Break the Fight! BTF – Mahdollisuus kuulua -hankkeesta syntyi uusi taidenuorisotyön toimintamalli kouluille

UUTISET JA TIEDOTTEET
18.1.2022

Koreografi Arja Tiilin luotsaama Break the Fight Oy toimii koulukiusaamista vastaan. Tällä hetkellä se toteuttaa Suomen mallin maksutonta harrastustoimintaa Helsingissä sekä järjestää koulutusta nuorisotyöntekijöille, opettajille sekä yhteisötaiteilijoille ja -pedagogeille eri kunnissa.

Break the Fight- I was here! © Laura Oja

Break the Fight- I was here! © Laura Oja

Break the Fight! – Breikkaa koulukiusaamista vastaan on Arja Tiili Dance Companyn 2014 käynnistämä taidetoimintamalli, jossa käsitellään koulukiusaamista ja erilaisuuden hyväksymistä tanssin ja yhdessä tekemisen keinoin. Break the Fight! BTF -toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja vahvistaa itsetuntoaan tanssitaiteen ja katukulttuurin avulla.

2018–2021 toteutetun (jatkuu keväälle 2022) Break the Fight! Mahdollisuus kuulua #BTFItaHelsinki -hankkeen rahoitti Helsingin kaupunki. Uudessa taidenuorisotyön mallissa jalkautetaan taidekummitoimintaa kouluille ammentaen inspiraatiota hip hop -kulttuurista ja näyttämötaiteesta.

Hankkeen aikana on järjestetty 12-viikkoisia hiphop-taidetyöpajaprosesseja peruskouluissa, tarjottu ilmaisia harrastusmahdollisuuksia Itä-Helsingin nuorisotaloilla sekä matalan kynnyksen harrastetoimintaa julkisessa kaupunkitilassa. Maksuttomina harrastuslajeina nuorille on tarjottu hip hop -kulttuurin muotoja: räppiä, breakingiä, graffitia, DJ-toimintaa ja beatboxausta – toisin sanoen sanataidetta, tanssia, kuvataidetta ja musiikkia.

Nuorisotutkimusseura: Jokaiselle nuorelle harrastus, mielekästä tekemistä ja kaveri

Nuorisotutkimusseuran tekemässä, Break the Fight! Mahdollisuus kuulua #BTFItaHelsinki -hankkeeseen liittyvässä arviointitutkimuksessa Kohti nuorten kestävää hyvinvointia Itä-Helsingissä arvioidaan eri toimintamuotojen vaikuttavuutta ja saavutettavuutta, erityisesti niiden 5.–7.-luokkalaisten nuorten kohdalla, joilla ei ennestään ole harrastusta. Arviointitutkimus sisältää verkkojulkaisuna julkaistuja näkökulmatekstejä, jotka ovat luettavissa täällä. Vastaavana tutkijana hankkeessa toimi VTT, dos. Sofia Laine.

”Erilaisilla ryhmäytyksillä, uudelleenryhmäytyksillä, pienryhmätoiminnoilla ja luovalla sosiaalisella taidetoiminnalla pyritään sekä innostamaan lapsia ja nuoria harrastusten piiriin että kehittämään lasten ja nuorten vuorovaikutustaitoja ja koulun toimintakulttuuria”, Laine kirjoittaa.

”Toimintamallin ajatuksena on, että kun innostus uuteen lajiin koulupäivän aikana syttyy, ja luottamuksen rakentaminen taideohjaajaan käynnistyy, nuori voi jatkaa ilmaiseksi harrastamista saman, tutun taideohjaajan kanssa koulun iltapäiväkerhossa ja parhaimmillaan myös lähinuorisotilassa”, tutkija jatkaa.

Edellisen Break the Fight! -toimintaan liittyvän, vuosina 2017–2018 toteutetun tutkimushankkeen verkkojulkaisu Väkivallattomuuden sanomaa yläkouluihin hiphop-kulttuurin keinoin (toim. Sofia Laine) ilmestyi marraskuussa 2018.

Uusia BTF-taidenuorisotyöntekijöitä koulutetaan

Tällä hetkellä Break the Fight Oy järjestää Suomen mallin maksutonta harrastustoimintaa laajasti Helsingin kouluilla. Taideharrastukset on laajennettu käsittämään niin katu- ja kuvataidetta kuin valokuvausta, elokuva-animaatiota, tanssi- ja urheilutoimintaa sekä kehonhuoltoa.

Break the Fight Oy järjestää myös koulutusta nuorisotyöntekijöille, opettajille sekä yhteisötaiteilijoille ja -pedagogeille eri kunnissa, jotta he voisivat toimia BTF-taidenuorisotyöntekijöinä nuorisotaloilla ja kouluilla.