Esittävien taiteiden valtionpalkinto Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmälle

UUTISET JA TIEDOTTEET
17.11.2021

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2021 valtionpalkinnot 13 ansioituneelle taiteilijalle, työryhmälle ja taideyhteisölle. Huoneiden kirja toteutettiin osana Turun Kulttuurikaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa, Tehdasteatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin yhteistuotantona.

Maija Westerholm ja Tommi Lindman © Jesper Dolgov

Maija Westerholm ja Tommi Lindman © Jesper Dolgov

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. Esittävien taiteiden valtionpalkinto 2021 myönnettiin Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmälle.

Huoneiden kirja oli yhteistuotanto ja osa Turun Kulttuurikaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa. Teoksen tuottivat yhdessä Tehdasteatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets. Huoneiden kirjan teoksiin voi tutustua kuvien muodossa verkkogalleriassa.

Palkintoperustelut: Huoneiden kirja säilytti ajatuksellisen ja taiteellisen fokuksensa

Turkulainen vapaan taiteen kenttä näytti kollektiivisen luomisvoimansa ja yhteistyökykynsä elokuussa 2021. Yli satapäinen taiteilijajoukko muutti Huoneiden kirja -projektissaan Turun vanhan Kivipainon ainutkertaiseksi elämysmaailmaksi. Monitaiteinen ja immersiivinen suurteos asutti tehdaslabyrintin aina komeroista katolle ja pihapiiriin asti luoden moniulotteisen, myyttisen ja vaikuttavan kokemismatkan eri nykyesitystaiteiden keinoin.

Hankkeen inspiraationa toimi Saila Susiluodon Huoneiden kirja -proosarunoteos vuodelta 2003. Susiluodon teoksen toteutumistavan mukaisesti kivitalon kokemuksellinen taidemaailma rakentui kerroksittain 64 teoksesta tai huoneesta. Kukin teos perustui assosiatiiviseen tulkintaan Susiluodon yksittäisrunosta, ja loi oman esteettisen ja materiaalisen näyttämömaailmansa.

Lee Lahikainen © Jesper Dolgov

Lee Lahikainen © Jesper Dolgov

Teokseen luotu pelillinen yleisösuhde johdatti katsojansa yksityiselle, omaehtoiselle kokemismatkalle teosten pariin, joiden mittasuhteet vaihtelivat intiimeistä kohtaamisista joukkokohtauksiin.

Huoneiden kirja säilytti ajatuksellisen ja taiteellisen fokuksensa läpi taidetehtaan. Kiitos tästä kuuluu teoskohtaisia työryhmiä ja kokonaisuutta koordinoineelle taiteelliselle ja tuotannolliselle ydintyöryhmälle.

Palkittava Huoneiden kirjan ydintyöryhmä: Alma Rajala (taiteellinen johto), Johanna Latvala (skenografia ja visuaalisuus), Jarkko Forsman (valot), Laura Naukkarinen (ääni), Riikka Mäntymaa (pukusuunnittelu), Venla Luoma (kokemuksellisuus ja yleisön kuljetus), Lee Lahikainen (liike), Maria Laitila (yleisötyö), Maiju Tainio (hovimestareiden koordinointi), Pia Puustelli (viestintä ja markkinointi) ja Sara Koiranen (tuotanto).

Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Palkintojen yhteissumma on 226 000 euroa. Tutustu kaikkien taiteenalojen valtionpalkintoihin täällä.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi palkinnot Kansallisoopperassa Helsingissä 17.11.2021.