Harrastustoimintaa ja yhteisöllisyyttä – Karjalan Nuoret täyttää 100 vuotta

UUTISET JA TIEDOTTEET
Anni Leino, 3.5.2019

Vuonna 2019 100 vuotta täyttävä nuorisoseura Karjalan Nuoret toimii Helsingissä tarjoten tanssiin, teatteriin ja musiikkiin painottuvaa harrastustoimintaa kaikenikäisille. Seuran 100-vuotisjuhlia juhlitaan 11.5.2019 Helsingin Kulttuuritalossa, jonka näyttämöllä nähdään Karjalan Nuorten yli 300 eri ikäistä kansantanssin, teatterin ja kansanmusiikin harrastajaa. Esiintyjäjoukko täydentyy pitkän linjan kansanmuusikoista koostuvalla yhtyeellä.

©Petra Haapio

“Yhteisön ja luovan yhdessä tekemisen tarve ei ole hävinnyt mihinkään sadassa vuodessa – päinvastoin, Karjalan Nuorten harrastajamäärät ovat viime vuosina kasvaneet”, kuvailee Karjalan Nuorten 100-vuotisjuhlateoksen koreografi, tanssija ja tanssinopettaja Riina Hosio. Seuran arvot osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus ohjaavat sen toimintaa edelleen.

Karjalan Nuorten synty sijoittuu aikaan, jolloin Suomi oli juuri saanut itsenäisyyden ja takana oli kansalaissota. Kahden veljeksen, Allan ja Arvo Tolvasen, yhteen kokoama nuorten porukka perusti näytelmäkerhon ja kansantanssiryhmän – porukassa myös laulettiin ja lausuttiin. Talvisodan syttyminen pakotti evakkomatkalle Helsinkiin, ja lopullinen siirtyminen pois Viipurista tapahtui jatkosodan kynnyksellä.

“Kulttuuritalolla nähtävä juhlateos käy läpi Karjalan Nuorten vaiheita ja siinä samalla Suomen ja suomalaisen kansantanssin historiaa. Tanssia, musiikkia ja teatteria yhdistävä teos on nuorisoseuralle merkittävä yhteinen ponnistus, johon ovat osallistuneet ihmiset seuran pitkän historian ajalta”, Hosio kuvailee.

Kaksituntisen Poies itsekäs ite -teoksen ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaavat teatteriohjaaja-pedagogi Petra Haapio, koreografioista tanssinopettaja-koreografi Riina Hosio sekä musiikista kansanmuusikko ja laulaja Lotta Hagfors.

Enemmän kuin vain harrastus

Juhlateos ammentaa nuorisoseuran moninaisista vaiheista lähtien vuodelta 1919 Viipurista aina nykypäivän Helsinkiin saakka, missä seura on toiminut jo noin 70 vuotta. Projektia vetäneille Haapiolle, Hosiolle ja Hagforsille oli tärkeää, että lopputulos on esityspotpurin sijaan eheä kokonaisuus, jossa nuorisoseuran koko toiminta nivoutuu yhteen.

“Tarinoiden ja materiaalin määrä oli valtava – monissa yhteyksissä kävi ilmi, että nuorisoseura on ollut monelle enemmän kuin vain harrastus. Täällä on rakastuttu ja perustettu perheitä”, kuvailee Hosio myöntäen samalla, että materiaalin karsiminen on ollut teosprosessin yksi haastavimmista osuuksista.

Juhla tuo yhteen uudet ja vanhat nuorisoseuralaiset, sekoittaen tanssia, musiikkia ja teatteria. Teoksessa nähdään ote 1980-luvun nuorisoryhmäläisten juhlaa varten uudelleen lämmittämä tanssista. Nykyään 50-60-vuotiaat nuorisoryhmäläiset pitävät edelleen yhtä.

Nuorempaa kansantanssin harrastajajoukkoa edustaa vuodesta 2014 seurassa tanssinut Veera Hatakka, jolle juhlateoksen prosessi on avannut monta uutta kulmaa rakkaaseen harrastukseen. “Viime viikonlopun yhteistreeneissä tuli erityisen hyvä fiilis, kun treenattiin teoksen loppukohtausta, jossa kaikki tanssivat yhdessä – ilo ja riemu syntyy yhdessä tekemisestä ja siitä, kun näkee vastaan tulevan tanssijan leveän hymyn”, kuvailee Hatakka.

Riina Hosio vahvistaa Veeran sanoman. “Karjalan Nuoriin ovat tervetulleita kaikki! Kulttuuritalon satavuotisjuhlat tarjoavat oivan mahdollisuuden tutustua toimintaan aitiopaikalta.”


Kansantanssin ja -musiikin päivää vietetään 8.5.2019. Päivä on Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus KEK:n hanke kansanmusiikin ja kansantanssin näkyvyyden kasvattamiseksi. Vuonna 2019 kolmatta kertaa järjestettävä kansanmusiikin ja kansantanssipäivä toteutetaan kansalaislähtöisesti – niin yksityishenkilöt kuin organisaatiot voivat osallistua järjestämällä oman näköisen ja kokoisen tapahtuman keskiviikkona 8.5.2019!

Lue lisää