Etnogaalan Vuoden tanssintekijä on Timo Saari

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 10.1.2020

Tavastia-klubilla juhlittiin Suomen kolmatta Etnogaalaa ja palkittiin kansan- ja maailmanmusiikin sekä kansantanssin tekijöitä torstaina 9.1.2020. Ilta oli täynnä live-esityksiä, jotka yhdistivät ja sekoittivat musiikkia ja tanssia erilaisista kulttuurisista taustoista ja saivat yleisön riehaantumaan.

Etnogaalassa esiintyivät Amanda Kauranne (mukana vuoden ilmiönä palkitussa Verta, pornoa ja propagandaa, jumalauta! -esityssarjassa), ENKEL, Compañía Kaari & Roni Martin sekä espanjalaiset solistit kiihkeällä sovituksella koko illan teoksesta KILL Carmen, Aili Järvelä sekä Helsinki-Cotonou Ensemble. Illan päätti perinteinen huutokatrilli, jonka johti Riina Hosio.

Palkintojenjakotilaisuudesta.

Timo Saari palkittiin Vuoden tanssintekijänä Etnogaalassa 2020. Kuvassa vas. juontaja Riikka Holopainen, tanssitaiteilija Kaari Martin ja Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Ragni Reichardt ja oikealla Jouko Kyhälä, joka soitti livefanfaarit palkituille. © Maarit Kytöhonka

Vuoden tanssintekijänä palkittiin Timo Saari. Hän on tehnyt pitkän uran tanssijana ja koreografina teatterissa sekä esiintyjänä erityisesti kansanmusiikin parissa. Viimeksi hän on työskennellyt mm. Porin teatterin My Fair Ladyssa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Telakalla.

”Työvis on minulle kyllä jonkinlainen koti. Seuraavaksi alan työstää Sirkku Peltolan uuden teoksen koreografiaa”, hän kertoo.

Saari nähtiin myös viime syksynä Tampereella järjestetyn maailmanmusiikin suurimman kansainvälisen tapahtuman Womexin avajaisesityksen tanssijana. Tiukasti konseptoitu Womex eli World Music Expo ei ensin kelpuuttanut tanssia avajaisten osaksi, mutta avajaiskonsertin ohjaajat Kaari ja Roni Martin pitivät päänsä ja saivat lopulta tahtonsa läpi.

”Tanssi ja musiikki ovat poikkeuksellisen yhteenkietoutuneet suomalaisessa kansanmusiikkiskenessä, tällaista ei ole samalla tavalla muualla”, kommentoi Etnogaalassa muusikko Anne-Mari Kivimäki (mm. Suistamon Sähkö -yhtye) ja iloitsi Timo Saaren palkinnosta.

Saari kertookin esiintyvänsä paljon Folk Extremen, kokeellisen kansanmusiikin yhteisön kanssa, jolla on keikkoja monenlaisissa paikoissa ja yhteyksissä – kysyntää on ollut runsaasti esimerkiksi Venäjällä. Hän on ollut mukana myös tanssiteatteri Tsuumin tuotannoissa, viime syksynä nähdyssä Ari Nummelan koreografioimassa Poijussa hän oli tanssijana.

Näin palkintolautakunta perusteli palkintoa:

”Timo Saari on ahkeroinut koreografina mutta myös tehnyt vaikutuksen karismaattisena solistitanssijana. Hän on toiminut tanssin kentällä jo 20 vuotta ja omalla toiminnallaan tuonut kansantanssin juurekkaan kielen osaksi erityisesti teatterimaailmaa ja näyttämötaiteen kenttää.  Hän on pitkän linjan näkemyksellinen tekijä, joka on kansantanssiperinteen pohjalta onnistunut luomaan modernin ja itsenäisen tyylin tanssia. Hän onnistuu olemaan samaan aikaan elegantti ja perinteinen, omaääninen ja juureva. Lopputuloksena on taidetta, joka on vapaa olemaan kuulumatta tiettyyn aikaan tai tyylilajiin.”
Palkinnon arvo on 1000 € ja sen antoi Suomen nuorisoseurat.

Etnogaala oli alkua kansanmusiikin ja -tanssin vuoden isoimmalle tapahtumalle ”Yhdessä folkin aallonharjalla”, joka jatkuu aamusta iltaan kolmen päivän ajan ja kerää tuhansia ihmisiä tanssimaan ja musisoimaan Folklandia-laivalle perjantain ja lauantain väliseksi yöksi.

10.1. FolkForum-seminaari
10.–11.1. Folklandia-risteily
11.1. PerinneArkkiklubi, Folklandian jatkot, jossa esiintyy Polenta. Katso Facebook-tapahtuma ›

Koko Etnogaala televisioitiin ja on katsottavissa toistaiseksi Yle Areenassa ›