Baltic Circle -festivaalin esityksistä huokuu intiimiys ja elämän hauraus
Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle järjestetään Helsingissä 13.–18.11.2018. Festivaalin ohjelmistossa nähdään kotimaisia ensi-iltoja näyttämötaiteen uudistajilta, kansainvälisiä vierailuesityksiä ja osatuotantoja Australiasta, Kanadasta ja Venäjältä, runoutta ja puhuttua sanaa sekä esityksellisiä klubi-iltoja.
“Tänä vuonna festivaalilla vaalitaan herkkyyden elintärkeää voimaa: teoksissa näkyy ihmisten, yhteiskunnanja ekosysteemin haavoittuvuus, jonka paljastuminen kutsuu empatiaan ja huolenpitoon. Teosten ytimessä on ruumis ja ruumiin politiikka; erilaiset menneet, nykyiset ja tulevat ruumiit haluineen, kamppailuineen ja ulottuvuuksineen”, kertoo Satu Herrala, Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja.
Festivaalilla kantaesityksensä saavan Thresholds-esityksen lähtökohtana ovat arkiymmärryksen ylittävät kumman kokemukset. Sinna Virtasen, Anni Kleinin ja Heidi Soidinsalon koollekutsuma, pohjoismaisista esitystaiteilijoista koostuva työryhmä houkuttelee yleisön tarkastelemaan arkiympäristöään toisin ja hellimään kummaa. Teoksen lähdemateriaalina toimivat kirjeet, jotka ovat peräisin professori Marja-Liisa Honkasalon johtamasta monitieteisestä Mieli ja toinen -tutkimushankkeesta.
Festivaalilla tehdään vastarintaa unelmoiden sekä kirjoittaen. Sonya Lindforsin ja Maryan Abdulkarimin We Should All Be Dreaming toimii strategisena pehmeän vastarinnan jalustana raivaten tilaa yhteisölliselle kanssaolemiselle. Se kutsuu osallistujat illallispöydän ääreen kuvittelemaan yhdessä radikaaleja utooppisiatulevaisuuksia. Teemoja avataan myös WSABD-keskustelutilaisuudessa festivaalin päätöspäivänä.
Baltic Circle tuo Suomeen myös Sydneyssä asuvan ja työskentelevän tanssija-koreografi Angela Gohin, jonka sooloteoksissa Desert Body Creep ja Uncanny Valley Girl operoivat apokalyptiset oliot jateknofeministiset hybridikehot. Molemmat teokset saavat Euroopan kantaesityksensä Helsingissä.
Baltic Circlen ja Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen vuonna 2016 alkanut yhteistyö jatkuu tänä vuonna festivaaliklubin muodossa. Cirkon Maneesissa sijaitseva festivaalikeskus muuttuu iltaisin klubiksi, jossa vierailevat immersiivisistä esityksistään tunnettu Recover Laboratory sekä monimuotoista ja inklusiivista klubikulttuuria kehittävä MYÖS-kollektiivi. Tiistain 13.11. avajaisiin johdattelee Maija Hirvasen luotsaama Carnaval-projekti.
Tutustu festivaalin koko ohjelmistoon osoitteessa www.balticcircle.com