Elokuuussa järjestettävän UrbanApa x Ateneum 2020 monitaidefestivaalin teema on toivo

UUTISET JA TIEDOTTEET
11.8.2020

UrbanApa x Ateneum -festivaali valtaa Ateneumin taidemuseon 19.–22.8.2020. Kolmipäiväisen tapahtuman ohjelmiston muodostaa monimuotoinen joukko esittävän taiteen, musiikin ja kuvataiteen ammattilaisia, joiden yllätyksellisistä, poikkitaiteellisista ja leikkisistä teoksista pääsee nauttimaan keskellä Helsinkiä ilmaiseksi tai pientä pääsymaksua vastaan.

Sonya Lindforsin ja Anniina Jääskeläisen vuonna 2010 perustama UrbanApa on urbaanin taiteen yhteisö, joka toimii alustana erilaisille taidetapahtumille. Yhteisö pyrkii kehittämään tanssin kenttää ja sen olosuhteita ja se on palkittu tanssitaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2013 rohkeasta ja merkityksellisestä työstä tanssin kentän hyväksi.

Korona-kevät koetteli monia, jonka myötä elokuun 2020 UrbanApa x Ateneum -festivaalin teema on tänä vuonna toivo. Festivaali kysyy, miten spekulatiiviset fiktiot, kumoukselliset tarinat, jammailu, leikki ja ilo, hidastaminen ja ihmetteleminen sekä tukeminen ja jakaminen voisivat olla läsnä, olimme sitten lähellä tai kaukana? Tulevaisuus voisi olla erilainen, mutta voisivatko muutokset herättää myös toivoa?

Vuoden 2020 festivaaliohjelmisto koostuu yli 20 teoksesta tai työpajasta. Ateneumissa nähdään virtuaalisia esityksiä, lyhytelokuvia, installaatioita ja esityksiä. Museon lisäksi festivaali hyödyntää Instagramia yhtenä esitysalustanaan: Sandy Been taidenäyttely Natural Hope, Wilhelm Blombergin ja Taru Ahon keskustelu Miltä tanssiminen tuntuu?, Minna Karttusen esitys Home Findings sekä Olga Spyropouloun esitysluento On the mechanics of hope nähdään UrbanApan Instagram-tilillä.

Toivo näkyy myös Ateneumissa nähtävissä esityksissä: Salla Talvikki Niemisen teoksessa Syli pysähdytään pehmeyden äärelle, kun taas Pinja Poropudasin Uneto on tutkielma toiveikkaasta äänestä ja kehollisuudesta. Kardo Shiwan, Wilhelmina Ojanen, Samuel Kujala, Elsa Heikkilä, Veera Kauhanen tutkailevat teoksessaan maatua / decay elämän ja kuoleman kohtaamispaikkaa, sitä mitä kehoistamme jää jäljelle. Myös Harold Hejazi tarttuu toiveen teemaan Adventures of Harriharri -teoksessaan, joka on hiphopin voimin esitettävä videopeliprototyyppi. Betty Fvckin drag-, burleski- ja varietee-esitys Art of Diversity valtaa Ateneum-salin ja Funky Foot Clan ja This Good Company pistävät rytisemään HYPE-R Battle! -tanssibattlessa. Ateneum-salissa nähdään myös lyhytelokuvia: Oriane Parasin ja Riikka Lakean With a little help from my friends, Salvador Ikosen Fuck you tetrao urosfallus, Sharron Toddin Dear Elijah, Shareef Askarin Sameer sekä Isaiah Lopazin Spheres & Circles Circles & Spheres.

Lisäksi ohjelmistossa on installaatioita, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia. UrbanApa x Ateneum 2020 ohjelman on kuratoinut Emmi Venna, Esete Sutinen ja Sonya Lindfors.

Tutustu koko ohjelmaan >