Carl Knifille tanssitaiteen valtionpalkinto 

UUTISET JA TIEDOTTEET
29.11.2016

Tanssitaiteilija Carl Knifin teokset ovat yhtaikaa suorasukaisen henkilökohtaisia, pelottoman paljaita ja armeliaan poeettisia, palkintoa perustellaan.

Palkintoperustelut:

Carl Knif ei väistä kipeitä tai kiusallisia aiheita, ja hän onnistuu teoksissaan suuntaamaan katseen kohti elämän arvoituksellisuutta. Intiimi suoruus, taiteellinen herkkyys ja läsnäolo luovat hänen esityksistään kirpeän puhuttelevia ja mieleen juurtuvia.

Taiteilija yhdistää esityksissään energistä, nopeankeveää tanssia varmalla koreografisella käsialalla ja dramaturgisella tajulla kirkkaaseen näyttämöpuheeseen ja harkittuun visuaalisuuteen.

Carl Knif: RED @Yoshi Omori.

Carl Knif: RED @Yoshi Omori.

Knifin sooloteos RED on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Tänä syksynä RED oli menestys Edinburghin Fringe-festivaalilla, jossa se valittiin Total Theatre Award -ehdokkaaksi. Myös Knifin ohjaus Förvandlingen Franz Kafkan novellista Muodonmuutos Svenska Teaternissa on ihastuttanut kokonaistaiteellisella varmuudellaan. Tyylitelty liike, puhe ja visualisointi luovat esityksestä fuusion, joka on tanssiteatteria tasapainoisimmillaan.

 

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimet, valtion taidetoimikunnat, myöntävät valtionpalkintoja tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.

Tanssitaiteen valtionpalkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi samassa tilaisuudessa tiistaina 29.11. valtionpalkinnot elokuvataiteen, kirjallisuuden, kääntäjien, musiikin, näyttämötaiteen, sirkustaiteen ja tanssitaiteen aloilta. Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa.

Sirkustaiteen valtionpalkinnon saivat sirkustaiteilijat Rauli Kosonen, Kalle Lehto ja Petri Tuominen, jotka ovat perustaneet nykysirkusryhmän Race Horse Company. Näyttämötaiteen valtionpalkinnon sai nukketeatteritaiteilijayhdistys Aura of Puppets ry.


2015 tanssitaiteen valtionpalkinnon sai Zodiakin yleisötyövastaava Katja Kirsi, 2014 tanssitaiteilija Mirja-Liisa Herhi, 2013 UrbanApa-tapahtuma ja 2012 koreografi Jorma Elo.