Enemmän karnevaali kuin kuratoitu nykytaidetapahtuma – 6. ApinaFest! tarjoaa tanssiteoksia koko perheelle

UUTISET JA TIEDOTTEET
Anni Leino, 3.4.2018

“Meillä on edelleen jalat maassa ja kädet savessa -meininki, vaikka onhan ApinaFest toki kasvanut ja kehittynyt vuosien varrella. Ensimmäisinä vuosina esityksiä oli vain Stoan musiikkisalissa, mutta viime vuosina käytössä on ollut myös isompi teatterisali. Ohjelmiston suhteen on muotoutunut sabluuna, jossa on tilaa lapsille suunnatuille teoksille, nuorille esiintyjille ja nuoremman polven ammattilaistuotannoille”, kuvailee tanssija-koreografi Jarkko Mandelin vuoden 2018 ApinaFestiä, joka valtaa Stoan salit 4.-8. huhtikuuta.

ApinaFest on Taideosuuskunta Apinatarhan vuosittain järjestämä nykytanssifestivaali, joka tarjoaa tanssielämyksiä kaiken ikäisille. Mandelinin johtama tanssiryhmä Kinetic Orchestra on osa taideosuuskuntaa, jonka myötä ApinaFestistä on muotoutunut ryhmälle tärkeä vuotuinen esiintymispaikka. Vuoden 2018 ApinaFestin ohjelmistossa nähdään Kinetic Orchestran teokset All Male Panel ja Rohkeat.

Apinatarha, Vapaa Tanssikoulu ja Kinetic Orchestra toimivat Itä-Helsingissä. “Studioiden sijainti Herttoniemessä ja Itiksen Stoassa pyörivä ApinaFest linkittää meidän toiminnan Itä-Helsinkiin”, Mandelin toteaa. Hän kuvailee festivaalia helposti lähestyttäväksi, ohjelman sisällön ollessa lähempänä karnevaalia kuin kuratoitua nykytaidetapahtumaa. “Täällä voi todellakin tulla yllätetyksi!”

Kinetic Orchestran All Male Panel -teos nähdään ApinaFestin ohjelmistossa perjantaina 6.4. ja lauantaina 7.4. @Mikael Ahlfors

Kinetic Orchestran All Male Panel -teos nähdään ApinaFestin ohjelmistossa perjantaina 6.4. ja lauantaina 7.4. @Mikael Ahlfors

Tyttöenergiaa, miespaneeli, tanssia radiossa ja poikkitaiteellinen lounas

Keskiviikkona 4.4. ApinaFestin ohjelmiston Stoassa avaa kahden kantaaottavan nykytanssiteoksen yhteisilta. Suvi Niemisen ja Ilona Salosen MP-kollektiivin Trash lake kritisoi ylikuluttavaa yhteiskuntaa muuntaen Stoan musiikkisalin kamppailuareenaksi muovijätettä vastaan. Maria Aution, Mia Jaatisen ja Minna Karttusen /\/\ /\/\ /\/\ -kollektiivin GIRL GIRL GIRL leikittelee lokeroinnilla ja laajentaa tyttöyden käsitettä.

Torstaina 5.4. Vapaan Tanssikoulun tiloissa Herttoniemessä sukelletaan Sonja Tammisen ja Laila Luukkosen Härpäkemysteerio-teoksen maailmaan lapsille suunnatun tanssityöpajan myötä. Härpäkemysteerio nähdään perjantaina 6.4. klo 10 (ensi-ilta) ja lauantaina 7.4. klo 11 Stoan musiikkisalin näyttämöllä. Lapsille ja lapsenmielisille suunnatussa tanssiteatteriesityksessä kaverukset Himanen ja Piepo löytävät kummallisen esineen majansa läheltä. Liikkeen ja puheen keinoin ystävykset päättävät lähteä matkalle selvittääkseen, mistä tämä jännittävä ja ihmeellinen härpäke on peräisin.

Koko perheelle suunnattua tanssiohjelmaa torstaina jatkaa Kinetic Orchestran teos Rohkeat, jossa ammattilaisten lisäksi tanssivat kuusi- ja kahdeksanvuotiaat Oiva ja Urho. Illan päättää Panu Varstalan teos Taideakatemia, joka pohtii voiko tanssia esittää radiossa. Taideakatemian galleriaversio nähdään Stoa musiikkisalissa ja kuullaan osana Anna Cadian toimittamaa samannimistä radio-ohjelmaa.

Lauantaina 7.4. keittiömestari Jyrki Tsutsunen, kuvataiteilija Vappu Rossi ja tanssija-koreografi Panu Varstala tarjoilevat kolmen eri alan taiteilijan poikkitaiteellisen Syö, tanssi, piirrä!  -iltapäivälounaan tanssin, kuvataiteen ja hyvän ruuan parissa. Sunnuntaina ApinaFestin päättää Vapaan Tanssikoulun oppilaiden ja nuorten tanssinopiskelijoiden kahden teoksen yhteisnäytös, jossa nähdään teokset Ketjureaktio ja Who We Are?