Elina Piriselle esittävien taiteiden valtionpalkinto

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.12.2022

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2022 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille. Esittävien taiteiden valtionpalkinnot menivät tanssitaiteilija Elina Piriselle ja Q-teatterille. Tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa myös taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinto, jonka sai Artists at Risk -verkosto.

Valtionpalkinnon saajat 2022 – Elina Pirinen edessä toinen oikealta © Vilhelm Sjöström

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. Valtionpalkinnoista päättävät valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaeliminä.

Elina Pirinen luo runollisia näyttämömaailmoja ja meditatiivisia tunnetiloja

Elina Piristä kehutaan palkintoperusteluissa monialaiseksi, omaehtoiseksi ja säkenöiväksi tanssitaiteilijaksi. Itsellisenä koreografina hän on luonut työryhmineen tunnistettavan, kansainväliseen kiinnostukseen nousseen ja omintakeisen näyttämökielen.

Elina Pirinen: Mortal Tropical Dances © Venla Helenius

Pirisen lähestymistapa on feministisessä, psykodynaamisessa ja seremoniallisessa ruumiillisuudessa sekä liikekielessä. Hänet tunnetaan fyysisesti ja emotionaalisesti vaikuttavista, aistivoimaisista esityksistä, joiden taiteellinen prosessointi on syvällistä ja ilmaisu monikerroksista. Pirinen luo omalakisia, kehollisia ja runollisia näyttämömaailmoja ja meditatiivisia tunnetiloja. Hänen portfolionsa käsittää yli 20 koreografiaa.

Viimeisimmät omat koreografiansa Pirinen ehti koronapandemian alla toteuttaa kansainvälisissä konteksteissa Lausannessa (2019), Salzburgissa (2020) ja Reykjavikissa (2020). Keväällä 2023 hän vyöryttää Tanssin talon Erkko-saliin kuuden tanssijan ja kahdeksantoista livemuusikon voimin teoksensa Mortal Tropical Dances osana Tanssin talon SPARKS-hanketta.

Pirinen on palkittu vuonna 2014 Kritiikin kannuksilla sekä vuonna 2015 Prix Jardin d’Europe -koreografipalkinnolla.

Artists at Risk ja Tanssin tiedotuskeskus toteuttaneet turvaresidenssitoimintaa ukrainalaisille tanssitaiteilijoille

Taike jakoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon. Sen sai Artists at Risk -verkosto kymmenen vuoden työskentelystä turvaresidenssien parissa.

Ihmisoikeuksien ja taiteen risteyskohtaan sijoittuva Artists at Risk -toiminta on kansainvälisesti ainutlaatuista turvaresidenssien järjestämisessä ja koordinoimisessa uhatuille taiteilijoille. AR auttaa taiteilijoita, joiden ihmisoikeuksia ja ilmaisunvapautta loukataan, heidän henkeään uhataan tai he pakenevat sotaa kaikkialla maailmassa.

Turvaan pääsyyn tarvitaan viisumeita, oleskelulupia, apua matkojen järjestämiseen sekä residenssejä ja toimeentuloa. Näiden välttämättömien elementtien lisäksi Artists at Risk tarjoaa residenssissä oleville taiteilijoille väyliä verkostoitua paikalliseen taidemaailmaan ja mahdollisuuksia jatkaa taiteellista toimintaa.

Ethno Contemporary Ballet © Ihor Korotych

Tanssin tiedotuskeskus on kuluneen vuoden aikana tehnyt yhteistyötä Artists at Risk -verkoston kanssa. Tiedotuskeskuksen Venäjä-ohjelma päätettiin keväällä lopettaa ja käyttää jäljellä olevat määrärahat ukrainalaisten tanssitaiteilijoiden turvaresidensseihin Suomessa. Residenssitoiminta on mahdollistunut yhteistyössä Artist at Risk -verkoston kanssa.

Parhaillaan Helsingissä on turvaresidenssissä harkovalaisryhmä Ethno Contemporary Ballet – eli Nina Bulhakova, Anastasiia Mostova ja Kateryna Zhuravlova.

Taiteen edistämiskeskus (Taike) jakoi ansioituneille taiteilijoille ja taideyhteisöille yhteensä 15 valtionpalkintoa. Palkintojen yhteissumma on 360 000 euroa. Katso kaikkien alojen palkitut täältä.