Festival of Instant Choreography vie taidetta keittiöön, saunaan ja klubille

UUTISET JA TIEDOTTEET
Anni Leino, 3.4.2018

”Olen työskennellyt hetkessä syntyvään koreografiaan keskittyvän Dances to a Beat -tekniikan parissa vuodesta 2013. Festival of Instant Choreography, lyhyemmin FIC, sai alkunsa halusta avata foorumi myös muille hetkessä syntyvän koreografian parissa työskenteleville. Ideana on tuoda yhteen uusia näkökulmia esitysdramaturgian käsitteeseen ja haastaa perinteisiä koreografian tekemisen ja koreografisen ajattelun tapoja”, kuvailee tanssija-koreografi Kati Korosuo.

Kati Korosuo valittiin yhdeksi helsinkiläisen taidetila Höyhentämön taiteellisista vastaavista Dances to a Beat –tekniikkaan pohjautuvalla suunnitelmalla. Korosuo on tuonut Höyhentämön ohjelmistoon DTB-tekniikan työpajoja ja hetkessä syntyvän koreografian festivaalin, Festival of Instant Choreographyn. Järjestyksessään toinen Festival of Instant Choreography järjestetään 28.4.2018.

”Aloitin Höyhentämössä vuoden 2017 alussa. Ensimmäinen FIC järjestettiin viime keväänä. Ohjaan myös säännöllisesti DTB–tunteja ja työstän siihen liittyvää esityssarjaa työryhmän kanssa, johon kuuluvat muun muassa tanssijat Meeri Lempiäinen ja Jaana Kovanen. Höyhentämö on tarjonnut työskentelyn tueksi yhteisön, työskentelytilat ja osa-aikaisen tuottajan tuen”, kuvailee Korosuo.

Energpriests: A Sharing ©Soili Huhtakallio

Energpriests: A Sharing ©Soili Huhtakallio

Tavoitteena luoda tiloja kohtaamiselle

Ensimmäisen FIC:n ohjelmistossa Korosuon DTB-tekniikka oli näkyvästi läsnä. Vuoden 2018 festivaalille valittiin neljä teosta avoimen haun kautta ja samalla Korosuo siirtyi festivaalin taiteellisen johtajan rooliin. Festivaalin ohjelmistovalintojen tekoon osallistui Korosuon lisäksi Höyhentämön tuottaja Rosa Sedita ja tanssitaiteilija Heini Tuoresmäki.

”Viime vuoden festari meni tosi hyvin, mutta jäin pohtimaan festaria konseptina. Pääkaupunkiseudulla on tanssifestareita vaikka kuinka, millä perusteella niiden joukkoon tarvitaan enää yhtään uutta? Ymmärsin myös, että en halua tehdä vain festaria, jossa käydään vain katsomassa esityksiä ja lähdetään himaan”, Korosuo kuvailee ja kertoo pohtineensa jo pitkään keinoja kohdata ja luoda kohtaamispaikkoja taiteen kautta.

”FIC:n kohdalla olen halunnut tutkia, miten rakentaa tapahtuma, jossa kohtaaminen on helppoa ja tapahtuu monella eri tasolla. Miten taiteellinen sisältö voi tukea tapahtuman muuta sisältöä, rakennetta ja luoda kohtaamispaikkoja yleisön ja taiteilijoiden välille.” Korosuo korostaa, että myös instant choreographyssa eli hetkessä syntyvän koreografian tekniikoissa, on lopulta kyse siitä, miten olemme suhteessa toisiimme ja ympäröivään tilaan.

Koko päivän kestävä huvipuistoajelu

Kaikki vuoden 2018 FIC festivaalin ohjelmiston neljä teosta ovat itsenäisiä taideteoksiaan, jotka liikkuvat tanssin, mediataiteen, performanssin ja installaation välimaastossa. Teoksia yhdistää niiden kyky luoda uusia sosiaalisia tiloja ja innovatiivisia yleisöä osallistavia konsepteja.

Household Dance Protocol:n Kitchen Explorations –teoksessa arkiset keittiöaskareet muodostavat universaalin koreografian. Energpriests-ryhmän A Sharing teoksen työskentelyprosesseihin pääsee tutustumaan festivaalin avaavassa työpajassa ja itse teos koetaan illalla sekä Höyhentämön näyttämöllä, että klubiympäristössä. Riina Hannukselan WALK ME, TALK ME – Acts of Daring on julkinen kannanotto sallivamman ja välittävämmän yhteiskunnan puolesta. Vain yhdelle tai kahdelle katsojalle kerrallaan suunnattu esityksellinen kävelyteos pohtii, mitkä teot ovat sallittuja julkisessa tilassa. Mediataiteilija Markus Renvallin Satu on tarua ihmeellisempi on kokeellinen videopohjainen teos, joka nojaa löyhästi kvanttifysiikkaan ja pohtii sen olemusta osana taidetta. Teos on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliin rakennetuva taidesauna, jossa löylyistä pääsee nauttimaan klo 12-00.

”Suunnitteluvaiheessa leikittelimme ajatuksella päivän kestävästä huvipuistoajelusta, jonka aikana yleisöllä on mahdollisuus tutustua yksittäisiin teoksiin tai kulkea koko reitti läpi. Katsoja voi esimerkiksi aloittaa päivän tanssityöpajasta Höyhentämössä, jatkaa siitä Höyhentämön keittiön valtaavaan installaatioon, ehkä käydä lähistöllä syömässä, tarkastella naapurustoa one-to-one -kävelykierroksella, jatkaa siitä Arkkitehtuuri- ja Designmuseon väliin saunomaan. Illalla festariyleisö jatkaa klubille, jossa nähdään ohjelmiston viiimeinen teos”, maalailee Korosuo.

Festival of Instant Choreography Höyhentämössä lauantaina 28.4.2018. Ohjelmisto ja aikataulu julkaistaan Höyhentämön sivuilla 5.4. Samalla aukeaa myös festivaalin lipunmyynti.