Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kunnioittaa perustajansa Doris Laineen muistoa nimikkopalkinnolla

UUTISET JA TIEDOTTEET
29.11.2019

Pitkän tanssijauran lisäksi Doris Laineella oli aktiivinen rooli suomalaisen tanssitaiteen edistäjänä ja kehittäjänä. Tanssijoiden aseman ja tanssin toimintaolosuhteiden parantaminen oli Laineelle tärkeää. Tänä vuonna Helsingin kansainvälisen balettikilpailun yhteydessä jaetaan uusi Doris Laine-palkinto.

Doris Laine -palkinto (12 000 €) jaetaan vuoden 2020 kansainvälisessä balettikilpailussa ensimmäistä kertaa ©HIBC

Laineen tarmokkuus ja tanssitaiteelle  omistautuminen vauhdittivat Suomessa järjestettävän kansainvälisen balettikilpailun perustamista. Ensimmäinen Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestettiin vuonna 1984. Yhteistyö Suomen kansallisoopperan ja -baletin sekä Helsingin kansainvälisen balettikilpailun välillä alkoi 1990-luvun puolivälissä. Doris Laine kutsuttiin johtamaan Berliinin Koomisen oopperan balettiryhmää, ja hänen nimitettiin Helsingin kansainvälisen balettikilpailun kunniapuheenjohtajaksi. Kilpailun uutena taiteellisena johtajana aloitti Kansallisbaletin silloinen johtaja Jorma Uotinen. Kansallisbaletin myöhemmät taiteelliset johtajat Dinna Björn, Kenneth Greve ja Madeleine Onne ovat kehittäneet Helsingin kansainvälistä balettikilpailua edelleen.

Tapahtuma elää ja tänä vuonna yhdeksännen kerran järjestettävässä Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa  jaetaan uusi palkinto, joka kunnioittaa vuonna 2018 menehtyneen perustajansa Doris Laineen muistoa. Palkinnon 12 000 euron suuruisen palkintosumman lahjoittaa Jenny ja Antti Wihurin säätiö. Se jaetaan erityistä taiteellista lahjakkuutta osoittavalle tulevaisuuden taitajalle.

Vuoden 2019 Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestetään jälleen Suomen kansallisoopperan ja -baletin näyttämöillä kesäkuun 1.–8. päivänä 2020. Ilmoittautuminen on käynnissä 17.1.2020 saakka.