Genrerajat romukoppaan Kuopio Tanssii ja Soi 2020 -ohjelmistossa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 23.1.2020

Festivaalin 51. vuosi tarjoaa yleisölle elämyksellisiä teoksia nykytekijöiltä, jotka kulkevat omia polkujaan ja joille rajat taidelajien välillä eivät ole esteitä luoda katsojia houkuttelevia teoksia. Uusi taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku on suunnitellut ohjelmiston, joka ulottuu norjalaisesta Winter Guests -ryhmästä belgialaiseen Peeping Tomiin ja ranskalaiseen Aurélien Boryyn.

Kuopio tanssii ja soi vuonna 2020 uudella tavalla. Festivaali näyttää, missä parhaillaan ja parhaimmillaan mennään esittävissä taiteissa. Se tarjoaa yleisölle otteita tämän hetken kiinnostavimmista trendeistä, risteyskohdista, joissa tanssi venyy sirkukseen, kuvataiteeseen, absurdiin teatteriin ja jopa jäälle. Genrerajoista ei kannata pitää kiinni Kuopion tämän vuoden vauhdissa.

Ohjelma on taiteellisen johtajan, Riku Lehtopolun, ensimmäinen Kuopio Tanssii ja Soille.

”Toivon festivaalin puhkovan uusia näköaloja tanssiin taidemuotona ja murtavan ennakko-oletuksia teoksilla, jotka ovat yllättäviä, omalakisia ja kaihtavat olemassa olevia määritelmiä”, Lehtopolku linjaa tiedotteessa.

”Huikea taito ja oman välineen syvä ymmärrys yhdistävät festivaalille kutsuttuja taiteilijoita, joiden teokset tarjoavat paitsi elämyksiä myös merkityksiä.”

Nyt olemme lähdössä kauteen, jossa raja-aidat eri taidemuotojen välillä hämärtyvät, olemme uuden kynnyksellä, toteaa toiminnanjohtaja Anna Pitkänen tiedotteessa.

Festivaalin ohjelmisto on perinteisesti puhutellut laajaa yleisöpohjaa, ja niin se tekee nytkin, vain hieman erilaisin keinoin. Katsoja saa elämysten runsaudensarven, joka ruokkii toivottavasti niin katsetta ja tunteita kuin älyä ja ymmärrystä.

Poimintoja ohjelmistosta:

Story, story, die. Trailer SHORT from winter guests on Vimeo.

Winter Guests on kaikkialla maailmassa kiertänyt ryhmä, jonka esitykset yhdistävät saumattomasti tanssia, teatteria ja tekstiä.
Winter Guests (Norja): Story, story, die. Koreografia & teksti: Alan Lucien Øyen.

Teoksesta Ophelie.

Ophelie by Yoann Bourgeois CCN2-Grenoble
Photo © Geraldine Aresteanu

 

Yoann Bourgeois / CCN2-Grenoble (Ranska): Moving Pieces

Neljän sirkusta, tanssia ja kineettistä taidetta yhdistävän itsenäisen pienoisteoksen henkeäsalpaava kokonaisuus, joka leikkii painovoimalla. Esitys tapahtuu ohjatulla kävelykierroksella eri puolilla kaupunkia.

 

Esityksestä.

Peeping Tom: Kind (Child). Chor. Gabriela Carrizo & Franck Chartier © Oleg Degtiarov

Peeping Tom (Belgia): Kind (Child)
Peeping Tom on täysin uraauurtavan estetiikan ja oman, outoihin mittoihin venyvän liikelaatunsa kehittänyt ryhmä. Sen teosten maailma on nyrjähtänyt, kiehtova ja välillä epämukava. Lukuisia palkintoja saaneen ryhmän esitykset ovat kysyttyjä kaikkialla maailmassa. Kind (Lapsi) on surrealistisen perhetrilogian päätösteos.

Luistelijoita esiintymässä

Le Patin Libre: Threshold © Romain Guilbault

Le Patin Libre (Kanada): Threshold
Enemmän kuin nykytanssia jäällä: nykyluistelua. Teoksen viisi virtuoosista esiintyjää ovat kuin elohopean lailla etenevä parvi, jonka huikeaa vauhtia yleisö pääsee kokemaan aivan lähietäisyydeltä, suoraan jäältä käsin. Esitys on jäähallissa.

Aurélien Bory (Ranska): Corps Noir
Kino Kuvakukossa nähtävä esitysinstallaatio, joka yhdistää tanssin, teknologian ja kuvataiteen. Tanssijan keho piirtyy kosketuksen ja lämmön voimasta mustalle pinnalle, kunnes katoaa pimeyteen uudelleen. Aurélien Boryn teoksia, joissa näkyy hänen taustansa niin arkkitehtuurin ja fysiikan kuin jongleerauksen ja tanssin parissa, on nähty kansainvälisillä estradeilla jo 20 vuotta.

Esityksestä.

Iiro Näkki: Frames © Mikko Pirinen

Iiro Näkki: Frames
Kuopion kotimainen taiteilijavieras on Iiro Näkki, jonka teos yhdistää perinteistä ja uuden sukupolven tekijyyttä hienovireisessä ja hengästyttävässä koreografiassa.

Katso koko ohjelma ›