Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmälle etsitään nyt johtajaa

UUTISET JA TIEDOTTEET
Sanna Kangasluoma, 3.10.2019

Kaupunginteatterin johtajan Kari Arffmanin mukaan tanssi taidemuotona tulee jatkossakin olemaan osa talon tulevaisuutta ja tanssiryhmä tulee tekemään itsenäisiä teoksia.

Julkisuudessa on aiemmin tänä vuonna ollut Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän mahdollisista uudelleenjärjestelyistä ja tiiviimmästä integroimisesta teatteriin. Vuonna 2017 ryhmän taiteellisen johtajan pesti lakkautettiin ja teatterille nimitettiin pääkoreografi. Ollaanko nyt kuitenkin palaamassa takaisin, onko linja muuttunut?

Kari Arffman. Kuva © Agata Anttonen / Keskisuomalainen

”Tällä hetkellä ei ole tanssiryhmän johtajaa eikä pääkoreografia, mutta organisaatio elää ja asiat selkiytyvät. Nyt tarvitsemme tanssiryhmälle johtajan esimieheksi tanssijasopimuksella oleville henkilöille”, kertoo Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman. Tanssijasopimuksella teatterissa on tällä hetkellä alle 10 ihmistä.

Arffman sanoo Kaupunginteatterin olevan sitoutunut tanssiryhmän kehittämiseen. ”En minä turhanpäiten ole hakemassa johtajaa!”

”Tarvitsemme henkilön, joka pohtii ryhmän tulevaisuutta. Historiassahan ryhmän toiminta on vaihdellut sen mukaan, kuka ryhmää on kulloinkin johtanut ja mitä on tarvittu. Joskus on kierretty enemmän, joskus vähemmän, ja joskus on ollut enemmän kansainvälisiä vierailuja”, Arffman kuvailee. ”Ryhmän tulevaisuuden toimintaa visioi nyt valittava johtaja.”

”Tulevan johtajan tehtävä on määritellä millaista tanssia ryhmä tekee, ja kommunikoida se ulospäin.”

Kari Arffman kertoo, että Kaupunginteatterissa tehdään tällä hetkellä uutta strategiaa.

Tanssi taidemuotona tulee olemaan osa talon tulevaisuutta, se on ollut mukana aina jossain muodossa. – Kari Arffman

Arffman ajattelee muutenkin teatteria laajemmin kuin puheteatterina.
”Mielenkiintoista on, mihin tanssi menee tässä esittävän taidemuodon kentässä, jossa on yhä enemmän monenlaista nykyteatteria, nykysirkusta, esitystaidetta… Minua kiinnostavat ylipäänsä hyvät esitykset, jotka kommunikoivat yleisön kanssa.”

”Tanssiryhmä tulee edelleen tekemään itsenäisiä tanssiteoksia. Ensi keväänä tulee ensi-ilta ja syksyksi on suunniteltu toinen.”

Arffmanilla ei ole ketään erityisesti kiikarissa tehtävään.

”En aio kontaktoida ketään suoraan. Kiinnostuksella katson, miten tanssikenttä reagoi. Tässä kohtaa haluan kuunnella mitä näkemyksiä talon ulkopuolelta tulee.”

Miten päätösprosessi etenee? Kuullaanko tanssijoiden edustajia?

”Konsultoin tanssiryhmää haastatteluvaiheessa, päätökset teen minä”, Arffman toteaa. Hakijoiden nimiä ei tulla julkistamaan.

Viimeksi Helsinki Dance Companyn taiteellisena johtajana toimi Jyrki Karttunen, jonka pesti päättyi 2017. Sen jälkeen hän toimi kaupunginteatterin pääkoreografina tämän vuoden puoliväliin asti. Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmä perustettiin 1970-luvun alkupuolella, ja sen johdossa ovat olleet muun muassa Jorma Uotinen, Carolyn Carlson, Marjo Kuusela, Kenneth Kvarnström ja Ari Tenhula.