Everybody Dance! tuo tanssimisen riemun Teatterimuseoon

UUTISET JA TIEDOTTEET
19.1.2023

Teatterimuseon näyttelyssä muistellaan viime vuosien tanssihittejä, tutustutaan eri maiden ja kulttuurien tanssiperinteisiin, tanssin ympärille syntyneisiin yhteisöihin ja ilmiöihin. Everybody Dance! on Teatterimuseon, ruotsalaisen Scenkonstmuseetin ja norjalaisen Norsk senter for folkemusikk og folkedans -keskuksen yhteistyöhanke.

Everybody Dance! on näyttely tanssimisesta. Suuri osa esillä olevasta materiaalista on kirjaimellisesti tanssittu kokoon – näyttely koostuu ruotsalaisten, suomalaisten ja norjalaisten tanssijoiden lähettämästä videomateriaalista.

Tanssi yhdistää ja vahvistaa identiteettiä. Tanssiperinteet välittyvät sukupolvelta toiselle. Uudet muotitanssit syntyvät ja leviävät internetin välityksellä hetkessä maapallon toiselle puolelle. Osa unohtuu yhtä nopeasti kuin syntyikin, toiset tuntuvat kestävän aikaa vuosikymmenestä toiseen.

Tanssi on ollut osa sosiaalista elämäämme aina. Ihmiset ovat tanssineet kokoontuessaan yhteen, arjessa ja juhlassa, sisällä ja ulkona, paikasta riippumatta. Tanssi on yhdistävä voima, intiimi ja fyysinen.

Tanssi on yhtä aikaa intiimi ja kollektiivinen kanssakäymisen muoto, jonka keskiössä on keho. Keho kantaa mukanaan tietoa ja taitoa, jota voi olla vaikea tai jopa mahdoton sanoittaa. Yhdessä tanssiminen mahdollistaa sanattoman kohtaamisen ja yhteisten kokemusten syntymisen. Kokemukset muuttuvat muistoiksi, ja muistot saavat levätä kehossa.

Näyttelyssä tunnelmia mummodiskosta, katutanssitapahtumasta ja Tangomarkkinoilta

Teatterimuseossa muistellaan viime vuosien tanssihittejä, tutustutaan eri maiden ja kulttuurien tanssiperinteisiin, tanssin ympärille syntyneisiin yhteisöihin ja ilmiöihin. Suomessa vieraillaan mm. mummodiskossa, kansantanssitapahtumassa ja Tangomarkkinoilla, joista hypätään ruotsalaiseen polskaan ja saamelaiseen sydisdansiin, latinalaiseen salsaan, afrikkalaisiin tansseihin, Lähi-Idän dabkeen.

Eikä näyttelyssä pelkästään vierailla ja tutustuta, vaan tietenkin tanssitaan! Voit kokeilla liikettä itse, tanssia mukana, osallistua. Tanssia voi kaikkialla: tanssisalissa, keittiössä, metsässä – ja museossa. Ja mikä tärkeintä: Kaikki osaavat tanssia!

Everybody Dance! on Teatterimuseon, ruotsalaisen Scenkonstmuseetin ja norjalaisen Norsk senter for folkemusikk og folkedans -keskuksen yhteistyöhanke. Näyttely on ennen Teatterimuseota ollut esillä Scenkonstmuseetissa ja Rockheim-museossa Trondheimissa.

Näyttely avataan yleisölle Teatterimuseossa 27.1.2023 ja on avoinna 3.9.2023 saakka.

Everybody Dance! -näyttelyn toteutumista ovat tukeneet Nordisk Kulturfond, Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto.