Folklandialla ideoidaan uutta

UUTISET JA TIEDOTTEET
Laura Kujala, 29.1.2018

Folklandia-risteily on osa kansanmusiikin- ja tanssin festivaalia, joka kokoaa vuosittain yhteen folkin rakastajia kaikkialta Suomesta. Folklandia on hauskanpidon lisäksi myös uusien ideoiden areena ja keskustelufoorumi.

Rovaniemeläinen Siepakat palkittiin Folklandialla vuoden 2018 kansantanssiyhtyeeksi. Kuva © Petri Kivinen.

Vuosittainen Folklandia-risteily on osa kansanmusiikin- ja tanssin festivaalia, joka kokoaa tammikuussa yhteen folkin rakastajia kaikkialta Suomesta. Tänä vuonna Helsinki–Tallinna-risteilyllä koettiin folkhuumaa, kun yli sata esiintyjäkokoonpanoa Suomesta ja ulkomailta valtasivat esiintymislavat. Tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 1996 lähtien eli yhteensä 23 kertaa.

Siiri Suoniemi, tanssinopettajaopiskelija Oulusta, vieraili Folklandialla neljättä kertaa. Mukana hän on ollut niin katsojan kuin esiintyjän roolissa. Tänä vuonna Siirin saattoi nähdä lavalla kahdesti: folkmetal-bändin Ritva Neron kanssa sekä perinteistä Oravaisten menuettia tanssien yhdessä Oulun Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. “Ohjelmatarjonta koostuu monipuolisesti erilaisista folkmusiikin edustajista ja tanssintaitajista. Olen itse seurannut erityisesti tanssiesityksiä ja on hienoa nähdä, että lava on avoinna niin harrastajille kuin ammattilaisille, ja että esityksiin panostetaan”, Siiri kertoo.

Folklandia yllättää – lähes poikkeuksetta

Laivan tunnelman Siiri kuvailee olevan katossa risteilyn ensi hetkestä loppuun saakka. Nähtävää sekä koettavaa on niin paljon, että ikinä ei ehdi kokea kaikkea. ”Folkilta on vaikea piiloutua edes hyttikäytäville, joilla illan tullen pelimannit innostuvat soittamaan. Tanssit löytyvät lähes jokaisesta laivan kolkasta”, Siiri kuvailee meininkiä.

Oman erityisviehätyksen Folklandialle tuo luultavasti se, että tapahtumapaikkana on laiva. Laivaympäristö mahdollistaa aivan erityisen tunnelman samanhenkisten ihmisten kokoontuessa yhdistävän asian äärelle. ”Sinne mennään ja siellä ollaan eikä kukaan poistu laivan mittaa pidemmälle”, Siiri toteaa. ”Huonosti saa maihinkin yhteyttä, joten on helppo keskittyä olennaiseen: läsnäoloon ja yhteyteen.”

Folklandia esittelee nykypäivän kansanperinnettä

Folklandia on hauskanpidon lisäksi myös uusien ideoiden areena ja keskustelufoorumi. Se on kohtaamispaikka kaikille folkista kiinnostuneille tai folkkiin jo vihkiytyneille. Risteilyn taustalla toimivatkin alan tärkeimmät kotimaiset järjestöt, tapahtumat ja oppilaitokset.

”Folklandia alkaa jo maissa FolkForum kokouksella, jonka teemana oli tänä vuonna ”Kaikilla mausteilla – kansanmusiikin ja kansantanssin elävät perinteet”. On järkevää keskustella, kun lähes kaikki alan toimijat kokoontuvat yhteen. Uskon, että se mitä Folklandialla nähdään ja kuullaan, vaikuttaa pitkälle kansantanssin ja -musiikin tulevaisuudessa. Siellä luodaan mielikuvia siitä, mitä kansanperinne on tänä päivänä”, kertoo Siiri.

”Erityisesti suosittelen sitä jokaiselle tanssin ammattilaiselle lajitaustasta riippumatta, ihan vaan että tietää mistä puhutaan. Folklandia yllättää – lähes poikkeuksetta”, Siiri lisää vielä.

Ensi vuonna osana Folklandia-festareita järjestetään myös Etnogaala, joka palkitsee alan tekijöitä kuluneen vuoden aikana tehdystä työstä. Etnogaala järjestettiin ensimmäisen kerran 7.11.2017 Etnosoi! -festivaalin yhteydessä Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toimesta.