Disability Day Art & Action 2019 haastaa käsityksiä vammaisuudesta rajoitteena

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.11.2019

DiDa 2019 on neljättä kertaa järjestettävä verkostofestivaali, joka nostaa esiin vammaisia luovien alojen tekijöitä ja tuo vammaiskulttuurin kaikkien saataville. Festivaali levittäytyy syyskaudella ympäri Helsinkiä. DiDa-paneelikeskustelussa 11.12. on tänä vuonna mukana tanssija, esiintyjä ja kirjoittaja Maija Karhunen. Juhlinta huipentuu Helsingin kaupunginmuseolle kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.2019.

Tinkerbella & Big Bad Bear esiintyy 15.11 DiDan ennakkoklubi IPI Kulmakuppilassa

Disability Day Art & Action tapahtuman kautta halutaan tehdä tunnetuksi kansainvälistä vammaisten päivää ja tähän liittyviä kysymyksiä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Festivaali haluaa paitsi muovata asenteita myös nostaa pinnalle tuntemattomampia osaajia eri taiteenaloilta. Tapahtuman tarkoitus on tuoda vammaisia ja vammattomia yhteen kulttuurin, taiteen ja yhdessä tekemisen äärelle.

DiDa:n ohjelmisto käynnistyy musiikintäyteisellä ennakkoklubilla IPI Kulmakuppilassa 15.11. Keskustakirjasto Oodissa on 24.11 sunnuntaina yhdessä Ranskan instituutin kanssa luotu ohjelmaa lapsille ja nuorille.

DuvTeaternin musiikkiteatteriesitys I det stora landskapet käsittelee ensimmäistä kertaa näyttämöllä kehitysvamman kanssa elämisen kokemusta. Elämäntarinoita peilataan toisiinsa ja jaetaan yleisön kanssa. Teosta esitetään Svenska Teaternilla.

DiDa-paneelikeskustelu: Taide, taiteilijat ja vammaisuus – mitä uutta tutkimuksen valossa? järjestetään keskiviikkona 11.12.2019, jossa keskustellaan muun muassa kysymyksistä: Miten pienet taidelehdet, vammaisuus ja feminismi linkittyvät toisiinsa? Mitkä ovat vammaisen tai kuuron ihmisen mahdollisuudet tulla taiteilijaksi tai toimia taiteilijana? Miten taiteilijaresidensseistä voitaisiin tehdä saavutettavia kaikille?

Yhtenä puhujana paneelikeskustelussa on tanssija, esiintyjä ja kirjoittaja Maija Karhunen. Keskustelun järjestävät Kulttuuria kaikille -palvelu ja Nykytaiteen museo Kiasma osana DiDa- tapahtumakokonaisuutta. Vuonna 2016 Karhuselle myönnettiin 5000 euron arvoinen vammaiskulttuuripalkinto Vimma. Palkinto jaetaan tänäkin vuonna kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.2019 Helsingin kaupunginmuseolla, DiDa:n päätapahtuman yhteydessä.

Festivaalin ohjelmisto pyrkii pureutumaan niihin tabuihin, joita vammaisuudessa on vielä  jäljellä. Kulttuuria kaikille -palvelussa, kehittämishankkeiden parissa työskentelevä Sari Salovaara kirjoittaa blogikirjoituksessaan DiDan merkityksellisyydestä ja vammaisten oikeudesta omannäköiseen elämään.

Salovaara toteaa kuinka esimerkiksi liikuntavammaisen tanssijan tekemä taide haastaa ajattelemaan ja tarkastelemaan yhteiskuntamme itsestäänselvyyksiä ja kyseenalaistamaan käsityksiä niin sanotusta normaalista.

”Ehkäpä DiDaa tarvitaan juuri normien purkuun. Tapahtuman ilme on iloinen, mutta taustalla on muutakin. DiDa tuo esiin vammaisten tekijöiden osaamista ja kutittelee aivosolujamme uusiin asentoihin.”

Kaikki DiDan tapahtumat tehdään mahdollisimman saavutettaviksi, ovat maksuttomia, esteettömiä ja avoimia kaikille. Tapahtuma toteutetaan yhdessä vammaisjärjestöjen ja kulttuurialan toimijoiden kesken. Koko ohjelmisto on nähtävissä täällä.