Eeva Muilu professoriksi TeaKiin – Leena Rouhiainen jatkaa taiteellisen tutkimuksen professorina

UUTISET JA TIEDOTTEET
4.4.2018

Uutena tanssitaiteen professorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa aloittaa tanssija ja koreografi Eeva Muilu. Esittävien taiteiden opetusta ja tutkimusta johtaa ja kehittää Leena Rouhiainen taiteellisen tutkimuksen professorina, yhdessä muiden Teatterikorkeakoulun yksiköiden kanssa.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen professoriksi on valittu taiteen maisteri Eeva Muilu. Eeva Muilu (s. 1980) on sekä Suomessa että kansainvälisesti menestynyt koreografi ja tanssija. Muilu aloittaa professorin tehtävässä 1.8.2018. Toimikausi on viisivuotinen.

Muilu on palkittu useasti taiteellisesta työstään, esimerkiksi vuonna 2012 hän sai arvostetun eurooppalaisen koreografiapalkinnon Prix du Jardinin teoksesta Ihmisen asussa (2009) yhdessä Milja Sarkolan kanssa. Vuonna 2008 hänelle myönnettiin Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinto teoksesta Loppuunmyyty (2007).

Eeva Muilu on toiminut taiteellisten produktioiden alullepanijana, ohjaajana ja tuottajana. Lisäksi hän on ohjannut tanssiin, improvisaatioon, kompositioon ja esiintyjäntyöhön keskittyviä työpajoja eri instituutioissa. Muilu on myös työskennellyt kansainvälisen nykytanssifestivaalin Sivuaskeleen kuratointitiimissä vuodesta 2011.

”Olen innoissani, että pääsen työskentelemään nuorten taiteilijoiden kanssa ja pohtimaan taiteen ja taidekoulutuksen kysymyksiä laajassa ja monialaisessa toimintaympäristössä. Koulutuksen suunnittelun ja johtamisen lisäksi odotan, että pääsen tekemään tutkivaa studiotyöskentelyä opiskelijoiden kanssa”, Eeva Muilu sanoo.

Muilu näkee, että tanssitaiteilijan koulutuksen tulee tarjota opiskelijalle laaja sivistyspohja, valmiudet toimia monimuotoisessa taiteellisessa ympäristössä sekä eväät kehittää ja uudistaa taidetta edelleen. Muilu on itse valmistunut TeaKin koreografian maisteriohjelmasta vuonna 2007.

”Monipuolisen ammatillisen kokemuksen ja taiteellisen pätevyyden lisäksi Eeva Muilu teki rekrytointiryhmään vaikutuksen muun muassa opetustaidoillaan ja näytöillään kansainvälisestä yhteistyöstä. Opetusnäytteessä välittyi Muilun kunnioitus opiskelijoita kohtaan. Muilulla on vahva kiinnostus niin opettaa, uudistaa kuin tutkia tanssitaiteen alaa, myös kansainvälisesti”, Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka toteaa.


Tanssitaiteen tohtori Leena Rouhiainen valittiin uudelleen taiteellisen tutkimuksen professuurin tehtävään. Rouhiaisen uusi toimikausi on viisivuotinen. Hän on myös Teatterikorkeakoulun tutkimuksesta vastaava varadekaani.

Leena Rouhiainen on työskennellyt nykytanssin ammattilaisena vuodesta 1990. Taiteellisen toiminnan lisäksi Rouhiaisella on monipuolista kokemusta tutkimuksesta. Rouhiainen on ollut akatemiatutkija ja tutkijatohtori Teatterikorkeakoulussa, jossa hän on myös ohjannut tohtorikoulutettavien tutkimustyötä ja opettanut tanssia. Rouhiaisen vuonna 2003 julkaistu väitöstyö käsitteli freelance-tanssitaiteilijana olemista fenomenologisesta näkökulmasta. Lisäksi hän on johtanut useita tutkimushankkeita.

Taiteellisen tutkimuksen professorina Rouhiainen johtaa ja kehittää esittävien taiteiden opetusta ja tutkimusta yhteistyössä Teatterikorkeakoulun esittävien taiteiden tutkimuskeskuksen (Tutke) henkilöstön, Teatterikorkeakoulun muiden koulutus- ja maisteriohjelmien sekä Taideyliopiston tohtoriohjelmien ja tutkimusyksiköiden kanssa.

”Parasta professorin tehtävässä on tohtoriopiskelijoiden työn etenemisen seuraaminen ja ohjaustilanteet, joissa voi keskustella ja kommentoida heidän taiteellisen työn ja tutkimuksellisen ajattelun jäsentymistä. On ollut hienoa saada todistaa niin monen väitöstutkimuksen valmistumista.”

Lähde: Taideyliopiston uutiset