DiDa juhlistaa kansainvälistä vammaisten päivää kulttuurin ja taiteen merkeissä

UUTISET JA TIEDOTTEET
1.12.2020

Vuosittain järjestettävä Disability Day Art & Action -festivaali nostaa esiin vammaisten ihmisarvon ja oikeuden elää täyttä elämää. DiDan ohjelmisto huipentuu kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12. järjestettävään tapahtumaan, joka striimataan verkkoon.

Sanna Taas: Bastet

Sanna Taas: Bastet

Festivaalin ohjelmistossa nähdään muun muassa visuaalista taidetta, räppiä ja viittomakielistä teatteria. Kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12. järjestettävä päätapahtuma toteutetaan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi ilman yleisöä, ja ohjelmisto striimataan suorana DiDan Facebook-sivustolle Kulttuurikeskus LillaLuckanilta Helsingistä.

Illan aikana käydään muun muassa paneelikeskustelu teemasta toiseus ja eristäminen. Mukana keskustelemassa ovat tanssitaiteilija Maija Karhunen, teatteriohjaaja Noora Karjalainen, sosiaalityöntekijä Yodit Melaku ja aktivisti Panda Eriksson.

Lisäksi esiintymässä ovat kantaaottava rap-artisti MC Cepari, viittomakielinen teatteriryhmä Ursa Minor sekä laulaja Riikka Hänninen. Tilaisuudessa luovutetaan myös vammaiskulttuuripalkinto Vimma.

DiDa-festivaaliin liittyen on järjestetty myös visuaalisen taiteen näyttelyitä IPI Kulmakuppilassa ja ravintola Hima&Salissa Helsingissä sekä Roso-tuotannon Instagramissa.

Helsingin lisäksi festivaali vaikuttaa 3.12. myös Tampereella. Vapriikin Postimuseon Viestinviejät-näyttelyyn järjestetään selkokielinen opastus, ja Luonnontieteellisessä museossa toteutetaan kuvailutulkattu Aistit auki -kierros.

Saavutettavuus on Didan keskeinen arvo. Tapahtuman pääjuhlassa on viittomakielen tulkkaus ja kirjoitustulkkaus.