Baltic Circle-festivaalin esitykset kuljettavat kehollisen läsnäolon ja uteliaisuuden äärelle

UUTISET JA TIEDOTTEET
1.10.2019

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle järjestetään Helsingissä 16. kerran 12.–17.11.2019. Nykyteatterin ja performanssitaiteen uusia suuntauksia sekä kansainvälisen esitystaiteen teoksia ja monivivahteisia klubi-iltoja tarjoava festivaali on yhteisöllinen ja osallistava kokemus. Festivaalin esitykset tarjoavat näkökulmia tuntemattomaan ja muutoksessa olevaan.

Anna Maria Karvonen: Asennot © Pate Pesonius

Tämän vuoden Baltic Circle-festivaalin esitykset houkuttelevat herkistämään aisteja, pohtimaan valtarakennelmia ja erilaisia tulevaisuuden muotoja. Puheohjelman keskiössä ovat alkuperäiskansa saamelaisten oikeudet ja Sápmin teollinen hyväksikäyttö.

“Taide voi tarjota turvallisemman tilan viipyä sellaisten asioiden, ilmiöiden ja kokemusten äärellä, joita emme voi käsittää. Ne voivat olla esimerkiksi niin laajoja, monitahoisia, outoja, ihmeellisiä, hirvittäviä tai pyhiä, että ymmärryksemme eivät niihin yllä. Festivaalilla koettavat esitykset tuovat käsittämättömän käsinkosketeltavaksi”, kertoo Baltic Circlen taiteellinen johtaja Satu Herrala.

Festivaaleilla ensiesityksensä saava Samuli Laineen, Mitja Nylundin ja Olga Palon kotimainen teos Matter tulkitsee kaipuuta sanattomaan, keholliseen ja konkreettisuuteen. Sen ytimessä ovat turve, kehot, valo ja ääni. Esitys on yleisön ympäröivä tapahtuma, joka koetaan ja jossa ollaan.

Esitystaiteilija ja koreografi Masi Tiitan teosta La Mer voi tarkkailla kuten merta; pysähtyen ja antautuen kuuntelemisen, uppoamisen ja yhteyden kokemuksille. Esityksen lähtökohtana on Claude Debussyn samanniminen orkesteriteos vuodelta 1905. Esitys on jatkoa Masi Tiitan kokoamien työryhmien aiemmille teoksille, jotka ovat tarkastelleet väsymystä kehollisena olosuhteena. Esitysksen äärellä voi viettää esitysaikoina haluamansa ajan tai sitä voi seurata kaikkina kolmena päivänä.

Syyskuussa Q-teatterissa ensi-iltansa saanut Anna-Mari Karvosen ohjaama Asennot on osa Baltic Circlen ohjelmistoa. Asennot on esitys, jossa valmistetaan tanssiteosta. Karvosta kiinnostaa hajoamisen ja hellyyden vuorovaikutus, jolloin esitys muotoutuu hellittämisen ja kesken jättämisen hetkistä. Lavalla nähdään Elena Leeve, Minttu Mustakallio ja Eero Ritala. Svenska Teaternissa nähty Peggy Pickit ser Guds ansikste ja Kiasma-teatterissa esitetty Amor fati ovat Karvosen viimeisimpiä ohjauksia. Vuonna 2018 Karvonen palkittiin näyttämötaiteen valtionpalkinnolla.

Festivaaliviikonloppuna, lauantai- ja perjantai- iltoina, järjestettävä klubi-ilta Love me in November on lempeä ja monimuotoinen tila, joka kutsuu kokoontumaan ja tanssimaan rakkauden hengessä, toiset huomioon ottaen. Luvassa on runoutta, energisiä DJ-settejä ja yllätysohjelmaa. Klubi-illat järjestetään yhteistyönä Cirko- Uuden sirkuksen keskuksen kanssa Suvilahdessa Cirkon Maneesissa.

Tutustu festivaalin koko ohjelmistoon osoitteessa www.balticcircle.fi