkaan. Kollektiivi käsittelee intiimiyttä ja queer-nautintoa kokeellisten muotojen ja yhteisöllisen tekemisen kautta.

Alex Baczynski-Jenkins voitti 15 000 euron rahapalkinnon lisäksi saman suuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi ANTI-festivaalille 2022.