Finnish Dance in Focus 2020 pohtii tanssia aktivismin muotona

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 14.9.2020

Finnish Dance in Focus on englanninkielinen lehti Suomen tanssikentän ajankohtaisista asioista. Mikä on pinnalla tanssialalla juuri nyt - uudessa numerossa taiteelliset johtajat eri puolilta Suomea vastaavat. Teemajuttusarjassa taiteilijat Teemu Mäki, Vespa Laine, Tero Saarinen ja Sanna Kekäläinen kertovat omasta tavastaan yrittää vaikuttaa yleisöön ja maailmaan.

Focus magazine cover

Kannessa: Target Helsinki: The Food Party’s Over © Noora Geagea

Tilanne maapallolla on niin vakava, etteivät taiteilijat voi olla puuttumatta siihen. Tämän vuoden Focuksessa tanssitaiteilijat kertovat teoksistaan, joissa korostuu hätä ympäristön tilasta ja toisista ihmisistä. Taiteilijoilla on tarve herättää ajatuksia yleisössä, luoda yhteisyyden kokemuksia ja sytyttää toivon kipinöitä.

Mutta miten tanssia isoja ongelmia vastaan? Ja onko se edes taiteilijan tehtävä?

Valistaminen ei tunnu olevan taiteen ensisijainen keino nostaa tärkeitä asioita keskusteluun ja tietoisuuteen – mutta miten taide sitten voi vaikuttaa? Sillä vaikuttaa ja kommunikoidahan me kaikki haluamme, muuttaa maailmaa paremmaksi, myös tanssin keinoin.

Monet taiteilijat kertovat, että esittämisen sijaan he pyrkivät teoksissaan kannustamaan yleisöä asettumaan toisen asemaan ja vaalimaan myötätuntoa toista ihmistä, eläintä, kasvia tai vaikka mikroskooppista levää kohtaan. Näin voi saada viestin menemään perille syvällä kokemisen tasolla. Tanssitaiteilijat, kehollisen kokemuksen ja ilmaisun ammattilaiset ovat tässä hyviä.

Mutta vuonna 2020, kun koronapandemia on sulkenut katsomot ja iskenyt rajusti kulttuurialaan, taiteilijat ovat myös joutuneet pohtimaan, miten taiteen viesti menee perille ”etänä”. Voiko taide edelleen yhdistää ihmisiä, kun esiintyjät ja yleisö eivät olekaan kokoontuneet yhteen hengittämään samaa ilmaa?

Onneksi taiteilijoilla on havaintoja siitä, että kohtaamiset sosiaalisen mediankin välityksellä voivat olla hyvin suoria ja henkilökohtaisia, yhteisyyttä pystyy luomaan myös online.

Voisiko tanssitaiteen avulla tehdä korjausliikkeen kohti toivoa?

Finnish Dance in Focus 2020 -numerossa mukana: Target Helsinki, EHKÄ production, Mad House Helsinki, Carl Knif, Valtteri Raekallio & Thomas Freundlich, Teemu Mäki, Fern Orchestra, Tero Saarinen, Sanna Kekäläinen, Vera Lapitskaya, Hanna Pajala-Assefa, Michaela the Queen of Fucking Everything (Laura Pietiläinen), Marika Peura, Milla Koistinen.


Finnish Dance in Focus ilmestyy kerran vuodessa. Se postitetaan kansainvälisille presenttereille, festivaali- ja teatterijohtajille ja muille ohjelmistosta vastaaville eri puolilla maailmaa. Voit käydä hakemassa printtilehden Tanssin tiedotuskeskuksen toimistosta Kaapelitehtaalta. Aikaisemmat numerot ovat myös luettavissa www-sivuillamme.