Flow Productions, Wauhaus ja Teatteri Takomo ehdolla Vuoden Teatteriksi

UUTISET JA TIEDOTTEET
21.2.2020

Suomen Teatterit ry:n vuosittain jakaman Vuoden Teatteri -palkinnon finalistit valitsi raati, jonka vuonna 2020 muodostavat Vuoden Teatteri 2019 -palkinnon voittaneen ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen sekä näytelmäkirjailija Markku Hoikkala.

Flow Productions on ehdolla vuoden teatteriksi 2020. Kuva teoksesta [mute], Titta Court – Pirjo Yli-Maunula. © Janne-Pekka Manninen

Raadin mukaan kaikkia kolmea ehdokasta yhdistää dialoginen suhde esittävään taiteeseen, ja se, että katsoja-kokija haastetaan moniaististen näkyjen äärelle. Finalisteiksi nousseet ryhmät ovat rajallisista resursseistaan huolimatta vaikuttavia toimijoita niin alueellisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti, ja jokainen ryhmä visioi teatterin tulevaisuutta avarakatseisesti, trendejä ja genrerajoja taiteellisessa toiminnassaan kyseenalaistaen.

Sama raati valitsee myös Vuoden Teatteri  2020 -palkinnon voittajan, joka palkitaan Thalia-juhlassa Tampereen Komediateatterissa maanantaina 9.3.2020. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1996 alkaen.

Raati perustelee finalistikolmikon valintaa seuraavasti:  

Oululaisen Flow Productionsin monitaiteelliset teokset muodostavat monipuolisen ohjelmiston, joka on samaan aikaan alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävä. Ryhmä osoittaa toiminnallaan, miten erilaiset tuotantomallit ja teokset pystyvät kytkemään yhteen erilaisia yleisöjä. Flow Productionsin toiminta on dialogista niin taiteessa kuin sen muussa toiminnassa. Tuotantoryhmä on onnistunut luomaan toimivan ja strategisesti kehittyvän toimintakonseptin, jonka ytimessä on yhteistyö esittävän taiteen toimijoiden kanssa. Immersiiviset teokset ja kansainväliset huippuvierailut nykysirkuksen alalta tuovat esiin Flow Productionsin toiminnan laaja-alaisuutta.

W A U H A U S on rohkea teatterin tutkimusmatkailija. Monialaisen ja kansainvälisesti toimivan kollektiivin esityksissä on kokeileva ja tässä ajassa kiinni oleva omanlaisensa kädenjälki. Ryhmä tuo vahvasti audiovisuaalisia esitystaiteen konsepteja teatterin kontekstiin, uudistaen ja kyseenalaistaennäyttämökerrontaa. Teoksetovatkuinesityksellisiäpelikenttiä, jotkaavaavatuusiavaikuttavianäkyjä ja ulottuvuuksia. Wauhaus tarjoaa uutta tulkintaa teatterin kartasta ja kirjoittaa esitystensä pelisääntöjä toisiksi. Kollektiivin pelottomuus tarttuasuuriinaiheisiin ja kykyluodaeeppisiäteoksia on kunnianhimoista ja äärimmäisen taidokasta.

Teatteri Takomo on kunnianhimoinen toimija ja teatteriammattilaisten yhteenliittymä, joka ei pelkää ottaa riskejä. Teokset ovat ennalta-arvaamattomia, ja ne uudistavat teatterin peruselementtejä kiinnostavasti. Teatterin ensemble on vahva. Produktioittain vaihtuvat esiintyjät luovat yhdessä hengittävää teatteritaidetta. Takomo toteuttaa kekseliäästi teatterikentän yhteistuotantoja sekä edistää uusien näytelmäkirjailijoiden ja muiden teatterialan nuorten tekijöiden esille pääsemistä. Takomo onnistuukin vuodesta toiseen saavuttamaan erityisen hyvin nuoren yleisön suosion.