Hallituksen uusi lisämääräraha taiteelle ja kulttuurille 127 miljoonaa

UUTISET JA TIEDOTTEET
22.4.2021

Hallitus on linjannut tukipaketista, joka kohdennetaan kulttuurille, taiteelle, liikunnalle ja tapahtuma-alalle. Kulttuuriin ja taiteeseen kohdennetaan reilut 127 miljoonaa, liikuntaan 18,5 miljoonaa sekä tapahtuma-alalle tapahtumatakuun muodossa 85 miljoonaa euroa.

© Petra Hegenbart / Pixabay

© Petra Hegenbart / Pixabay

Lisämäärärahalla tuetaan alojen toimijoita sekä turvataan toiminnan jatkuvuutta koronan aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kulttuurin ja taiteen kokonaisuus muodostuu apurahoista ja kulttuurialan toimijoille myönnettävistä avustuksista. Määrärahat kohdennetaan laajasti eri taiteen ja kulttuurin sektoreille. Noin puolet, 64,8 miljoonaa euroa, kohdennettaisiin alan ammattilaisille apurahoina sekä toiminimille ja yksinyrittäjille avustuksina. Tuet jakaisi Taiteen edistämiskeskus Taike.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jaettavaksi varattaisiin vapaan kentän yhteisöille eri taiteenaloilla yhteensä 15 miljoonaa euroa sekä kansallisille taidelaitoksille ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille yhteensä 20 miljoonaa euroa. Yleishyödyllisenä toimintana järjestettävien, alle 150 000 liikevaihdon osakeyhtiömuotoisten toimijoiden kulttuuritapahtumille ja festivaaleille, kesäteattereille sekä uskonnollisille kesätapahtumille varattaisiin yhteensä 10,5 miljoonaa euroa.

Kulttuuriperintöalan toimijoille ja seurantaloille kohdennettaisiin yhteensä 3,5 miljoonaa, valtionosuuden ulkopuolella toimiville taiteen perusopetuksen järjestäjille 4 miljoonaa ja alan virastoille 1,5 miljoonaa euroa. Pienten ja keskisuurten elokuvateattereiden avustuksiin varattaisiin 8 miljoonaa euroa, jotka Suomen elokuvasäätiö jakaisi.

Saarikko: Freelancerien tuet ovat olleet riittämättömiä

Tukipaketissa pyritään nyt huomioimaan erityisesti alan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensätyöllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko toteaa, että tavoitteena on sekä akuutin kriisin hoitaminen että toimeentulon turvaaminen alojen työntekijöille. “Haluamme tukea näiden alojen ammattilaisia työnteon erilaisista muodoista riippumatta”, ministeri sanoo.

“Yksi pahiten kärsineistä ryhmistä ovat kulttuurialan freelancerit, jotka ovat joutuneet koronan myötä ahtaalle ja osin pudonneet myös eri tukimuotojen väliin. Heidän osaltaan aiemmat tuet ovat myös olleet riittämättömiä. Hallitus on nyt sopinut huomattavasti aiempaa suuremmasta tuesta kulttuurialan ammattilaisille”, Saarikko jatkaa.

Tapahtuman peruuttamisen kustannuksista korvattaisiin 85 prosenttia

Tapahtumatakuuseen varataan yhteensä 85 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan hallituksen esitystä tapahtumatakuusta.

Tapahtumajärjestäjät ja heidän alihankkijansa hakisivat tapahtumatakuuta Valtiokonttorista. Se olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma peruttaisiin tai sen laajuutta rajoitettaisiin lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksettaisiin toteutuneista kustannuksista 85 prosenttisesti.

Takuu koskisi 1.6.–31.12.2021 peruttuja tilaisuuksia.