Flamenco on dialogia tanssijan ja muusikoiden välillä – Helsingin Flamencofestivaalilla dialogi ulottuu jopa uimahalliin

UUTISET JA TIEDOTTEET
14.1.2019

Flamenco yllättää kaupunkilaiset arjen aktiviteettien ja reittien keskellä Helsingin Flamencofestivaalilla 2.-10.2.2019. Festivaalin pääesityksessä flamenco yhdistyy elektroniseen musiikkiin ja äänimaisemaan.

Festivaalin pääesitys on Ángel Muñozin Claroscuro. ©Jean-Louis Duzert

”Olemme haastaneet flamencon tekijät luomaan paikkasidonnaisia teoksia, jotka levittäytyvät avajaispäivänä 2.2. ympäri kaupunkia. Haluamme tuoda flamencoa muuallekin kuin teatteri- ja klubiympäristöihin”, kertoo taiteellisen tuotantoryhmän jäsen Tove Djupsjöbacka. ”Dialogi paikkojen ja eri alojen taiteilijoiden kanssa toivottavasti ravistaa ja innostaa.”

Como el agua (suom. Kuin vettä) -flamencoteos tapahtuu uimahallissa. Uimareiden iloksi ja yllätykseksi Anu Silvennoinen, Salla Korhonen ja Saija Raskulla esiintyvät Mäkelänrinteen uintikeskuksessa kolme kertaa iltapäivällä lauantaina 2.2. klo 15, 16 ja 17.

Eri puolille kaupunkia jalkautuu myös Zäpämmät-duo, joka esittää teoksen Kanteletar por flamenco yhdessä flamencotanssija Sari Pikkaraisen kanssa, sekä Kaksi tuolia -teos, jossa kohtaavat kaksi laulajaa, Anna Dantchev ja Anna Murtola, ja kolme kulttuuria, suomalainen, espanjalainen ja bulgarialainen.

Flamencoon voi törmätä avajaislauantaina 2.2. myös Hakaniemen kauppahallissa ja Lastensairaalan kahvilassa. Avajaispäivän esitykset ovat maksuttomia.

Festivaalin monipuolinen ohjelma ulottuu myös elokuvaan. Hieno dokumentti flamencon historian afrikkalaisvaikutteista, Gurumbé – canciones de tu memoria negra, esitetään Korjaamo Kinossa sunnuntaina 3.2.

Ennakkoluuloton äänimaailma flamencon keskustelukumppanina

Festivaalin pääesiintyjä on tanssija-koreografi Ángel Muñoz (s. 1973 Córdoba). Hän on elegantti tyylitaituri, joka perinteen ydintä menettämättä uskaltaa irrottautua sen raameista ja luoda flamencoesityksissään uudenlaista musiikkidramaturgiaa. Muñoz tuo Helsinkiin muusikko ja tuottaja Artomáticon kanssa toteuttamansa teoksen Claroscuro (Valohämy) lauantaina 9.2. Tämä on Muñozin ensimmäinen vierailu Suomessa oman teoksensa kanssa.

”Ángel Muñozin Claroscuro-teos sopii festivaalin dialogiteemaan kuin nenä päähän”, Tove Djupsjöbacka toteaa. ”Koko teos perustuu dialogiin tanssin ja musiikin välille. Elektroniikan avulla tuotettu äänimaisema tuo teokseen jotain uutta ja raikasta, mitä ei ole flamencon kentällä vielä paljonkaan nähty.”

Ángel Muñoz on kiertänyt maailmaa jo vuosikymmenien ajan useissa merkittävissä kokoonpanoissa, erityisesti huippumuusikkojen Paco Peñan, Cañizaresin, Jorge Pardon ja Victor Monge Serraniton kanssa.

Artomático (Daniel Muñoz) puolestaan on muusikko ja tuottaja, jonka kokemus ulottuu rockyhtyeistä flamencon johtaviin artisteihin kuten Estévez & Paños -ryhmään.