Atte Kilpinen Hampurin baletin solistiksi

UUTISET JA TIEDOTTEET
31.8.2021

Tanssija Atte Kilpisen uran nousukiito jatkuu. Hän ehti tanssia Hampurin baletin corps de ballet’ssa yhden kauden, kunnes ryhmän legendaarinen johtaja, koreografi John Neumeier nimitti hänet kesällä solistiksi.

Atte Kilpinen John Neumeierin Sylviassa © Mirka Kleemola

Atte Kilpinen John Neumeierin Sylviassa © Mirka Kleemola

Atte Kilpisen liikkeellinen tausta on show-tanssissa ja modernissa tanssissa, jota hän opiskeli Turun konservatoriossa. ”Olin aika villi lapsi ja tämän harrastuksen kautta pääsi purkamaan ylimääräistä energiaa”, hän muistelee Kansallisbaletin tanssijaesittelyssä.

Vaikkei uskoisi, baletti tuli Kilpisen elämään sattuman kautta. Kansallisbaletin pitkäaikainen balettimestari Jarmo Rastas bongasi Kilpisen tanssileiriltä ja ehdotti häntä menemään näytille Kansallisbalettiin.

Vuonna 2015 Baletin silloinen johtaja Kenneth Greve otti Kilpisen nuorisoryhmään ilman balettikoulun käymistä. Pari vuotta myöhemmin nuori lahjakkuus aloitti Kansallisbaletin varsinaisessa ryhmässä.

Hampurin baletin taiteellinen johtaja John Neumeier kiinnitti Atte Kilpisen poikkeukselliseen ilmaisuun huomiota ollessaan Helsingissä harjoittamassa Sylvia-balettiaan keväällä 2019. Neumeier nosti nuoren Kilpisen balettinsa päärooliin.

Pian tämän jälkeen Atte Kilpinen sai kutsun aloittaa tanssijana Hampurin baletissa syksystä 2020 lähtien.

John Neumeier on alun perin yhdysvaltalainen tanssitaiteilija, joka on jo vuodesta 1973 toiminut Hampurin valtionoopperan baletin taiteellisena johtajana ja koreografina.

Yleisö ei huomaa, onko jokainen piruetti täydellinen – läsnäolo on tärkeintä

Tuoreessa Rondo Classic -lehdessä Kilpinen kuvailee ensimmäisen vuoden kokemuksiaan Hampurissa. “Itsekriittinen täytyy olla, mutta yleisö ei huomaa sitä, onko jokainen piruetti täydellinen. Mutta se huomaa heti, onko läsnäoloa vai ei”, tanssija pohtii.

“Sellainen baletti, jossa ollaan muottiin jäykistyneitä, ei ole tätä päivää. En lähesty balettia muodon vaan tanssin ja liikkeen ymmärryksen kautta, ja haen siihen ilmavaa, elävää otetta”, hän jatkaa.

Juuri tätä tanssijan persoonallisuutta Hampurin baletissa arvostetaan. “John kehui keväällä kykyäni yhdistää tanssissa inhimillisyys ja eläimellisyys”, Kilpinen kertoo Rondossa.

John Neumeier teki kesäkuun lopussa kolme uutta tanssijanimitystä. Yksi heistä oli Atte Kilpinen, joka nimitettiin solistitanssijaksi syksystä 2021 alkaen.