Baltic Circle -festivaalin esityksistä huokuu intiimiys ja elämän hauraus

UUTISET JA TIEDOTTEET
28.9.2018

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle järjestetään Helsingissä 13.–18.11.2018. Festivaalin ohjelmistossa nähdään kotimaisia ensi-iltoja näyttämötaiteen uudistajilta, kansainvälisiä vierailuesityksiä ja osatuotantoja Australiasta, Kanadasta ja Venäjältä, runoutta ja puhuttua sanaa sekä esityksellisiä klubi-iltoja.

Angela Goh: Desert Body Creep 

“Tänä vuonna festivaalilla vaalitaan herkkyyden elintärkeää voimaa: teoksissa näkyy ihmisten, yhteiskunnanja ekosysteemin haavoittuvuus, jonka paljastuminen kutsuu empatiaan ja huolenpitoon. Teosten ytimessä on ruumis ja ruumiin politiikka; erilaiset menneet, nykyiset ja tulevat ruumiit haluineen, kamppailuineen ja ulottuvuuksineen”, kertoo Satu Herrala​, Baltic Circle -festivaalin taiteellinen johtaja.

Festivaalilla kantaesityksensä saavan Thresholds-esityksen lähtökohtana ovat arkiymmärryksen ylittävät kumman kokemukset. Sinna Virtasen​, Anni Kleinin​ ja Heidi Soidinsalon​ koollekutsuma, pohjoismaisista esitystaiteilijoista koostuva työryhmä houkuttelee yleisön tarkastelemaan arkiympäristöään toisin ja hellimään kummaa. Teoksen lähdemateriaalina toimivat kirjeet, jotka ovat peräisin professori Marja-Liisa Honkasalon johtamasta monitieteisestä Mieli ja toinen -tutkimushankkeesta.

Festivaalilla tehdään vastarintaa unelmoiden sekä kirjoittaen. Sonya Lindforsin​ ja Maryan Abdulkarimin We Should All Be Dreaming toimii strategisena pehmeän vastarinnan jalustana raivaten tilaa yhteisölliselle kanssaolemiselle. Se kutsuu osallistujat illallispöydän ääreen kuvittelemaan yhdessä radikaaleja utooppisiatulevaisuuksia. Teemoja avataan myös WSABD-keskustelutilaisuudessa festivaalin päätöspäivänä.

Baltic Circle tuo Suomeen myös Sydneyssä asuvan ja työskentelevän tanssija-koreografi Angela Gohin​, jonka sooloteoksissa Desert Body Creep ja Uncanny Valley Girl operoivat apokalyptiset oliot jateknofeministiset hybridikehot. Molemmat teokset saavat Euroopan kantaesityksensä Helsingissä.

Baltic Circlen ja Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen vuonna 2016 alkanut yhteistyö jatkuu tänä vuonna festivaaliklubin muodossa. Cirkon Maneesissa sijaitseva festivaalikeskus muuttuu iltaisin klubiksi, jossa vierailevat immersiivisistä esityksistään tunnettu Recover Laboratory​ sekä monimuotoista ja inklusiivista klubikulttuuria kehittävä MYÖS​-kollektiivi. Tiistain 13.11. avajaisiin johdattelee Maija Hirvasen​ luotsaama Carnaval-projekti.

Tutustu festivaalin koko ohjelmistoon osoitteessa www.balticcircle.com