Elwa Molin 1935–2017

UUTISET JA TIEDOTTEET
12.1.2017

Tamperelainen tanssitaiteilija, tanssinopettaja ja tanssivaikuttaja Elwa Molin menehtyi pitkään sairauteen 8.1.2017. Hän oli syntynyt Tampereella 23.5.1935.

Elwa Molin oli tamperelaisen taidetanssin uranuurtajan Ester Naparstokin oppilas 2-vuotiaasta alkaen. Ensimmäinen esiintyminen oli 3-vuotiaana, kun Elwa tanssi mehiläisenä, pinkoen jaloistaan minkä pääsi, Weberin musiikkiin Tanssiin kutsu.

Kuva: Elwa Molinin arkistot

Kuva: Elwa Molinin arkistot

Elwa tanssi Naparstokin liikuntakoulussa 15 vuotta, kunnes vuonna 1953 hän lähti opiskelemaan tanssia ensin Esseniin, sitten Lontooseen ja Pariisiin. Vuonna 1958 Elwa muutti Espanjaan ja perusti ensimmäisen liikuntakoulunsa Torremolinokseen.

Espanjasta Elwa Molin palasi Tampereelle 1964, ja hänen perustamansa tanssikoulu sai ensiesiintymisen mukaan nimensä ”Tanssiin kutsu…Elwa Molin”.

Tanssinopettaja Elwa Molinia muistellaan erityisellä lämmöllä. Hänen tunneillaan oppi paljon muutakin kuin tanssiaskelia. Oppilaiden korvissa kaikuvat vieläkin Elwan huudahdukset

”Milloin sinä sen teet? Huomennako? Se voi olla, että huomenna on liian myöhäistä. Tee se siis nyt!”

”Ei saa sääliä itseään! Eihän sinua kukaan muukaan sääli!”

Elwan omat kertomukset värikkäästä elämästään siivittivät hänen pitämiään tanssitunteja. Kenellä muulla oli pokkaa kieltäytyä Mihail Fokinin tanssitunneista kuin nuorella Elwalla, koska tyttöjen treeniasut eivät miellyttäneet häntä. – Tai kun Pariisin oopperan edustalla Elwan luo kiirehti mies ja huudahti: ”Elwa my darling, I have been missing you!” Elwa ei hämmästynyt: ”Tietäen hänen makusuuntauksensa en ollut huolissani.” Mies oli Maurice Béjart.

Puolen vuosisadan tanssiinkutsu

Elwa Molin teki tärkeää työtä taidetanssin puolesta tehdaskaupungissa Tampereella. Vuonna 1965 hän perusti tanssiyhdistys Perpetuum Mobile ry:n. Valtakunnallinen Tanssikasvattaja-palkinto hänelle myönnettiin 45 vuotta myöhemmin, 2010.

Elwan oma koulu, Tanssiin kutsu Elwa Molin, oli paikka, jossa kaikki oppilaat kokivat tulevansa kohdatuiksi. Elwa välitti kaikesta ja kaikista, eikä voinut ymmärtää piittaamattomuutta.

Elwan tinkimättömyys oikean tanssitekniikan oppimiseksi sai tunneilla kaikki tanssimaan tosissaan. ”Ei se voi olla vähän sinne päin, sen täytyy olla totta! Minäkin tarjoan sinulle melkein teetä, kun tulet meillä käymään.” Elwa painotti myös, että musiikkia pitää kuunnella: siitä kaikki lähtee.

Viidenkymmenen toimintavuoden jälkeen tanssikoulu lopetti toimintansa vuonna 2013. Koulun viimeisessä joulunäytöksessä katsojat itkivät, kun Elwan Iloinen suru -koreografian tanssijat täyttivät lavan.

Elwan suosiosta kertoo, että hänen oppilaansa perustivat Tanssi jatkuu…Pelastakaa Balleriinat ry:n, jossa Elwa jatkoi opetusta yli 80-vuotiaaksi.

Elwa Molinia jäi kaipaamaan laaja tanssinystävien joukko, joka vie eteenpäin Elwalta saamaansa tanssin ja oppimisen iloa. Olkoon Elwan muisto niin kuin hän sen toivoi olevan: iloinen suru.

Kaikkien Elwan oppilaiden puolesta
Venla Manninen, Elwan oppilas ja tekniikan tohtori, joka opiskelee tanssinopettajaksi