Emma Vainion suomalaista nykysirkusta käsittelevä tietokirja julkaistu

UUTISET JA TIEDOTTEET
9.4.2019

Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskusten tilastonlaatijana vuoden alussa aloittaneen toimittaja ja tietokirjailija Emma Vainion Sirkus nyt -kirja julkaistiin 1.4.2019. Kirja avaa suomalaista nykysirkuskenttää, sirkuskulttuuria ja -historiaa runsaan lähdeaineiston ja henkilöhaastatteluiden kautta.

Kuva: Ben Hopper / Nykysirkusteos Metsä, Sade Kamppila ja Viivi Roiha

Emma Vainiolla on itsellään tanssitausta. Nykysirkusta hän on seurannut 2000-luvun alusta lähtien. “Nykysirkuksen ja -tanssin fyysinen ilmaisu, kehonhallinta ja visuaalisuus puhuvat usein samankaltaista kieltä. Tanssista poiketen sirkus ottaa haltuunsa myös ilmatilan näyttämön yläpuolella.” Vainio on työskennellyt muun muassa Ylelle ja Helsingin Sanomille. Hän on toimittanut esimerkiksi sirkusta käsittelevän radio-ohjelmasarjan Paljetteja ja partanaisia.

Minkälaista on maailman näyttämöillä häikäisevän nykysirkustaiteilijan kiertolaiselämä ilman kotia? Entä mitä trampoliiniakrobaatti ajattelee ilmassa? Ja toisaalta, missä ovat kansainvälisen nykysirkuskulttuurin juuret?

Vuonna 2019 Suomessa on yli 10 000 sirkusharrastajaa. Taidemuotona nykysirkus on monille suomalaisille uusi tuttavuus, vaikka kotimaiset nykysirkustaiteilijat ovat maailman huippuja ja keräävät kansainvälisillä näyttämöillä valtavia yleisöjä. Vainion kirjassa ääneen pääsevät muun muassa nykytaikuri ja kuvataitelija Kalle Nio, Race Horse Companyn trampoliinitaituri Rauli Dahlberg sekä palkittu ilma-akrobaatti Salla Hakanpää. Kirjan valokuvat korostavat painovoimaa uhmaavien taiteilijoiden ja illuusioiden mestarien taituruutta.

”Nykysirkus on esittävien taiteiden kiertolainen – ja omanlaisensa anarkisti. Se on kaavoihin kangistumatonta, kaunista ja ajatuksia herättävää”, Vainio sanoo.

Kirjan on julkaissut Kustantamo S&S yhteistyössä Sirkuksen tiedotuskeskuksen kanssa.

Emma Vainio